Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπορεί σε κάθε ρετιρέ να κατασκευαστεί κεραμοσκεπή;


Recommended Posts

Χαίρετε αγαπητοί!

 

Βρίσκομαι σε αναζήτηση νέου ακινήτου στην Θεσσαλονίκη για τους γονείς καθότι είναι πλέον μεγάλης ηλικίας και χρειάζονται ασανσέρ. Λόγο προσωπικού γούστου θα ήθελα να αγοράσω ρετιρέ, όμως αυτό το φαντάζομαι με κεραμοσκεπή και όχι με τέντες, πέργκολες, φυτά κτλ. Η ερώτηση μου είναι: σε κάθε ρετιρέ που βλέπω (και είναι πάρα πολλά τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα αυτή τη περίοδο) είναι δυνατή η κατασκευή κεραμοσκεπής σε μελλοντική φάση;Φυσικά με ενδιαφέρει να γίνουν όλα νόμιμα με μηχανικό και με άδεια από την πολεοδομία.

Τα ακίνητα που βλέπω είναι στην πλειοψηφία τους κατασκευασμένα την δεκαετία του 70 γιατί αυτά έχουν το εύρος τιμής στο οποίο κινούμαι, και έχουν βεράντες 30-40τμ ή και μεγαλύτερες μερικά.

Σε πρώτη φάση βλέπω αρκετά ακίνητα κάθε εβδομάδα και προφανώς δεν μπορώ να συμβουλευτώ μηχανικό σε κάθε ένα από αυτά. Μόλις καταλήξω σε 3-4 ακίνητα που με ενδιαφέρουν και σκέφτομαι να κάνω προσφορά τότε εννοείται ότι θα απευθυνθώ σε μηχανικό αλλά επειδή η δυνατότητα κατασκευής κεραμοσκεπής για μένα είναι πολύ σημαντική, υπάρχει κάποια ερώτηση που μπορώ να κάνω στους ιδιοκτήτες/μεσίτες ώστε να απορρίπτω εξαρχής κάποια ακίνητα; Μπορώ να δω κάτι στα σχέδια του σπιτιού που θα με διαφωτίσει;

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

 

Γιώργος

Edited by jorgito
Link to comment
Share on other sites

...Η ερώτηση μου είναι: σε κάθε ρετιρέ που βλέπω (και είναι πάρα πολλά τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα αυτή τη περίοδο) είναι δυνατή η κατασκευή κεραμοσκεπής σε μελλοντική φάση;Φυσικά με ενδιαφέρει να γίνουν όλα νόμιμα με μηχανικό και με άδεια από την πολεοδομία....

 

...

 

Όχι δεν ισχύει το «σε κάθε».

 

Εξαρτάται από το κάθε ένα ακίνητο ξεχωριστά τι δικαιώματα δόμησης είχε και τι εξάντλησε από αυτά.

Στατιστικά πολ/κιες του 70 που αναζητάς έχουν εξάντληση των δομικών δικαιωμάτων τους ως κανόνας. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Και δυστυχώς για εσένα είναι μονόδρομος πριν επιλέξεις το οτιδήποτε να σου κάνει ένα πρόχειρο τσεκάρισμα μηχανικός της δικής σου εμπιστοσύνης και όχι του πωλητή.

 

Σχέδια για να ελεγθουν αυτά που ζητάς και μπορείς να ζητήσεις να σου τα δώσουν είναι Διάγραμμα Κάλυψης, Κάτοψη ορόφου… αλλά δεν θα καταλάβεις πολλά. Έως και τίποτα. Αλλα δίνεις σχετικά λιγότερο κόπο στον μηχανικό σου για τον προέλεγχο.

Και να ρωτήσεις τον μεσίτη και να ξέρει (που συνήθως δεν ξέρει) δεν θα σου πει κάτι που δυσχεραίνει την πώληση του ακίνητου.

Επικουρικά να ζητάς και κανονισμό πολ/κιας ή και σύσταση μπας και υπαρχει ειδική αναφορά για απαγορεύσεις κατασκευών ακόμα και να είχες το πολεοδομικό δικαίωμα αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία ή το 100%.

 

Αν δεν γράφει τίποτα τότε για κάθε δόμηση θα σου ζητηθεί συναίνεση της πολ/κιας διότι αλλάζεις την όψη (η οποία θα θεωρηθεί κοινόχρηστη).

Οπότε ή ανεβάζεις μπάτζετ για να βρεις έτοιμο με το κεραμίδι σου ή πριν την καλημέρα πρέπει να έχεις μηχανικό παραμάσχαλα.

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα, πολύ πολύπλοκο το ζήτημα όπως κάθε τι σε αυτή τη χώρα.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση και κατατοπιστικότατη ενημέρωση!

 

Με εκτίμηση,

Γιώργος

Link to comment
Share on other sites

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να σε προβληματίσει είναι ότι παλιό σπίτι και ρετιρέ κατά πάσα πιθανότητα δε θα έχει και καλή μόνωση.

 

Έμενα σα νοικάρης ένα χρόνο σε τέτοιο σπίτι (στην Αθήνα) και έφυγα τρέχοντας.

