Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η εντυπωσιακή κατοικία στα Μέγαρα μόλις απέσπασε Βραβείο Häuser 2016 ως η καλύτερη κατοικία στην Ευρώπη


Engineer

Recommended Posts

Πριν από περίπου ένα χρόνο, το αθηναϊκό γραφείο "ΤΑΝ" (Tense Architecture Network) βρέθηκε υποψήφιο για το μεγάλο βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe 2015 με ένα εντυπωσιακό πρότζεκτ μιας κατοικίας στα Μέγαρα.

 

Το καινοτόμο σε σχεδιασμό κτίριο, με την πρωτότυπη γεωμετρία, έκανε αίσθηση καθώς ξεπρόβαλε ανάμεσα στα ελαιόδεντρα του κάμπου και στρέφονταν προς τα επιβλητικά Γεράνια Όρη.

 

Η κατοικία στα Μέγαρα έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από διεθνείς δημοσιεύσεις και παρουσιάστηκε σε πληθώρα δημοσιευμάτων και στον ελληνικό τύπο. Φέτος, ο ρηξικέλευθος σχεδιασμός και ο αρχιτεκτονικός πειραματισμός του Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου και του Κώστα Μαύρου, δικαιώνονται με μια σημαντική διάκριση αποσπώντας το 3ο βραβείο στον διαγωνισμό του έγκριτου περιοδικού αρχιτεκτονικής και design Häuser για την καλύτερη οικογενειακή κατοικία στην Ευρώπη για το 2016.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Ο κος Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, λέκτορας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, μας μιλά για τη διάκριση της κατοικίας και μας αποκαλύπτει τι ήταν αυτό που κατά την εκτίμησή του την έκανε να ξεχωρίσει: "Η ιδιαίτερη ποιότητα του σπιτιού είναι ο διάλογος με το τοπίο. Τοπίο ελληνικό, αδρό, αλλά και δεκτικό. Ίσως εκεί οφείλεται και ο λόγος διάκρισής του: το σπίτι διαλέγεται με τη θερμή, κοκκινόχρωμη γη που το περιβάλλει αλλά και με το επιβλητικό βουνό απέναντί του.

 

Οι ελιές χαϊδεύουν τις όψεις του, οι τοίχοι παίρνουν το χρώμα του χώματος, ο ήλιος περνά μέσα από τις σχισμές στο εσωτερικό -το σπίτι είναι ταυτόχρονα προστατευμένο και ανοικτό. Επιπλέον η οροφή του είναι φυτεμένη, σε λίγο καιρό ελίχρυσα και δροσάνθεμα θα καλύπτουν εν μέρει τους τοίχους του, επιτυγχάνοντας περαιτέρω συγχώνευση με το περιβάλλον.

 

Παρ'όλα αυτά η γλυπτική του καθαρότητα παραμένει ισχυρή." "Ένα από τα πιο αγαπημένα στοιχεία του σπιτιού είναι αυτό που διαμορφώνει τον χώρο διημέρευσης" αναφέρει μιλώντας για το στοιχείο που ο ίδιος ξεχωρίζει. "Ξεκινώντας ως πάγκος προετοιμασίας του φαγητού γίνεται το τραπέζι του, και καταλήγει σε τζάκι -ανηρτημένο από την ίδια του την καμινάδα. Από μασίφ, βαθυκόκκινο μαόνι, οργανώνει τον χώρο με θερμή γλυπτικότητα. Το δε τζάκι, είναι ενεργειακό, σχισμές σε κατάλληλο ύψος ανακυκλοφορούν τον θερμό αέρα στο εσωτερικό." καταλήγει ο κος Ανδριανόπουλος.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Πηγή: www.lifo.gr - http://www.lifo.gr/a..._articles/92744

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

μπράβο για το βραβείο

 

προσωπικάωςαισθητική και αποτέλεσμα μου άρεσε

περισσότερο  μου άρεσε η λογική εσωτερικού αιθρίου  για εκτός πόλεως οικία

Link to comment
Share on other sites

Περιμένω να σχολιάσει κανένας αρχιτέκτονας .  8-)

 

Εμένα αρκετά πράγματα με ενοχλούν , αλλά όπως πάντα είναι και προσωπικές εμμονές .

