Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κτίριο Κεράνη: Το στοιχειωμένο κτίριο των 42 χιλ. τ.μ. αναζητά... χρήστες


Engineer

Recommended Posts

Ένα… θαύμα περιμένουν όλοι για να δουν εργαζόμενο να περνά την πόρτα του… στοιχειωμένου κτιρίου του Κεράνη στη Λ. Θηβών.

 

Το υπουργείο Οικονομικών με χθεσινή ανακοίνωσή του αναπτερώνει τις ελπίδες αν και δεν ρώτησε τον ξενοδόχο, στην προκειμένη περίπτωση τους εργαζόμενους.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: « Σας καλούμε την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 στις 11.00 π.μ. στη παρουσίαση κτιρίου, που θα στεγάσει υπηρεσίες του Δημοσίου, επί της Λ. Θηβών 196-198 στον Αγ. Ι. Ρέντη.

 

Μετά την παρουσίαση του κτιρίου, θα δοθεί η δυνατότητα στα ΜΜΕ να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του κτιρίου. Για λόγους καλύτερης οργάνωσης της ξενάγησης, είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία με τον εκμισθωτή του κτιρίου, Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ».

 

Το υπουργείο δεν διευκρινίζει ποιες δημόσιες υπηρεσίες θα στεγαστούν εκεί αλλά εικάζεται ότι στο κτίριο που είναι άδειο αν και πληρώνεται κανονικά το ενοίκιο, θα πάνε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Άλλωστε τον περασμένο Νοέμβριο ο Τρ. Αλεξιάδης είχε ανακοινώσει την μεταφορά του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) που στεγάζονται στον πύργο Ατρίνα στο Μαρούσι.

 

Αλλωστε το Δημόσιο δαπανά ετησίως 2,65 εκατ. ευρώ με τη μορφή ενοικίου στην Πανγαία, για ένα κτίριο των 42.000 τ.μ. που μπορεί να φιλοξενήσει έως 2.400 εργαζομένους και προσφέρει 650 θέσεις στάθμευσης.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό πήγαν αρκετοί και επιθεώρησαν το κτίριο προκειμένου να δουν την κατάστασή τους. Το στοίχημα είναι να πειστούν οι εργαζόμενοι να πάνε εκεί που δεν πήγε κανείς εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο Κεράνη αποκτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο το 1998, αντί συνολικού τιμήματος 35 εκατ. ευρώ. Οι απόπειρες που έγιναν για να στεγαστούν υπηρεσίες (ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Οικονομικών, δικαστήρια Πειραιά) ναυάγησαν αφού αντιδρούσαν οι εργαζόμενοι.

 

Το κτίριο είχε συμπεριληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στα δύο πακέτα των συνολικά 28 ακινήτων (14 και 14 αντίστοιχα) που αποκτήθηκαν μέσω sale and leaseback από την Εθνική Πανγαία και την Grivalia.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e...ita_christes/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τώρα που τους λένε ότι αν δε πιάσετε τους στόχους και δεν εξοικονομήσετε χρήματα από άσκοπες δαπάνες τότε θα κόβονται μισθοί και συντάξεις αυτόματα...Αν θέλουν ας  μη πάνε. Αυτά συμβαίνουν μόνο στο Μπαγκλαντές της Ευρώπης. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχουν αλήθεια κάποια βάση οι αιτιάσεις περί τοξικότητας των χώρων από την παλαιά χρήση της καπνοβιομηχανίας;  Μου φαίνεται περίεργο μεν αλλά δεν μπορώ να ξέρω.....

Link to comment
Share on other sites

Επειδή πολλοί λένε πολλά, θα ήθελα μία πληροφορία από όποιον γνωρίζει:

 

Το κτίριο πληροί τις προϋποθέσεις χρήσης γραφείων (φυσικός φωτισμός, κλιμακοστάσια, οδεύσεις, πυροπροστασία);

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή πολλοί λένε πολλά, θα ήθελα μία πληροφορία από όποιον γνωρίζει:

 

Το κτίριο πληροί τις προϋποθέσεις χρήσης γραφείων (φυσικός φωτισμός, κλιμακοστάσια, οδεύσεις, πυροπροστασία);

 

με ελάχιστες παρεμβάσεις ΝΑΙ. Δυστυχώς το φαινόμενα πριν απο 10 χρόνια έχει ξαναπαρουσιαστεί με την Υπουργείο Πολιτισμού που ενώ έφτιαξαν νέο κτίριο στα Λιόσια αποφασίστηκε οτι η περιοχή είναι μπανάλ και δεν πήγε κανένας.

