Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Το ενεργειακό «θαύμα» της Πορτογαλίας


Engineer

Recommended Posts

Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου κατάφερε να καλύψει όλες τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οχι για λίγες ώρες, όχι για μία μέρα, αλλά για τέσσερις ολόκληρές ημέρες.

 

Με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα που συνέλεξε ο εθνικός φορέας της Πορτογαλίας, η χώρα κινούταν για τέσσερις ημέρες από «καθαρή» ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια παράχθηκε από ήλιο, αέρα και νερό με τα αντίστοιχα ηλιακά κάτοπτρα, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια να μην σταματούν ούτε λεπτό να παράγουν. Ολα άρχισαν στις 06:45 του Σαββάτου 7 Μαΐου και το όλο επίτευγμα σταμάτησε στις 05:45 της Τετάρτης. Και αυτό έγινε επίτηδες, υπήρχε η δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή.

 

Η όλη σημασία του επιτεύγματος έχει να κάνει κυρίως με το ότι αυτό σημειώθηκε σε μία χώρα χωρίς μεγάλη παράδοση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σκεφτείτε το, τέσσερις ημέρες χωρίς το παραμικρό αποτύπωμα από ενέργεια, χωρίς την παραμικρή ρύπανση του περιβάλλοντος, για μία ολόκληρη χώρα με ανάγκες σχεδόν σαν της Ελλάδας.

 

«Σταδιακά βλέπουμε πως αυτό γίνεται μόδα. Πέρυσι ήταν η Δανία, τώρα είναι η Πορτογαλία. Η Ιβηρική χερσόνησος είναι πραγματικά εξαιρετική περίπτωση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά όσον αφορά τον άνεμο», τονίζει στoν Guardian ο Ολιβερ Τζόι, εκπρόσωπος της Wind Europe, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τοπίου της Πορτογαλίας.

 

Υπάρχει και κάτι ακόμη καλύτερο.

 

Η Ιβηρική χερσόνησος έχει να δώσει τόσα πολλά στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας που κι άλλες χώρες μπορούν να αρχίζουν να επωφελούνται. Ο ήλιος και ο άνεμος επαρκούν για αρκετά περισσότερα εδάφη από αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

 

Posted Image

 

Ολα τα παραπάνω δεν ήρθαν τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα σκληρής και επίμονης προσπάθειας, πάνω σε ένα σαφές και λεπτομερώς σχεδιασμένο πρόγραμμα. Από το 2013, η Πορτογαλία είχε αρχίσει να παράγει την ενέργειά της με καθαρό τρόπο και την ίδια χρονιά κατάφερε να καλύπτει κατά διαστήματα τις ανάγκες όλης της χώρας κατά το ήμισυ από βιομάζα που προερχόταν από κομπόστ. Το υπόλοιπο 27% προερχόταν από την σχάση πυρήνων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, το 13% παραγόταν σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, το 7,5% από ανεμογεννήτριες και το 3% από φωτοβολταϊκά.

 

Την ίδια ώρα, τα της Ελλάδας τα ξέρετε. Ακόμη να λύσουμε το θέμα της τιμής της κιλοβατώρας με τη ΔΕΗ. Για το πού θα μπουν ανεμογεννήτριες, ούτε λόγος…

 

Πηγή:

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Είχα αναφέρει σε πιο παλιό σχετικό θέμα σαν παράδειγμα την Ουρουγουάη που είναι σχεδόν ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα. Η απάντηση βέβαια που πήρα ήταν μη συγκρίνεις υδροηλεκτρικά έργα με ΑΠΕ, μιας και η Ουρουγάη έχει την τύχη να μπορεί να παράγει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά. Θα ήθελα να δω τώρα τι παραπάνω έχει η Πορτογαλία από την Ελλάδα.

