Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αδιάνοικτη - Αδιαμόρφωτη οδός


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,
έχω την παρακάτω απορία: 
 
Σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως προ 1337 έχω πρόσωπο σε οδό που έχει τεθεί σε δημόσια χρήση αλλά ουσιαστικά δεν έχει διαμορφωθεί το μισό τμήμα της στο πρόσωπο του οικοπέδου μου (δηλ:. από τα 20 μέτρα έχω άσφαλτο στα 10 και βράχο στα άλλα 10). Τα όρια όλων των οικοπέδων είναι καθορισμένα στα σωστά πλάτη αλλά (και λόγω επικλινούς εδάφους) δεν έχει μπει η μπουλντόζα να τον ισιώσει και να τον ασφαλτοστρώσει.
-Αυτή η οδός θεωρείται αδιάνοικτη ή αδιαμόρφωτη κατά το μη κατασκευασθέν τμήμα?
-Ακόμα, το παραπάνω επηρεάζει την οικοδομισιμότητα με κάποιον τρόπο?








Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Didonis Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

700 χρόνια και ακόμα να διανοιχθεί η οδός; (lol)

Θεωρείται και αδιαμόρφωτη και αδιάνοικτη.

Το μοναδικό πρόσωπο ενός οικοπέδου πρέπει να είναι σε πλήρως διανοιγμένη οδό για να χορηγηθεί Άδεια Δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

θα διαφωνήσω

αν είναι παραχωρημένη σε όλο το πλάτος στην κοινή χρήση και υπάρχει εγκεκριμένη μηκοτομή είναι απλώς αδιαμόρφωτη

υψόμετρα παίρνεις βάσει μηκοτομής

και δομείς

 

(και ΤΟΠΟ, εννοεί τον νόμο 1337 όχι το έτος, αλλά μάλλον το κατάλαβες lol)

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω δυό σχετικά έγγραφα (από ΔΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

 

Εγγρ-3523/Σχετ48894/04/25-1-05 (ΔΟΚΚ) Εγγρ-3523/05
Απάντηση  σε  έγγραφο σχετικά με την τοποθέτηση οικοδομής με πρόσωπο σε αδιάνοικτη οδό(αδιάνοικτο πρόσωπο)
 
Σχετ. : α) Το Εγγρ-9774/11-10-04 σας 
β) Το Εγγρ-3068/27-8-03 της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ Περιφέρειας Θεσσαλίας 
Επί του συγκεκριμένου ερωτήματος που διατυπώνεται στο σχετικό έγγραφό σας, σας πληροφορούμε ότι όταν γωνιακό οικόπεδο εντός σχεδίου, έχει ένα πρόσωπο σε εγκεκριμένη οδό πλήρως διανοιγμένη και ένα πρόσωπο σε εγκεκριμένη οδό αδιάνοικτη η οποία καταλαμβάνεται εξ' ολοκλήρου από ιδιοκτησίες, κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, ως προς την αδιάνοικτη οδό, θα πρέπει αφενός να τηρηθούν οι ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές που προβλέπονται από το ρυμοτομικό σχέδιο και αφετέρου να παραχωρηθεί το ρυμοτομούμενο τμήμα του οικοπέδου σε κοινή χρήση με συμβολαιογραφική πράξη (Εγκ-25/87 ), ώστε να είναι δυνατή μελλοντικά η διάνοιξη της οδού. 
Ως προς το αδιάνοικτο πρόσωπο και εφόσον υπάρχει υψομετρική μελέτη της οδού, γίνεται έλεγχος του ιδεατού στερεού, λαμβάνοντας υπόψη το εγκεκριμένο από το ρυμοτομικό σχέδιο, πλάτος της οδού. Για να επιτραπεί η κατασκευή ανοιγμάτων και εξωστών θα πρέπει να τηρούνται τουλάχιστον, αφενός η επιβαλλόμενη πρασιά και αφετέρου η απόσταση Δ, από την εγκεκριμένη ρυμοτομική γραμμή. 
Η Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του ΥΠΕΧΩΔΕ στην οποία διαβιβάζεται το (α) σχετικό με τα συνημμένα του, παρακαλείται για τις απόψεις της λόγω αρμοδιότητας
 