Link to comment
Share on other sites

Περιμένω να σχολιάσει κανένας αρχιτέκτονας .  8-)

 

Εμένα αρκετά πράγματα με ενοχλούν , αλλά όπως πάντα είναι και προσωπικές εμμονές .

 

 

και εμένα με ενοχλούν

 

αλλά αν ΔΕΝ ενοχλούσε και κάτι ΔΕΝ θα ήταν αρχιτεκτονική

Link to comment
Share on other sites

Εμένα με ενοχλεί η όλη σύλληψη , αλλά δεν θα τοποθετηθώ πριν μιλήσουν οι αρχιτέκτονες .

 

Καλό όμως είναι να έχουμε υπ' όψη μας ότι ΔΕΝ πρόκειται περί ενός ταπεινού αγροτόσπιτου , που οι οικονομικές δυσκολίες καθορίζουν το μέγεθος , το είδος και την θέση κατασκευής , αλλά περί μιας πολυτελούς κατοικίας πλουσίων ιδιοκτητών .

 

Οπότε δεν έχουμε να κάνουμε με ελάχιστη ικανοποίηση βασικών αναγκών , αλλά με επιλογές . 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αρκετά ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική λύση ειδικά αν δει κάποιος και τις κατόψεις του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο και όχι μονο τις φωτογραφίες της «πρώτης» εικόνα.

 

Σίγουρα δεν με «ενοχλεί» κάτι… σίγουρα αν το έκανα εγώ θα ήταν κάτι άλλο και φυσικά δέκα άλλοι αρχιτέκτονες να έκαναν δέκα διαφορετικά θα ήταν  κι ακόμα πιο σίγουρα ότι ως έχει δεν χάνει τίποτα από την αξία του ως ένα μικρό διαμαντάκι που ξεχωρίζει στην μπλέμπα των κατασκευών που συνηθίζουν ανάλογες οικίες στην ίδια την περιοχή.

(αν τα δείτε τα αλλα θα γίνει κατανοητό τι θέλω να πω)

Edited by Didonis
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Βασικά όλα τα σπίτια που με εντυπωσιάζουν αρχιτεκτονικά είναι και τα σπίτια που ΔΕΝ θα ήθελα ποτέ να μείνω.

Παίρνοντας ως παράδειγμα το εν λόγω οίκημα, πραγματικά εντυπωσιάζομαι και ευχαριστιέμαι με την αρχιτεκτονική δημιουργία.

Αλλά δεν θα μπορούσα (νομίζω δηλαδή, δεν το έχω δοκιμάσει κιόλας) να μείνω σε ένα τέτοιο σπίτι, όχι μόνο για λειτουργικούς, αλλα κυρίως για ψυχολογικούς λόγους :).

Συγχαρητήρια πάντως στους δημιουργούς και για το σχέδιο και για το βραβείο.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Εμένα με ενοχλούν πολλά . Από την μια τοίχοι από εμφανές σκυρόδεμα που δίνουν μια αίσθηση απομόνωσης σε κάποιο κομμάτι αλλά δεν πάνε με το περιβάλλον . Θα μπορούσε να είχε πιό γήινα υλικά . Από την άλλη χώροι πολύ ανοικτοί χωρίς ιδιωτικότητα , μεγάλοι στο εμβαδόν και χαμηλοί στο ύψος που με πλακώνουν και τελικά θα ξαναπώ ότι δεν ήταν τυχαίο που τα σπίτια σε όσους μπορούσαν ήταν πάντα διόροφα . Γιατί η επαφή με την γη ήταν για τις δραστηριότητες που είχαν σχέση με αυτή στο ισόγειο , ενώ η διαμονή ήταν στον όροφο , για να υπάρχει ιδιωτικότητα και προστασία . Εδώ βέβαια βλέπω έχει τάφρο για προστασία . 8-)

 

Τις κατόψεις που τις έχει Διδόνις ? 

 

Τώρα βέβαια αν το βάζεις σε σύγκριση με τα άλλα προφανώς ξεχωρίζει αφού έχει και άποψη .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

http://tense-architecture-network.tumblr.com/

 

Εχει και ένα βίντεο που λύνει κάποιες απορίες και δημιουργεί άλλες , ενώ σε άλλες δεν απαντά .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.