Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Είδος προς εξαφάνιση ο μηχανικός ως το 2022


Engineer

Recommended Posts

Άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού με τίτλο «είδος προς εξαφάνιση ο μηχανικός ως το 2022» για τη σχέση μεταξύ του φαινομένου “brain drain” και του σχεδίου του νέου Ασφαλιστικού, που προτείνει η Κυβέρνηση, δημοσίευσε ηεφημερίδα Ημερησία, στο πλαίσιο αναλυτικού της ρεπορτάζ για τη μετανάστευση επιστημόνων από τη χώρα με τίτλο «Η Ελλάδα χάνει… τα μυαλά της και υποθηκεύει το μέλλον».

 

Αναλυτικά το δημοσιευμένο άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ έχει ως εξής:

 

Το 2015 περίπου 4000 μηχανικοί διαγράφηκαν από το ΤΕΕ και στη συνέχεια από το ΤΣΜΕΔΕ γιατί δεν έχουν δουλειά και δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν χρέη. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους ελευθερους επαγγελματίες μηχανικούς με εισόδημα πάνω από 12000 ευρώ το χρόνο.

 

Αναρωτιέται κάθε λογικός άνθρωπος αν η κυβέρνηση επιδιώκει με αυτήν την κίνηση να βγάλει ακόμη περισσότερους μηχανικούς εκτός επαγγέλματος. Αν δεν είναι αυτός ο στόχος της , τότε σίγουρα κάποιο λάθος διαπράττει. Το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού θα είναι τον επόμενο χρόνο να διαγράφονται 5000 μηχανικοί , τον μεθεπόμενο 6000 και τελικά μετά από λίγα χρόνια να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς. Αυτούς που σπούδασαν “δωρεάν” στην Ελλάδα, έγιναν επιστήμονες υψηλού επιπέδου και προφανώς τους αναζητούν άλλες χώρες που χρειάζονται έμπειρο και υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό.

 

Και τι θα συμβεί ταυτόχρονα; Θα καταρρεύσει το ΤΣΜΕΔΕ , το Ταμείο των μηχανικών, αφού δεν θα έχει ασφαλισμένους αλλά μόνο συνταξιούχους. Το ΤΣΜΕΔΕ που σήμερα είναι ένα από τα ελάχιστα βιώσιμα Ταμεία στη χώρα και που οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι είναι βιώσιμο για τα επόμενα 45 χρόνια χωρίς την ειδική προσαύξηση που καταργείται με τον νέο νόμο, όπως έχει παρουσιαστεί. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι με μία κίνηση η κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει τουλάχιστον τρία πράγματα.

  • Να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς.
  • Να κλείσει ένα υγειές Ταμείο όπως είναι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ και
  • Να κλείσει όλες τις τεχνικές εταιρίες που βασίζονται στην εγγυοδοσία του ΤΣΜΕΔΕ.
Επειδή όλα τα παραπάνω είναι όσα θα επακολουθήσουν αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου που έχει δημοσιευτεί , μου είναι αδιανόητο να μην αντιληφθεί κάποιος στην κυβέρνηση το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί .

 

Δείτε εδώτο άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ στην ιστοσελίδα imerisia.gr

 

Πηγή: http://web.tee.gr/ei...sinos-imerisia/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 62
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΟΚ επαναλαμβάνει την κοινή διαπίστωση

αλλά όχι μόνο η κυβέρνηση -οι εφαρμοστές του μνημονίου- αλλά και η αξ. αντιπολίτευση (στην οποία παραταξιακά ανήκει ο κ. πρόεδρος) -η ψηφίσασα τα μνημόνια- οφείλει να το αντιληφθεί και να αντιταχθεί σε αυτό και δεν το βλέπω..

επ' ευκαιρία

δεν είδα την συνήθη ανακοίνωση περί συνέχισης της αποχής από τα τεχνικά συμβούλια αυτή την εβδομάδα (ίσως είναι και πολύ νωρίς το πρωί, αλλά συνήθως ως τις 9:00 π.μ. έβγαινε)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τι προτείνει ο στασινός; Προτείνει μειώσεις συντάξεων; Δεν προτείνει τίποτε, απλώς κάνει αυτό που νομίζει ως καθήκον του, δηλώσεις ευχάριστες.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Μειωστε τις συνταξεις....ειναι απλο....οσα θα παρουμε εμεις τοσα να παιρνουν και οι σηημερινοι μηχανικοι...το να ξεζουμιζομαστε εμεις με εξψφρενικες εισφορες για να απολαμβανουν αυτοι χιλιααρικα ειναι λαθος και αδικο...να προσαρμοστουν ολοι στην πραγματικοτητα ενος χρεοκοπημενου κρατους

  • Upvote 8
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν εξαφανιζόμαστε λόγω φόρων και εισφορών (αυτό απλά το επιταχύνει)...
Εξαφανιζόμαστε γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο! Ήρθε η εποχή που δεν είμαστε χρήσιμοι, προσφέρουμε μια υπηρεσία που δεν παρουσιάζει ζήτηση!
Πρέπει να βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε...

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη για το off topic αλλά παιδιά έχετε ιδέα τι παίζει γερμανία ή απλά αναπαράγεται σκουπίδια που διαβάζετε σε εφημερίδες και λοιπά media?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.