Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προκηρύχθηκε το υπόλοιπο κτηματολόγιο


Engineer

Recommended Posts

Στην προκήρυξη διαγωνισμού «ΚΤΙΜΑ-16» για την κτηματογράφηση των υπολειπόμενων περιοχών της χώρας, που αντιστοιχεί στο 63,5% της Επικράτειας προχώρησε το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 460 εκατ. ευρώ.

 

 

Ο προηγούμενος διαγωνισμός «ΚΤΙΜΑ-13» είχε ακυρωθεί μετά από προσφυγή μελετητικών γραφείων από την Ισπανία και την Βουλγαρία που αποκλείστηκαν από τη διαγωνιστική διαδικασία, που αφορούσε την Περιφέρεια της Β. Ελλάδας ισχυριζόμενοι -κυρίως- τις μικρές εκπτώσεις που δόθηκαν από τους Έλληνες συναδέλφους τους εκέι όπου παρουσιάστηκε ένας ενδιαφερόμενος και δεν υπήρχε ανταγωνισμός ενώ σε άλλες περιοχές που διεκδικούσαν πολλές εταιρείες οι εκπτώσεις ήταν πολύ μεγάλες.

 

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό ο οποίος αφορά στην κτηματογράφηση περίπου 86 εκατομμυρίων στρεμμάτων, έκταση που αντιστοιχεί στο 63,5% της Ελληνικής επικράτειας. Με την ολοκλήρωση και αυτού του έργου κτηματογράφησης, αναμένεται να εγγραφούν στο Κτηματολόγιο άλλα 16,5 εκατομμύρια δικαιώματα.

 

Ο διαγωνισμός διενεργείται μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) και αφορά στην ανάθεση 32 συμβάσεων, που αντιστοιχούν σε διακριτές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Οι προϋπολογισμοί των επιμέρους συμβάσεων κυμαίνονται από 3 έως 24 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η διάρκειά τους είναι 40 μήνες.

 

Τα βασικά στοιχεία του επανασχεδιασμού του έργου της κτηματογράφησης για το υπόλοιπο της χώρας, σύμφωνα με την ΕΚΧΑ είναι:

  • Έμφαση στην υποβολή δήλωσης μέσω διαδικτύου, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι των ακινήτων στις περιοχές που πρόκειται να κτηματογραφηθούν, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα, με δημιουργία νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής δήλωσης, φιλικής προς τον χρήστη, που θα παρέχει και νέες δυνατότητες εντοπισμού των ακινήτων.
  • Αποστολή των στοιχείων των κτηματολογικών εγγραφών και πληροφοριακού υλικού στους δικαιούχους κατά την προ - ανάρτηση και την ανάρτηση με χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έμφαση στην επικοινωνία μέσω διαδικτύου.
  • Έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου με την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών μετά την ανάρτηση και άμεση ευρεία ενημέρωση των δικαιούχων για το περιεχόμενο των πρώτων εγγραφών.
  • Δρομολόγηση ενεργειών για τη θέσπιση νέας απλής διαδικασίας διόρθωσης, σε καθεστώς λειτουργίας του Κτηματολογίου, των όποιων σφαλμάτων διαπιστωθούν στις πρώτες εγγραφές. Με τον τρόπο αυτό, ο μόνος εξωγενής παράγοντας που προκαλούσε στο παρελθόν σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία κτηματογράφησης μεταφέρεται εκτός της διαδικασίας αυτής.
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου σταθερών ή και κινητών σημείων πληροφόρησης του κοινού και παροχής οδηγιών (Μονάδες Ενημέρωσης), στην έδρα όλων των καλλικρατικών δήμων και όπου αλλού απαιτηθεί.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αριθμός και οι επιμέρους προϋπολογισμοί των συμβάσεων σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών του διαγωνισμού, αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του μελετητικού δυναμικού της χώρας αλλά και υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων σχημάτων.

 

Με τον διαγωνισμό αυτό προβλέπεται η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας το 2020 ώστε ο νέος θεσμός του Κτηματολογίου να μπορέσει σταδιακά να αντικαταστήσει το σύστημα των υποθηκοφυλακείων σε κάθε περιοχή της επικράτειας.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e...o/#.VwtLEPmLS70

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.