Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Λιγότερα από ένα στα είκοσι δημόσια κτήρια έχουν εφοδιαστεί με ΠΕΑ


Engineer

Recommended Posts

Σε απογοητευτικό - ως τραγικό - σημείο βρίσκεται η προσαρμογή του Ελληνικού Δημοσίου στους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν τεθεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Greenagenda.gr.

Την ώρα που νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι μπαίνουν στο τραπέζι μετά τη σύνοδο των Παρισίων για το Κλίμα αλλά και τη νέα πολιτική ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση - όπου η εξοικονόμηση ενέργειας έχει βαρύνουσα σημασία - οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες, επιδεικνύουν αδικαιολόγητη κωλυσιεργία. Και παρανομούν, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

 

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε αποδεικνύει με αριθμούς και στοιχεία ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προσαρμόζεται στους νόμους που το ίδιο εισηγείται και η Βουλή νομοθετεί! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αποδεικνύεται ότι λιγότερα από ένα στα είκοσι δημόσια κτήρια έχουν εφοδιαστεί με Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης!

 

Αριθμητικώς, για να εμπεδωθεί: λιγότερο από 1 στα 55, ή αλλιώς ποσοστό 1,8%! Συγκεκριμένα, το σύνολο των δημοσίων κτηρίων στην Ελλάδα με βάση την απογραφή Κτηρίων της ΕΛΣΤΑΤ το 2011 είναι 117.901. Σε αυτόν τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κτήρια συνιδιοκτησίας ιδιωτών/δημοσίου, που είναι άλλα 7.136 - και δεν συμπεριλαμβάνονται στη σύγκριση για λόγους. αβρότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, στις 31/12/2015 τα εκδοθέντα ΠΕΑ για Δημόσια Κτήρια στην Ελλάδα ανέρχονται στον συγκλονιστικό αριθμό των 2.151.

 

Κάνοντας απλή διαίρεση, βρίσκουμε ότι η προσαρμογή του Ελληνικού Δημοσίου για τα κτήριά του ανέρχεται στο συγκλονιστικό ποσοστό του. 1,8%! Χωρίς να περιλαμβάνονται στο απογοητευτικό αυτό ποσοστό τα κτήρια συνιδιοκτησίας με ιδιώτες. Αν εντρυφήσουμε λίγο περισσότερο στους αριθμούς, η κατάσταση θα αποδειχτεί περισσότερο απογοητευτική. Από αυτό τον πενιχρό αριθμό των 2.171 δημοσίων κτηρίων που έχουν ΠΕΑ, σχεδόν το 20% το εξέδωσε κατόπιν κοινοτικών απαιτήσεων, για λόγους χρηματοδότησης, τόσο απευθείας από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ όσο και από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ (που αφορούσε δημόσια κτήρια).

 

Δηλαδή αφαιρουμένων αυτών των 410 κτηρίων για τα οποία υποχρεωτικά εκδόθηκε ΠΕΑ (αλλιώς δεν θα έμπαινε φράγκο κοινοτικής χρηματοδότησης σε αυτά), το Ελληνικό δημόσιο από μόνο του εξέδωσε ΠΕΑ μόνο σε 1761 κτήρια, δηλαδή σε λιγότερα από 352 κτήρια το χρόνο κατά τα πέντε χρόνια εφαρμογής του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

 

Μάλιστα αν δεν είχε συμβεί ένα «τσουνάμι» πιστοποιήσεων μέσα στο 2015, προφανώς για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους που συνδέονται με το πέρας της προ- γραμματικής περιόδου 2007-2013, η κατάσταση θα ήταν τραγική, αφού σχεδόν ένα στα τρία από αυτά τα 1761 κτήρια εξέδωσε ΠΕΑ μέσα στο 2015. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το Ελληνικό Δημόσιο έχει νομοθετήσει με το νόμο 4342/2015 (άρθρο 8-) την υποχρέωση ως το 2020 «όλα τα κτήρια που στεγάζουν υπηρεσίες δημόσιων φορέων να είναι τουλάχιστον ενεργειακής κατηγορίας Γ'». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΔΕΜ, από τα 117.901 κτήρια του δημοσίου (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) στις 31/12/2015 μόνο 723 κτήρια του Ελληνικού Δημοσίου έχουν προσαρμοσθεί στον εθνικό στόχο.

 

Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι μόλις ένα κτήριο του Δημοσίου ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Α+ και μόλις 52 στην κατηγορία Α. Είναι απορίας άξιον, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, πως η Κυβέρνηση, που νομοθέτησε την παραπάνω υποχρέωση, αλλά και η Ελληνική Πολιτεία γενικότερα θα προσαρμοσθεί στις επιταγές αυτές της εθνικής νομοθεσίας, που όμως αποτελεί και κοινοτική νομοθεσία (Οδηγία 2012/27/ΕΕ), μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια όταν στα πέντε προηγούμενα έχει μετρήσει (όχι να έχει αναβαθμίσει.) με ΠΕΑ μόλις το 1,8% των κτηρίων! Μάλιστα ότι το ΥΠΕΝ με δελτίο τύπου πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν απέσυρε την προσφυγή κατά της χώρας μας για την μη ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας.

 

«Αυτό που ξέχασε να αναφέρει το αρμόδιο για την εφαρμογή της οδηγίας Υπουργείο είναι ότι η Οδηγία ενσωματώθηκε αλλά δεν εφαρμόζεται στην πράξη, όπως αποδεικνύουν τα πενιχρά αποτελέσματα. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Η «αργή» προσαρμογή του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί ΚΑΙ παρανομία! Θυμίζουμε ότι με τον νόμο 4122/2013 για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική για τα κτήρια του δημοσίου ανεξαρτήτως πώλησης, μίσθωσης, ανακατασκευής κλπ.

 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην περίπτωση ε) της 1ης παραγράφου του άρθρου 12 του νόμου αυτού, η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική: «ε) για κτήρια συνολικής επιφάνειας άνω των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τ.μ.), τα οποία χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται κάθε φορά, και τα οποία επισκέπτεται συχνά το κοινό. Από τις 9 Ιουλίου 2015 το κατώτατο όριο των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων μειώνεται στα διακόσια πενήντα τετραγωνικά μέτρα (250 τ.μ.)».

 

Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο και καθυστερεί και παρανομεί! Ελλάς το μεγαλείο σου!

 

ΥΓ1: ο νόμος 4122/2013, στο άρθρο 13, προβλέπει ότι: «Στις περιπτώσεις κτηρίων συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας άνω των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τ.μ.), τα οποία χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται κάθε φορά, και τα οποία επισκέπτεται συχνά το κοινό, το ΠΕΑ που εκδίδεται υποχρεωτικά σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, αναρτάται σε περίοπτη για το κοινό θέση. Για τα υφιστάμενα κτήρια της παραπάνω περίπτωσης η έκδοση και η ανάρτηση του ΠΕΑ υλοποιείται από την 9η Ιουνίου 2013.».

 

Κάποια έχουν πράγματι προσαρμοσθεί. Όμως το μέγεθος του 98% των δημοσίων κτιρίων που δεν έχει καν ΠΕΑ προφανώς δεν μπορεί και να αναρτήσει κάτι.

 

Πηγή: Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ - http://portal.tee.gr...TER20160322.pdf

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.