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Εάν υφίσταται κυβέρνηση τότε είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα στην μεταστεγαση των υπηρεσιών που έχει μελετηθει ότι χωράνε σε αυτό τον χώρο. Όσο για τις δικαιολογίες Για άρνηση έργαζομενων να πάνε εκεί είναι η κάλυψη για να υπάρχουν πρόσθετες παροχές σε διαπλεκομενους με την μορφή του ενοικιου. Τώρα ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι που αντιδρούν είναι γνωστό από πολλά χρόνια. Δεν θέλουν ορισμένοι να φεύγουν από περιοχή που έχει βιτρίνες & καφετέριες, γιατί τι θα κάνουν σε κτήριο που είναι απομακρυσμενο και δεν προσφέρεται για κοπάνα; επίσης το κτήριο έχει όλες τις προδιαγραφές συγκέντρωσης προσώπων που πολλά κτήρια ιδιωτών {όπως τράπεζες} δεν τις πληρούν και πολοί κάνουν τους ανηξερους

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει, βεβαια,  "δεδικασμενο" περι της ακαταλληλοτητας χρησης σαν Δικαστηρια,  λόγω συγκεκριμενων ελλειψεων

 

 

 

Ακατάλληλο το κτίριο «Κεράνη»

Το ΣτΕ αποφάσισε ότι ο προτεινόμενος χώρος των καπναποθηκών «Κεράνη» δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις για να στεγάσει τα δικαστήρια του Πειραιά
14.04.2015, 06:22 | Ετικέτες:  δικαστήρια, Πειραιάς, δικηγόροι, δικαστές, Αθήνα, Πολυτεχνείο
Συντάκτης:
Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Πλήρη δικαίωση για τους δικηγόρους του Πειραιά, που ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία έκρινε κατάλληλο το κτίριο των καπναποθηκών «Κεράνη» για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά, αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Την αίτηση, που συζητήθηκε στις 2 Απριλίου 2015, άσκησαν τρεις δικηγόροι του Πειραιά, οι Ευάγγελος Τσουρούλης, Ιωάννης Καρδαράς και Παναγιώτης Δέγλερης, ενώ κατέθεσαν στο ΣτΕ υπομνήματα ως πληρεξούσιος δικηγόρος η Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, και ο δικηγόρος Πειραιά Ιωάννης Βρέλλος.

Περιβαλλοντική μελέτη

Σύμφωνα με την απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ. αρ.1113/15), το συγκεκριμένο κτίριο «δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά» και συγκεκριμένα κρίθηκε ότι «ενώ πρόκειται για κτίριο άνω των 20.000 τ.μ., κατά σαφή παράβαση του νόμου δεν έχει συνταχθεί περιβαλλοντική μελέτη, δεν έχει ερευνηθεί η προσβασιμότητα του κτιρίου από δικαστές, δικηγόρους και διαδίκους και, ιδιαίτερα σε σχέση με τους κατοίκους των νησιών του Αργοσαρωνικού, δεν έχουν εκτιμηθεί οι κυκλοφοριακές παράμετροι και μάλιστα αναφορικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και μετατρέπονται χωρίς την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας χώροι γραφείων σε αίθουσες συνάθροισης κοινού (ακροατήρια)».

