Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΑΠΕ: ρεκόρ παραγωγής και απορρίψεων ρεύματος στη Γερμανία


Engineer

Recommended Posts

Πριν από πέντε χρόνια, το 2011, ένα μικρό χωριό της Βαυαρίας στη νότια Γερμανία με το παράξενο όνομα Βιλντπολντσράιντ είχε εμφανιστεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου διότι παρήγαγε υπερτριπλάσιες Μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή που χρειαζόταν.

 

Η Γερμανία εξακολουθεί να ηγείται της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τουλάχιστον ως προς το ποσοστό κάλυψης των εγχώριων αναγκών από ΑΠΕ διότι στην εγκατεστημένη ισχύ τα ηνία έχει πάρει πλέον η Κίνα.

 

Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της δεξαμενής σκέψης Agora Energiewende την Κυριακή το μεσημέρι σημειώθηκε νέο ρεκόρ κάλυψης των ηλεκτρικών αναγκών από ΑΠΕ με ποσοστό 74%.

 

Εκείνη την ώρα, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, φωτοβολταϊκά σε στέγες, μονάδες βιομάζας και υδροηλεκτρικά εργοστάσια κάλυψαν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια.

 

Από τις 12 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι η διείσδυση των ΑΠΕ έφτασε τα 43,54 Γιγαβάτ.

 

Μία ώρα νωρίτερα, στις 11 το πρωί, σημειώθηκε ρεκόρ με 95% ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα. Εκείνη την ώρα η κατανάλωση έφτασε τα 57,8 Γιγαβάτ με τα φωτοβολταϊκά να καλύπτουν το 45,2%, τα αιολικά το 36%, τη βιομάζα το 8,9% και τα υδροηλεκτρικά το 4,8%.

 

Η κρίσιμη, βέβαια, παρατήρηση της Agora Energiewende είναι ότι ορισμένες μονάδες βάσης δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στην απότομη έγχυση καθαρής ενέργειας στο δίκτυο με συνέπεια ένα πλεόνασμα-ρεκόρ άνω των 10 Γιγαβάτ να απορριφθεί σε γειτονικές χώρες ως εξαγόμενο ρεύμα.

 

Επειδή οι μονάδες άνθρακα και τα πυρηνικά εργοστάσια δεν έχουν ευελιξία ως προς την αυξομείωση της παραγωγής διέθεσαν ρεύμα στο δίκτυο σε αρνητικές τιμές όταν κορυφώθηκε η διείσδυση των ΑΠΕ, δηλαδή λειτούργησαν με ζημίες.

 

Όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η παραγωγή τους κορυφώθηκε στα 15,2 Γιγαβάτ σχεδόν στο ήμισυ της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των 33 Γιγαβάτ. Με άλλα λόγια, η διείσδυση των ΑΠΕ και κατ” επέκταση οι απορρίψεις ηλεκτρικής ισχύος, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν η Βόρεια Γερμανία δεν καλυπτόταν από σύννεφα εκείνες τις μέρες.

 

Η αιολική ενέργεια κορυφώθηκε στα 21 Γιγαβάτ, ενώ τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο κάλυψαν την υπόλοιπη ζήτηση με 26 Γιγαβάτ λειτουργώντας στο μισό της παραγωγικής τους ικανότητας.

 

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, στα αρμόδια υπουργεία της Γερμανίας κυκλοφορούν προσχέδια νόμων που προβλέπουν την πλήρη απομάκρυνση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050.

 

—Οι ΑΠΕ στην Ευρώπη

 

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι ΑΠΕ ήταν η πηγή ενέργειας με το υψηλότερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή της Ε.Ε. το 2015.

 

Πιο αναλυτικά, οι ΑΠΕ κατέλαβαν το 29% πέρυσι ξεπερνώντας την πυρηνική ενέργεια (27%) και τον άνθρακα (26%). Συνολικά οι ΑΠΕ παρήγαγαν στην Ε.Ε. 923 τεραβατώρες ηλεκτρισμού κατά το περσινό έτος, έναντι 899 τεραβατωρών το 2014.

 

Παράλληλα, τονίζεται ότι ο κλάδος του ηλεκτρισμού στην Ε.Ε. αύξησε τις εκπομπές ρύπων του πέρυσι κατά 2% λόγω της πρόσκαιρης ανόδου της κατανάλωσης άνθρακα, εις βάρος του φυσικού αερίου. Η έκθεση τονίζει ότι αν η τιμή των ρύπων ήταν 30 ευρώ αντί για 5 ευρώ που είναι σήμερα, τότε το αέριο δεν θα είχε πρόβλημα να ανταγωνιστεί τον άνθρακα.

 

Σε επίπεδο χώρας, πρωταθλήτρια στην παραγωγή ΑΠΕ αναδείχθηκε η Γερμανία με 193 Τεραβατώρες. Δεύτερη ήταν η Ιταλία με 109 Τεραβατώρες και τρίτη η Ισπανία με 99 Τεραβατώρες.

 

Στην παραγωγή από άνθρακα πρώτη ήταν επίσης η Γερμανία με 159 Τεραβατώρες από λιγνίτη και 118 Τεραβατώρες από λιθάνθρακα. Δεύτερη ήταν η Πολωνία με 54 και 79 Τεραβατώρες αντίστοιχα, ενώ τρίτη ήταν η Βρετανία με 95 Τεραβατώρες από λιθάνθρακα.

 

Όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, καταγράφηκε πανευρωπαϊκή μείωση 38% στις 485 τεραβατώρες από 786 το 2010.

 

Πηγή: http://www.econews.g...ermania-130128/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.