Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απλοποίηση διαδικασιών για άδειες σε εστίαση, τουρισμό και μεταποίηση


Engineer

Recommended Posts

Τον Ιούνιο αναμένεται η νομοθεσία για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης στους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των τουριστικών καταλυμάτων ενώ θα ακολουθήσει το Μάρτιο του 2017 ο κλάδος των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

 

Το υπουργείο Οικονομίας με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προχωρήσει στην καταγραφή και ανάλυση της νομοθεσίας που διέπει τις αδειοδοτήσεις και θα προχωρήσει στην κατάργηση περιττών διαδικασιών που έχουν εντοπιστεί.

 

Το χρονοδιάγραμμα της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ στην οποία η υφυπουργός Θ. Τζάκρη παρουσίασε το πλαίσιο των αλλαγών. Βασικός μοχλός για την απλοποίηση αποτελεί η εφαρμογή της δυνατότητας που παρέχει ο νόμος 4262/2014 για έναρξη της δραστηριότητας με ευθύνη του επιχειρηματία (δηλαδή με απλή γνωστοποίηση) και εφαρμογή συστήματος εκ των υστέρων ελέγχων.

 

Ειδικότερα:

 

-Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιδιώκεται η ένταξη στην διαδικασία της γνωστοποίησης της πλειονότητας των δραστηριοτήτων και επανεξέταση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Με βάση την ενωσιακή νομοθεσία και πρακτική το 90% των σχετικών δραστηριοτήτων ακολουθεί την διαδικασία της απλής γνωστοποίησης της έναρξης λειτουργίας ενώ στην χώρα μας ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή το 90% υποχρεώνονται σε πολύπλοκη διαδικασία αδειοδότησης. Το υπουργείο στοχεύει επίσης σε απάλειψη της διαδικασίας προέγκρισης ως ξεχωριστής πράξης της διοίκησης.

 

-Για τη βιομηχανία τροφίμων - ποτών διαπιστώθηκε ότι η νομοθεσία προβλέπει περισσότερες απαιτήσεις-προδιαγραφές και ελέγχους σε σχέση με την ΕΕ. Για παράδειγμα ενώ στην ενωσιακή νομοθεσία προβλέπεται έγκριση με επιτόπιο έλεγχο πριν τη λειτουργία της μονάδας μόνο για τα ζωικά προϊόντα, στην ελληνική νομοθεσία προβλέπεται σχετική απαίτηση για το σύνολο των τροφίμων. Συνολικά στη χώρα μας χρειάζονται υπερδιπλάσια έγγραφα σε σχέση με τις άλλες χώρες χωρίς αυτές οι επιπλέον απαιτήσεις να προσθέτουν στη ποιότητα και ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων, ενώ σαφώς επιβαρύνουν τη διοίκηση και αποθαρρύνουν ενδιαφερόμενους επενδυτές.

 

-Τέλος για τα τουριστικά καταλύματα σχεδιάζονται παρεμβάσεις για απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας ενώ σημαντική θα είναι και η ωφέλεια από την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος - καφέ, εστιατόρια, μπαρ- που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις τους.

 

Πηγή: http://www.imerisia....pubid=113959873

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

για να δούμε.... μήπως και επιτέλους οι μηχανικοί που ασχολούνται με τις αδειοδοτήσεις ασχοληθούν επιτέλους με τα ουσιώδη.....

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Απλοποιηση, απλοποιηση, απλοποιηση...

 

Ειδικα για τα ΚΥΕ, ακομα ζητανε 30 δικαιολογητικα....

Για βιομηχανικα δεν το συζητω καν...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η γνωστοποίηση είναι μία.....μούφα !

 

Και πάλι ζητάνε προέγκριση.

 

Και πάλι το υγειονομικό θέλει όταν πάει να υπάρχει σχέδιο με ΒΚΧ μηχανικού. Άρα ο μηχανικός και πάλι ελέγχει νομιμότητα χώρου κ.τ.λ. .

 

Και πάλι ελέγχεις την πυροσβεστική να υπάρχουν τα μέσα πυροπροστασίας.