Οι δικηγόροι Ι. Καρδαράς και Ι. Βρέλλος, μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, τόνισαν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικυρώνει την αντίθεση των φορέων και των πολιτών του Πειραιά για την εγκατάσταση των δικαστηρίων εκτός του κέντρου της πόλης και ταυτόχρονα αφήνει και μια πικρή γεύση για ότι το Δημόσιο ήδη καταβάλλει 2.652.000 ευρώ ετησίως ενοίκιο για το κτίριο του «Κεράνη» (πρώην ιδιοκτησίας του Δημοσίου), που πουλήθηκε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με άλλα 27 ακίνητα του Δημοσίου για τα οποία καταβάλλει 30 εκατ. ευρώ ενοίκια ετησίως, αρχικά στη θυγατρική της «Εθνικής Πανγαία Α.Ε.», η οποία εν συνεχεία πουλήθηκε στην ολλανδοϊσραηλινών συμφερόντων INVEL BV.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 3 Απριλίου συναντήθηκαν αντιπροσωπείες του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, καθηγητών και μεταπτυχιακών σπουδαστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με σκοπό τη σύνταξη προμελέτης για την εγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής (απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο). Η προμελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο.

Link to comment
Share on other sites

Καλά, οι δικαστές είναι ο,τι νά 'ναι. Την περιβαλλοντική μελέτη θυμήθηκαν.

 

Εγώ ρωτάω για τα καθαρά τεχνικά θέματα:

Απαιτούταν αλλαγή χρήσης, ή είχε από το '65 χρήση γραφείων;

Αν απαιτούταν αλλαγή χρήσης, έγιναν οι σύννομες διαδικασίες;

 

Γιατί, πολλοί λένε πολλά, αλλά για την ταμπακιέρα δεν μιλάει κανείς...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αλέξη, εγκαταλειμμένο κτίριο εδώ και δεκαετίες είναι. Άρα ως είναι σήμερα η υπάρχουσα κατάσταση του δεν μπορούν να μπουν μέσα να εργάζονται εκατοντάδες άτομα και να το επισκέπτονται χιλιάδες σε καθημερινή βάση.

 

Αν γίνει μια πλήρη νέα αρχιτεκτονική ανακαίνιση και διαρρύθμιση χώρων και λειτουργιών όλα μπορούν να προβλεφτούν και να γίνει ένα υπέροχο και λειτουργικό κτίριο.

Επάρκεια φυσικού φωτισμού, όδευσεις διαφυγής κλπ κλπ είναι όλα αντικείμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης.

Μόλις την υλοποιήσουν (διότι ως είναι επαναλαμβάνω κανείς δεν μπορεί να πάει) θα μπορούν να πάνε άνετα και νομίζω πως και οι εργαζόμενοι και το κοινό δεν θα έχει πρόβλημα.

Η θέση από άποψης πρόσβασης είναι καλή από άποψης θέσεων στάθμευσης πάσχει όπως όλος ο Πειραιάς.

Λίγο πριν όμως υπάρχουν εκτάσεις ανοικτές μερικές ελέγχονται κι αυτές από ΠΑΝΓΑΙΑαν θυμάμαι καλά αλλά και από το Πανεπιστήμιο. Θα μπορούσε εκεί να γίνουν θέσεις στάθμευσης και με μίνι μπους τις πρωινές ώρες σε κυκλική ροη να καλύπτει τις όποιες αυξημένες ανάγκες. Πιθανά με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανα με 2 μίνι μπας μπορεί να έχει επικοινωνία καθε5 λεπτά με τα δικαστήρια.

 

Λύσεις υπάρχουν και αρχιτεκτονικές για το κτίριο αλλά και χωροταξικές αρκεί να γίνει με σχεδιασμό και όχι κατσαπλιαδικα.

 

Το θέμα εργαζόμενοι έχουν αντίρρηση είναι προσχηματικό. To χρησιμοποιούν ως επιχείρημα κύκλοι μεγάλων συμφερόντων που έχουν συμφέροντα να μη πάει εκεί….. ή να φύγουν υπηρεσίες που είναι αλλού.

1ον κανείς δεν ρώτησε εργαζόμενους διότι δεν ξέρουν καν ποιοι θα πάνε άρα ποιον ρώτησαν?

2ον πάντα μα πάντα όταν είναι να μετακινηθούν εργαζόμενοι από έναν χώρο σε άλλος πάντα μα πάντα ένα ποσοστό γκρινιάζει ή δεν το θέλει…. Αλλά δεν μετράει ποτέ αυτό το θέλει δεν θέλει. Άλλων οι επιθυμίες μετράνε αν θελουν ή δεν θελουν κι αυτοί οι άλλοι είναι οι επισπεύδοντες δικαστήρια κλπ κλπ….

Edited by Didonis
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.