 
Εγγρ-37666/7105/29-8-87.   Εγγρ-37666/7105/87 
Ανοικοδόμηση σε αδιάνοικτο δρόμο 
 
      Σε απάντηση σχετικού, στο οποίο αναφέρεστε στην περίπτωση γωνιακού οικοπέδου, το οποίο όταν έχει ένα μόνο πρόσωπο διανοιγμένο σ'όλο το πλάτος της οδού οικοδομείται σύμφωνα με την Εγκ-25/87, όμως δεν αναφέρεται στην εγκύκλιο αυτή πως θα γίνεται η δόμηση ως προς το αδιάνοιχτο πρόσωπο, σας γνωρίζουμε ότι: 
      α. Γίνεται έλεγχος του ιδεατού στερεού και προς το αδιάνοιχτο πρόσωπο, λαμβάνοντας σας πλάτος οδού αυτό που προβλέπεται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, και εφ'όσον υπάρχει υψομετρική μελέτη της οδού. 
      β. Εάν η τοποθέτηση της οικοδομής θα γίνει επί της οικοδομικής γραμμής (της οδού που δεν έχει διανοιχθεί) τότε θα θεωρείται πως εφάπτεται του ορίου και για το λόγο αυτό δεν επιτρέπονται κουφώματα και μαρκίζες, αλλά στην περίπτωση που επιθυμούν κουφώματα και μαρκίζες τότε θα πρέπει να τηρηθεί η απόσταση Δ.
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

αυτό tetris είναι όταν έχεις ένα διανοιγμένο πρόσωπο και ένα αδιάνοικτο και αντιμετωπίζεις το αδιάνοικτο ως όριο οικοπέδου (με την λογική δηλ. ότι μπορεί να αρθεί η απαλλοτρίωση στο μέλλον) και πάντα υπό την αίρεση ότι η μη διάνοιξη της οδού δεν θα δημιουργήσει προβλήματα οικοδομησιμότητας σε άλλα όμορα οικόπεδα (π.χ. εσώτερον του Ο.Τ. να καταστούν "τυφλά")

σαφές και χρήσιμο

όμως εδώ ο συνάδελφος ρώτησε για οικόπεδο με ένα πρόσωπο

όπου η αρτιότητα και οικοδομησιμότητα καθορίζεται από τον κοινόχρηστο ή μη χαρακτήρα του όμορου δρόμου και όχι από την διαμόρφωσή του ως προείπον

απλώς πρέπει να έχει εγκεκριμένη μηκοτομή (υψομετρική μελέτη) από τον αρμόδιο Δήμο

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,

 

ΤΟΠΟΓΑΒΡΕ αυτό που λες άκουγα κι εγώ στις πολεοδομίες και το επαναλάμβανα και εγώ ο ίδιος. Ψάχνοντας την νομοθεσία ΓΟΚ, ΝΟΚ κλπ έστω και τα διάφορα έγγραφα των υπηρεσιών δεν βρήκα κάτι που να το στηρίζει. Έχεις κάτι υπόψη σου?