 

Τι γλυτώνεις....την "γραφειοκρατία" του πιστοποιητικού πυροπροστασίας μόνο. Τίποτα άλλο ! 

 

Και φυσικά ο πελάτης ακούγοντας γνωστοποίηση και μία ΥΔ μηχανικού μόνο.....τα θέλει σχεδόν τσάμπα.

 

Γιατί δεν ξεκαθαρίζουν τα πολεοδομικά θέματα για τα μικρά μαγαζιά ? Πολύ πιο χρήσιμο είναι π.χ. να πούνε ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα μπορούνε να λάβουν άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ανεξαρτήτως νομιμότητας χώρου. Ανεξαρτήτως του αν υπάρχει το w.c. από τα σχέδια ή αν έχει φτιαχτεί πατάρι αυθαίρετο. Τώρα αναγκαζόμαστε να κάνουμε πολεοδομικό έλεγχο πριν υπογράψουμε την ΒΚΧ ! Τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει τόσο καιρό από αυτά που λέει η νομοθεσία, το υγειονομικό και η πολεοδομία.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Δεν στεκει αυτο που λες Νικ.

Αν ειναι ετσι να καταργησουμε τη νομιμοτητα γενικοτερα.

 

Εδω ακομα ζητανε δικαιολογητικα που δεν υπαρχουν στις τελευταιες ΥΑ για ΚΥΕ.

βλ φωτο το καταστηματος, ΥΔ για αποσταση 50μ, ΥΔ οτι ο τιτλος ειναι στα ελληνικ, ΥΔ συναινεσης του ιδιοκτητης/των κτλ κτλ κτλ.

Και βλαμμενες απαιτησεις του στυλ: "θελω θεωρημενο και πρωτοτυπο το καταστατικο της ΑΕ, δεν με νοιαζει που μου εφερες το ΦΕΚ". "δεν τα γραφεις καλα στην βεβαιωση ΚΧ, εμεις ετσι τα θελουμε".

 

Ασε που στη βεβαιωση ΚΧ ζητανε να βεβαιωσουμε οτι πληρονται και οι διαταξεις, του Κτηριοδομικου, του ΓΟΚ και της Πυρασφαλειας...

 

Μεσος χρονος για αδεια ΚΥΕ, ειναι 1,5 μηνα...

 

Για βιομηχανικα, απο το μηδεν, θες ενα χρονο ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εδω ακομα ζητανε δικαιολογητικα που δεν υπαρχουν στις τελευταιες ΥΑ για ΚΥΕ.

βλ φωτο το καταστηματος, ΥΔ για αποσταση 50μ, ΥΔ οτι ο τιτλος ειναι στα ελληνικ, ΥΔ συναινεσης του ιδιοκτητης/των κτλ κτλ κτλ.

Και βλαμμενες απαιτησεις του στυλ: "θελω θεωρημενο και πρωτοτυπο το καταστατικο της ΑΕ, δεν με νοιαζει που μου εφερες το ΦΕΚ". "δεν τα γραφεις καλα στην βεβαιωση ΚΧ, εμεις ετσι τα θελουμε".

Πολυ χαλαρους τους εχετε εκει κατω... μηπως να μπουκαρει κανεις μεσα να τους τα κανει λιμπα ολα, να δεις πως στρωνουν! 

Στο δασαρχειο ακομα με θυμουνται, που με κανανε μπαλακι μια βδομαδα το κεντρικο στην πρωτευουσα του νομου και το τοπικο που βρισκεται στο διπλανο νησι, ο ενας ελεγε τους στειλαμε το εγγραφο, ο αλλος ελεγε δεν παραλαβαμε τιποτα. Η μονη φορα που βγηκα απο τα ρουχα μου και αρχισα να βλαστημαω.

Τους αρχισα κατι χοντροτατα καντηλια και ψαλμωδιες, και σε ενα τεταρτο μου ηρθε στο φαξ η τελεσιδικια...  

Οτι δεν το ζηταει η νομοθεσια ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να το ζητανε. 

