Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προωθείται η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού


Engineer

Recommended Posts

Η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός διοδίων στον Προμαχώνα Σερρών, ένα χιλιόμετρο πριν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς και η έγκριση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανεισμού μεταξύ της Εγνατία Οδός ΑΕ και της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,00% περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της νέας συμφωνίας με τους δανειστές, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του σχετικού κειμένου.

 

Μπορεί το υπουργείο Υποδομών να σφυρίζει αδιάφορα, αλλά τόσο οι δανειστές, όσο και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) προωθούν τις διαδικασίες παραχώρησης της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη.

 

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε προ εβδομάδων στην προκήρυξη τριών διαγωνισμών για την πρόσληψη τριών συμβούλων (χρηματοοικονομικού, τεχνικού και νομικού), που θα συμβάλουν στον σχεδιασμό της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού καθώς και τριών κάθετων οδικών αξόνων (Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας και Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι). Οι προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγουν στις 19 Απριλίου για τον νομικό σύμβουλο και στις 26 Απριλίου για τον χρηματοοικονομικό και τεχνικό σύμβουλο.

 

Με βάση τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στον οδικό άξονα των 680 χιλιομέτρων προβλέπεται η κατασκευή έξι πρόσθετων σταθμών διοδίων, ενώ πέντε νέοι σταθμοί διοδίων θα λειτουργήσουν στους τρεις κάθετους άξονες που προαναφέρθηκαν. Και οι 11 νέοι σταθμοί διοδίων πρέπει να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2016, με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της Εγνατία Οδός ΑΕ τον περασμένο Αύγουστο.

 

Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υβριδικού συστήματος συλλογής διοδίων (χειροκίνητου και ηλεκτρονικού) σε τρεις από τους νέους σταθμούς διοδίων που θα κατασκευαστούν στον κύριο οδικό άξονα, με στόχο να γίνουν οι σχετικές δοκιμές. Θα ακολουθήσει η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων σε ολόκληρη την Εγνατία Οδό και στους τρεις κάθετους άξονες εντός του 2017, με στόχο τη χρέωση των οδηγών ανάλογα με την απόσταση που διανύουν.

 

Για να προχωρήσει, όμως, το συγκεκριμένο σύστημα δεν χρειάζονται μόνο επενδύσεις σε τεχνολογία αλλά και μεταβολές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο των διοδίων. Η διάρκεια της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού δεν αποσαφηνίζεται στα σχετικά κείμενα.

 

Ωστόσο στο ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταφερθεί το δικαίωμα παραχώρησης του οδικού άξονα για χρονική περίοδο μέχρι και 40 χρόνια.

 

Πηγή: http://www.euro2day....atias-odoy.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.