Link to comment
Share on other sites

παραθετω αυτο απο τον ΜΑΚΑΡ

Δημοσίευση 28 Φεβρουάριος 2010 - 07:48

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 25/1987 (16777/2577/Εγκ.25/23.2.1987),
Όταν η οδός καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από ιδιοκτησίες (αρχική διάνοιξη άρθ. 2 βδ 7.5.36) πρέπει να έχει διανοιχτεί όλο το εγκεκριμένο πλάτος δρόμου τουλάχιστον στο μήκος του προσώπου του οικοπέδου, και να υπάρχει υψομετρική μελέτη της οδού.
...
Επίσης πρέπει:
α) να εξασφαλίζεται επικοινωνία του οικοπέδου με άλλο διανοιγμένο εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο, μέσω εγκεκριμένου κοινόχρηστου χωρου διανοιγμένου, έστω και κατά τμήμα του εγκεκριμένου πλάτους ή οδού προ του 1923, διαμορφωμένης και,
β) να υπάρχει υψομετρική μελέτη του δρόμου, χωρίς να απαιτείται και τελική διαμόρφωση του δρόμου στο οριστικό υψόμετρο της μελέτης, με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 1577/1985.
...
Στις περιπτωσεις αυτές και εφόσον πρόκειται για Σχέδια Πόλων που έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί με τις διατάξεις του νδ 17.7.23, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που ζητά την άδεια, προηγούμενα θα πρέπει να υποβάλει πλήρη φάκελο για τη σύνταξη της σχετικής πράξης αναλογισμού, μαζί με υπεύθυνη δήλωση ότι θα επισπεύσει την όλη διαδικασία μέχρι την κοινοποίηση με δικαστικό επιμελητή της κυρωμένης από τον Νομάρχη πράξεως.
Σε περίπτωση που παρά την υπεύθυνη δήλωσή του δεν επισπεύσει τη διαδικασία, θα επιβάλλεται διακοπή των οικοδομικών εργασιών μέχρι να εκπληρωθούν τα παραπάνω.
Στις περιπτώσεις που η ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως έγινε με το ν. 1337/83 ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που ζητά την άδεια πριν την πράξη εφαρμογής με την Εγκύκλιο 106/86, δεν απαιτείται να υποβάλει φάκελο για σύνταξη πράξεως αναλογισμού, πλην όμως απαιτείται να υποβάλει δήλωση και τίτλους ιδιοκτησίας καθώς και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται όλες οι ιδιοκτησίες που τυχόν έχει στην περιοχή που εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως με το ίδιο πδ.
Όταν ζητείται οικοδομική άδεια σε ρυμοτομούμενο γωνιακό οικόπεδο, ο ιδιοκτήτης του αρκεί να θέτει σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα που αντιστοιχεί σε ένα πρόσωπο. (Ως προς το σημείο αυτό της Εγκ. 25/87 θεωρώ ότι πρέπει να ελευθερώνονται όλα τα ρυμοτομούμενα τμήματα του οικοπέδου που οικοδομείται και στην περίπτωση του γωνιακού οικοπέδου, άλλως δημιουργούνται προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου).
Στην περίπτωση που γωνιακό οικόπεδο έχει ή αποκτά ένα τουλάχιστον πρόσωπο σε διανοιγμένο καθ' όλο το πλάτος δρόμο, οικοδομείται.

Η εγκύκλιος αυτή τροποποιήθηκε με την Εγκύκλιο 7/1988 (1935/465/15.1.88) σε ορισμένα διαδικαστικά θέματα και δεν την παραθέτω γιατί δεν αφορά στο θέμα που συζητιέται.

 

 

προσθετω και αυτο απο  τον ΒΑΣ

 

BAS

   

Δημοσίευση 18 Φεβρουάριος 2010 - 09:07
Μονο παραχωρημένος , όχι διανοιγμένος .
Αρκεί και μόνο ο μισός αν το πλάτος του μισού είναι τουλάχιστον 4 μέτρα .
Πρέπει να είναι παραχωρημένος σε όλο το μήκος του προσώπου και μέχρι την ένωση του με ήδη διανοιγμένο δρόμο .

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

GM o MAKAR παραλείπει το πρώτο βασικό τμήμα της εγκ25 και το αρχικό θέμα της. 

Αυτή αφορά οικόπεδα που βαρύνονται με αποζημιώσεις λόγο ρυμοτομίας.

Στην περίπτωση που περιγράφω δεν υπάρχουν θέματα αποζημιώσεων κλπ. 

Εξάλλου στον ΝΟΚ στο άρθρο 7 δεν υπάρχει αναφορά ενώ στο άρθρο 12 σε οδηγεί στο τι να κάνεις αν δεν έχει διανοιχτεί/διαμορφωθεί η οδός

Edited by astegos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.