Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μπουρτζ Χαλίφα: το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο, με ύψος 828 μέτρα


jim21

Recommended Posts

Το Μπουρτζ Χαλίφα , γνωστό και ως Μπουρτζ Ντουμπάι, είναι ουρανοξύστης στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο, με ύψος 828 μέτρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου2004 και ολοκληρώθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2009. Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου 2010.

 

Το κτήριο ξεκίνησε την κατασκευή του στις 21 Σεπτεμβρίου του 2004. Ο πύργος σχεδιάστηκε από την εταιρεία Skidmore, Owings and Merrill, η οποία έχει σχεδιάσει τον ουρανοξύστη Γουίλς Τάουερ (πρώην Σίαρς Τάουερ) στο Σικάγο και τον 1 World Trade Center ουρανοξύστη, που θα πάρει τη θέση των Δίδυμων Πύργων στην Νέα Υόρκη. Το σχέδιο το εμπνεύστηκαν από ένα φυτό που συναντάται στις ερήμους, το Hymenocallis. Την κατασκευή ανέλαβε η εταιρεία Samsung Engineering & Construction, η οποία και έχει κατασκευάσει τους Πύργους Πετρόνας και τον Ταιπέι 101 ενώ το κόστος άγγιξε τα 1,2 δις ευρώ.

 

Οι μηχανικοί αντιμετώπισαν κατά την κατασκευή πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών ανέμων που ασκούν πιέσεις στον πύργο, εξαιτίας των οποίων έγιναν πάνω από 40 δοκιμές σε αεροδυναμική σήραγγα, όχι μόνο για να διαπιστωθεί πώς ο άνεμος θα επηρεάζει το κτίριο, αλλά και να δοκιμαστούς οι γερανοί που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή.

 

Διαθέτει 160 ορόφους, όπου και οι πιο πολλοί προορίζονται για γραφεία και διαμερίσματα. Στο μέλλον θα κατοικούν και θα εργάζονται 12.000 άνθρωποι. Επίσης, θα στεγάζεται και ένα ξενοδοχείο σχεδιασμένο από τον Τζόρτζιο Αρμάνι.

 

Ο ουρανοξύστης, ύψους 828 μέτρων, είναι ορατός από απόσταση 100 χιλιομέτρων, υπό καλές καιρικές συνθήκες. Έχει συνολικά 24.348 παράθυρα και το σύστημα καθαρισμού του κόστισε 8 εκ. δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υψηλότερος όροφος έχει διαφορά θερμοκρασίας από τον πρώτο 6-7 βαθμούς Κελσίου.

 

Στο εξωτερικό χώρο του Μπουρτζ Χαλίφα υπάρχει ένα σιντριβάνι, που η κατασκευή του κόστισε 217 εκατομμύρια δολάρια. Το σιντριβάνι με το όνομα Dubai Fountain κατασκευάστηκε από την εταιρεία "WER Design", η εταιρεία που κατασκεύασε και το σιντριβάνι στο ξενοδοχείο Μπελάτζιο στο Λας Βέγκας. Περιλαμβάνει 6.600 φώτα και 50 προβολείς (projectors), έχει μήκος 275 μέτρα και εκτοξεύει νερό σε ύψος 150 μέτρων.

 

Άλλα Ρεκόρ που κατέχει ο πύργος:

 

· Ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο: 828 μέτρα (2.717 ft) (προηγούμενο:Ταιπέι 101 – 509,2 μέτρα)

· Ψηλότερη κατασκευή: 828 μέτρα (προηγούμενο: Ραδιοϊστός της Βαρσοβίας – 646,38 μέτρα)

· Κτήριο με τους περισσότερους ορόφους: 160 (προηγούμενο Willis Tower – 108)

· Γρηγορότερο Ασανσέρ: 63 χλμ/ώρα (προηγούμενο: Taipei 101 – ταχύτητα 60 χλμ/ώρα )Υψηλότερο Παρατηρητήριο στον κόσμο: 124ο όροφος, στα 442 μέτρα.

· Τζαμί στο υψηλότερο σημείο στον κόσμο: 158ο όροφος.

· Πισίνα στον υψηλότερο σημείο στον κόσμο: 76ος όροφος.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ασανσέρ με 63 χλμ/ώρα, δηλαδή 17.5 m/sec. Άραγε τι ισχύ θα έχουν οι κινητήρες τους;

 

Θα ήμουν περίεργος για το πως θα αισθανθώ αν μπω σε ασανσέρ με τέτοια ταχύτητα.

Link to comment
Share on other sites

Οι τυπικοί ανελκυστήρες στις πολυκατοικίες μας πρέπει να έχουν ταχύτητα κάπου 1.5 - 2m/sec, μια φορά είχα τύχει να μπω σε ασανσέρ σε κάποιο κτίριο που παίζει να είχε πρόβλημα και κατέβηκε από έναν όροφο 4ο ή 5ο στο ισόγειο με μεγαλύτερη ταχύτητα από την κανονική εκεί κάτι με έπιασε..... φαντάσου αν μιλάμε για ταχύτητες 30 με 40 φορές υψηλότερες.....

Link to comment
Share on other sites

το πρόβλημα είναι στις επιταχύνσεις-επιβραδύνσεις όχι στις ταχύτητες που συζητάτε

αν οι πρώτες είναι ομαλές δεν υπάρχει θέμα

 

κατά τα λοιπά οι πύργοι με αφήνουν αδιάφορο (εκτός από το Λευκό άντε και του Eiffel)

Edited by imhotep
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω πως με παροχή ΔΕΗ Νο.6 καλύπτεται οριακά. Ή να παεί σε Νο.7 μπας και κάνουν καμμιά προσθήκη στο μέλλον. Πέραν την πλάκα , αυτο θέλει μια δική του μονάδα παραγωγής ρεύματος . Αλλά αυτοί έχουν πετρέλαια , οπότε.

ΥΓ. : ποια η πιθανότητα να το βάλει σημάδι με κανά αεροπλάνο κανείς καποια στιγμή στο μέλλον ? Ή έχει και αντιαεροπορική προστασία ?

Link to comment
Share on other sites

οποιος καταλάβει το σχεδιασμό του φωτισμού στο ασανσέρ κερδίζει ..τσίπουρα 

 

Link to comment
Share on other sites

οθόνες LED υψηλής ανάλυσης πίσω από μονόδρομο καθρέπτη. μόνο αυτό μου 'ρχεται στο μυαλό . κέρδισα τη τσιπουρα ή να ξαναπροσπαθήσω?

Link to comment
Share on other sites

οθόνες LED υψηλής ανάλυσης πίσω από μονόδρομο καθρέπτη. μόνο αυτό μου 'ρχεται στο μυαλό . κέρδισα τη τσιπουρα ή να ξαναπροσπαθήσω?

 

αλλά γιατί?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.