Πρεπει καποιος να τους δειξει πως ειναι να σε παιρνει ο διαολος και να σε σηκωνει

Edited by ckiriako
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν στέκει ο κτριοδομικός έλεγχος για να ανοίξεις ένα μαγαζί ! Ειδικά όταν μιλάμε για μικρά σνακ μπαρ μέχρι 50τ.μ. . Είναι αστείο. Δεν μιλάμε για μεταβίβαση. Γιατί να ελεγχθεί πολεοδομικά ένα μαγαζί...επειδή μέσα θα φτιάχνουν σουβλάκια ? Τι αλλάζει αν το πατάρι είναι αυθαίρετο ? Γιατί όταν ανοίγεις μη υγειονομικό μαγαζί π.χ. ένα εμπορικό κατάστημα δεν βγάζεις τίποτα και δεν σε νοιάζει η νομιμότητα ? Το υγειονομικό θα πρέπει να ελέγχει μόνο την καθαριότητα του χώρου άντε και το ύψος τον φωτισμό και τον αερισμό. Τίποτα άλλο ! Εμείς βεβαιώνουμε αντίθετα την νομιμότητα του χώρου! Τότε να βάλουν ελεγκτές δόμησης τα ΚΥΕ.

 

Όλα αυτά είναι υπερβολές του υγειονομικού το οποίο εφαρμόζει οδηγίες της πολεοδομίας η οποία εφαρμόζει οδηγίες του υπουργείου για να έχουμε όλοι κάτι να ασχολούμαστε. 

 

Και δεν λέω να μην κάνει τίποτα ο μηχανικός. Να κάνει σχέδιο και αποτύπωση. Αλλά να το κάνει όπως π.χ. γίνεται για τα ιδιωτικά φροντιστήρια στον ΕΟΠΠΕΠ. Ο ΕΟΠΠΕΠ τι κάνει...σου λέει φτιάξε μου ένα σχέδιο αποτύπωσης και φέρε μου ένα αντίγραφο της άδειας...για πλυθησμό π.χ. μέχρι 75 άτομα. Ούτε σε νοιάζει αν υπάρχουν αυθαίρετα ούτε τι γράφει η άδεια ούτε ΤΙΠΟΤΑ ! Αν όμως ξεπερνάς τα 75 άτομα σου λέει θα βγάλεις άδεια αλλαγής χρήσης. Ε λοιπόν έτσι και μια χαρά κάνω τη δουλειά μου σαν μηχανικός χωρίς να παίρνω ευθύνες που δεν χρειάζεται και ο πελάτης κάνει τη δουλειά του εύκολα και μια χαρά πληρώνομαι. 

 

Αντίθετα αν πας να βγάλεις πρόχειρο καφέ σε τρύπα που είναι π.χ. 25 τ.μ. .......και η τουαλέτα δεν είναι όπως στην άδεια αλλά είναι στο υπόγειο θες 4178 !! Ε δεν μας παρατάνε ! Εφόσον επιτρέπεται η θέση της τουαλέτας...να θεωρείται νόμιμη χωρίς να βεβαιώνει τίποτα ο μηχανικός. Με λίγα λόγια ο μηχανικός στα ΚΥΕ να ελέγχει ότι το κατάστημα είναι σύννομο με την υπάρχουσα ή την τότε νομοθεσία....όχι να κάνει έλεγχο βάσει αδείας που ζητάνε σήμερα ουσιαστικά.

Link to comment
Share on other sites

Θα προλάβουν;;;;;;

Λες???? 

Πάντως η τελευταία "απλοποίηση" της Κεφαλογιάννη  στα τουριστικά έβαλε καπέλο τις "πιστοποιημένες" και το ΞΕΕ πέραν του ΕΟΤ...... ώστε να μη μπορεί ένας μηχανικός να φέρει εις πέρας τη διαδικασία της αδειοδότησης αλλά να εμπλέκονται και ένα σωρό άλλοι....με το ανάλογο κόστος για τον επιχειρηματία.

Edited by da-mi
Link to comment
Share on other sites

ckiriako

 

Ο τελευταιος ανθρωπος που παει με τα νερα τους, ειμαι εγω.

Εχω τσακωθει 50 φορες.

Δεν βγαζεις ακρη.

Καπου υποχωρουν, καπου δεν κανουν πισω..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.