Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επανεκκινείται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» από τον Ιούνιο


Engineer

Recommended Posts

Τον προσεχή Ιούνιο επανεκκινείται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση.

 

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, «το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ πιο ενισχυμένο και θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε και να το βάλουμε μπρος μετά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους».

 

Ο υπουργός ΠΕΝ, σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα του προηγούμενου προγράμματος, σημείωσε ότι «αν και κατά γενική ομολογία ήταν επιτυχημένο, βεβαίως είχε γίνει και μια ψιλοεξαπάτηση του κόσμου διότι ενώ τα χρήματα είχαν τελειώσει –σημειωτέον το πρόγραμμα χρηματοδοτείτο από το προηγούμενο ΕΣΠΑ- υπήρξαν 40.000 άνθρωποι οι οποίοι έκαναν αιτήσεις, ενώ γνώριζαν οι τότε διοικούντες ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν».

 

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ξεκινήσει το νέο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» μέχρι τώρα, ο υπουργός εξήγησε ότι αυτό συνέβη «διότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις προϋποθέσεις για να επανεκκινήσει αυτό το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθεί. Ενώ δηλαδή υπάρχουν τα λεφτά, έπρεπε να είχε γίνει μια αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ, δηλαδή ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτηρίων. Αυτό δεν είχε γίνει και είναι αιρεσιμότητα για να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ. Αυτό μας έχει καθυστερήσει, ωστόσο ολοκληρώνεται».

 

Πηγή: http://www.voria.gr/...nomisi-kat-ikon

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Σημασία έχει πόσο θα μας τα πρήξουν οι τράπεζες και ο κάθε ελεγκτικός μηχανισμός για να βάλουν πέντε έρμοι ιδιοκτήτες κουφώματα στα σπίτια τους

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Λέτε να ζητήσουν νέα ΠΕΑ ή θα ισχύουν τα προηγούμενα για όσους είχαν κάνει αίτηση αλλά δεν προχώρησε η διαδικασία;

Link to comment
Share on other sites

Ναι θα ζητήσουν νεα για να εχεις δουλεια εσυ :)

Το θεμα ειναι ποτε θα ξεκινήσει και αν αλλάξουν οι όροι για αυτούς που ο φάκελος εχει φύγει απο την τράπεζα και κόλλησε στο ΕΤΕΑΝ

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ξέρει κανείς γιατί έπρεπε να είχε γίνει μια αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ;

 

  • Αριθμ. Δ6/Β/οικ. 5825, ΦΕΚ Β' 407/09-04-2010 (κοινώς "Κ.Εν.Α.Κ.), άρθρο 4, παρ. 3.: <<3. Η μέθοδος υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων επανεξετάζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 3 του ν. 3661/08. Η πρώτη επανεξέταση επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας (που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης 09-07-2010)>>, δηλαδή μέχρι τις 09-07-2012.
  • N. 3661/2008 (ΦΕΚ Α' 89/19-05-2008), άρθρο 3, παρ. 5: <<Οι ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αναθεωρούνται τουλάχιστον κάθε πενταετία και αναπροσαρμόζονται κατά περίπτωση, λαμβανομένης υπόψη της τεχνικής προόδου στον τομέα των κτιριακών κατασκευών. Ειδικότερα, η μέθοδος υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου επανεξετάζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερα των δύο (2) ετών>>.
  • Έρχεται ο Ν. 4122/2013 (ΦΕΚ Α' 42/19-02-2013) και λέει στην παρ. 2 του άρθρου 23 ("μεταβατικές διατάξεις"), ότι: <<Η Δ6/Β/οικ.5825/2010 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄ 407), διατηρείται σε ισχύ έως την έκδοση της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου>>, η οποία παράγραφος 1 του άρθρου 3, έλεγε ότι: <<Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εγκρίνεται Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), ο οποίος καθορίζει τη σχετική μεθοδολογία υπολογισμού, τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων, τον τύπο και το περιεχόμενο της αναγκαίας Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) των κτιρίων ή κτιριακών μονάδων, τη διαδικασία και τη συχνότητα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων>>. Μεταθέτει την αναθεώρηση σε αόριστο χρόνο στο μέλλον.
  • Στον ίδιο νόμο (4122/2013), έλεγε στην παρ. 6 του άρθρου 4, ότι: <<Οι ελάχιστες απαιτήσεις αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα πέντε (5) έτη και, εάν χρειαστεί, επικαιροποιούνται προκειμένου να αντικατοπτρίζουν την τεχνική πρόοδο στον κτιριακό τομέα>>. Η αρχική πενταετία (από το 2010) στο μεταξύ, έχει παρέλθει.
  • Και υπάρχει ο Ν. 4342/2015 (ΦΕΚ Α' 143/09-11-2015), που κατ' ουσίαν απαιτεί την αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ καθώς και αυτά που έλεγε το άρθρο 5 του Ν. 4122/2013, περί <<υπολογισμού των βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης>>.

     

Πάντως, αν ο "νέος" Κ.Εν.Α.Κ. και το νέο πρόγραμμα <<Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον>>, που θα βγουν στην πιάτσα μετά το λίφτινγκ που θα τους κάνουν, βασίζονται σε αυτή τη ...μελέτη :P, τότε άστα να παν στο γεροδιάολο.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.