 

Ας εξαιρέσουμε τα πολιτικά και ας μείνουμε στο τεχνικό κομμάτι!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς όμως το τεχνικό κομμάτι δεν είναι το κυρίαρχο, αφού οι πολιτικοί καθορίζουν το πλαίσιο, κι οταν το πλαίσιο είναι χαοτικό ή και εχθρικό, τοτε καταλαβαίνεις τι παραπάνω έχει η Πορτογαλία.

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Στην Πορτογαλία υπάρχει εξαιρετική συνεργασία του Πολυτεχνείου με τον ιδιωτικό τομέα στο θέμα των ανεμογεννητριών.  Τα είχα δει από πρώτο χέρι σε ένα ερευνητικό που συμμετείχε το Πανεπιστήμιο της Coimbra

 

http://www.statika.gr/gr-e-histwin.htm

 

Οι Πορτογάλοι έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους και δεν περιμένουν να εισάγουν τα πάντα.

 

Κάποια στιγμή θα το καταφέρουμε και μεις.  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν αθροιστούν τα Hydro, Wind, Solar και Geothermal δίνουν περίπου 25% με το 25% να έχει η πυρηνική ενέργεια (εισαγωγή από Ισπανία μάλλον) και 50% καύσιμα.

 

Πως προκύπτει το 100% ενέργεια από ήλιο, αέρα και νερό;

Edited by kasvan
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το άρθρο λέει για 4 μέρες ήταν το 100% απο ΑΠΕ

 

τα μερίδια με 25% πυρηνική φαντάζομαι είναι σε καταναλωση έτους

 

 

ερώτηση το κομποστ  είναι ΑΠΕ?

Link to comment
Share on other sites

Όταν λαμβάνεις μια πολιτική απόφαση να αναπτύξεις τις ΑΠΕ, πρέπει να την στηρίζεις: Δηλαδή να την υποστηρίζεις, ερευνητικά και  κατασκευαστικά και με λίγα λόγια να μπορείς να πετύχεις μέγιστο κέρδος αξιοποιώντας αυτά που έχεις (πανεπιστήμια, εργατικό δυναμικό) αλλά και δημιουργώντας νέες δομές μέσω της έρευνας.

 

Παράδειγμα : τι εμπόδιζε το υπουργείο ανάπτυξης να ΜΗΝ επιδοτεί την εισαγωγή φωτοβολταϊκών για 'επενδύσεις' (του είδους εισάγω φωτοβολταικά και λαμβάνω επιδότηση από την ΔΕΗ) αλλά να επιδοτούσε την κατασκευή ελληνικών  εργοστασίων ΑΠΕ. Σκεφθείτε μόνον τι εργατικό δυναμικό θα απασχολούνταν (μηχανικοί, τεχνικοί, κατασκευαστές ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, ΥΗΣ, νέων ερευνητικών πεδίων κλπ).

 

Έχουμε χάσει όλα τα τρένα : βιομηχανική ανάπτυξη, ψηφιακή ανάπτυξη, ενεργειακή ανάπτυξη.

Είμαστε μόνον καταναλωτές εισαγωμένων ειδών και την ευθύνη σε αυτό έχει αποκλειστικά η ηγεσία των υπουργείων ανάπτυξης, περιβάλλοντος και άλλων ανοησιών των τελευταίων 30 ετών. Η υποανάπτυξη στην οποία βρισκόμαστε, δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα, ίσως μάλιστα θα ήταν και ένα ευχάριστο πλεονέκτημα, αν δεν είχαμε  καταχρεωθεί για να βρεθούμε στην θέση αυτή..

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

μπορεί ναναι μέτοχος σε κανα πυρηνικό στην ισπανία

ή μπορεί να αντιγράφουμε ένα λανθασμένο άρθρο που αποδίδει την ευρωπαϊκή κατανομή παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας για το 2013 στην πορτογαλία

και μεταφράζει το combustible ως κομποστ και κάνουμε συζήτηση για την βιομάζα της πορταγαλίας που παράγει την μισή ενεργεία

Edited by nvel
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.