Πολύ κρύο το χειμώνα (κατέβαζα το καλοριφέρ από τους 20-22 στους 16 για το βράδυ και σε δυο ώρες ξεκινούσε πάλι). Το δε καλοκαίρι το απόγευμα στο μπαλκόνι είχε 22 βαθμούς και μέσα στο σπίτι 30!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Για το θέμα της μόνωσης γνώριζα και ήμουν έτοιμος να το δεχθώ μέχρις ενός σημείου, για αυτό και έψαχνα για το λεγόμενο "μικρό ρετιρέ" ώστε το ταβάνι τουλάχιστον να καλύπτεται, αλλά πλέον κ με την πληροφορία ότι η τοποθέτηση κεραμοσκεπής είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, τώρα κινούμαι προς σπίτια με ικανοποιητικό μπαλκόνι απλώς κ μέχρι προτελευταίο όροφο.

 

Το λυπηρό είναι ότι η πλειοψηφία των πολυκατοικιών της Θεσσαλονίκης έχουν αυτή την κακάσχημη ταράτσα και όταν είναι νομικά τόσο δύσκολο να κάνεις κεραμοσκεπή ακόμα και αν τεχνικά είναι δυνατόν και εύκολο, αυτή η θέα της πόλης θα μείνει μαζί μας για τα επόμενα 100 χρόνια...

Link to comment
Share on other sites

jorgito

"Το λυπηρό είναι ότι η πλειοψηφία των πολυκατοικιών της Θεσσαλονίκης έχουν αυτή την κακάσχημη ταράτσα και όταν είναι νομικά τόσο δύσκολο να κάνεις κεραμοσκεπή ακόμα και αν τεχνικά είναι δυνατόν και εύκολο, αυτή η θέα της πόλης θα μείνει μαζί μας για τα επόμενα 100 χρόνια....

 

 

δλδ τι "εχουν" αυτες οι "ταρατσες...της Θεσσαλονικης -και οχι μονον....

με τα λουλουδια τους... τις γλαστρες τους...  τις  "επιτρεπόμενες περγκολες..."

 

και γιατι θα ηταν "καλυτερα" να ειναι σκεπασμενες με ...κεραμιδια...

[και μετα να κι ενας τοιχος να κι ενα παραθυρο...ξεφυτρωσε το..."αυθαιρετακι.."] :mrgreen:

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα, πολύ πολύπλοκο το ζήτημα όπως κάθε τι σε αυτή τη χώρα....

 

Παρ ότι δεν έχεις άδικο γενικά για «αυτή την χώρα» στο θέμα των πολεοδομικών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων κατασκευής να σε ενημερώσω (έτσι για την ιστορία) πουθενά αλλού δεν μπορείς σε «κάθε ρετιρέ» να κτίζεις ότι θέλεις ….

 

Παντού (με εξαίρεση ουγκαντες σομαλίες κλπ) πριν δομήσεις κάτι θες πολεοδομικό (ή όπως ονομάζεται) έλεγχο, ιδιοκτησιακό (τίτλοι, συμβόλαια, κτηματολόγια κλπ) … και φυσικά τον αρμόδιο μηχανικό ή και δικηγόρο όταν εμπλέκονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Τα κτίρια (ειδικά στον αστικό ιστό μιας πόλης) δεν είναι όπεν σορς (αν το λέω καλά) λογισμικό… αλλά επειδή επηρεάζει το τι δομεί ο ένας την ζωή αλλά και την ασφάλεια του άλλου υπάρχουν αυτές οι «δυσκολίες» περισσότερο από 100 χρόνια σε πολλές από τις άλλες χώρες….

Εμείς ακόμα το εμπεδώνουμε….

 

(Δημήτρη… για τις ταράτσες.. αηδίες είναι κι εκεί σε εσάς κι εδώ σε εμάς… γεμάτες αυθαιρετάκια καρακιτσαριά κεραίες δεκάδες και τα περιστέρια να γεμίζουν κουτσουλιές παντού…. ) 

Link to comment
Share on other sites

το αιτημα ηταν να σκεπασει  με κεραμιδια την "ταρατσα" του ρετιρε

σε αυτο απαντησα

 

οσο για τις ταρατσες του "δωματος" και τις ατομικες κεραιες -όπου εχουν απομεινει...οκ?-

ή για τις κουτσουλιες απο τα περιστερια...

ειναι ενα θεμα,

αλλά δεν ειναι λογος να παρουμε και τα...φλόμπερ... :smile: :-)

 

παμε για  άλλα.

Link to comment
Share on other sites

Σας Ευχαριστώ εκ νέου και για τα μαθήματα ιστορίας :smile:

 

Παρ ότι δεν έχεις άδικο γενικά για «αυτή την χώρα» στο θέμα των πολεοδομικών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων κατασκευής να σε ενημερώσω (έτσι για την ιστορία) πουθενά αλλού δεν μπορείς σε «κάθε ρετιρέ» να κτίζεις ότι θέλεις ….

Προφανώς και δεν μπορείς  να χτίζεις ότι θέλεις για αυτό και εξαρχής μίλησα για να γίνουν όλα κανονικά με μηχανικό και άδεια πολεοδομίας. Με την μελέτη και παρακολούθηση του έργου απο μηχανικό εξασφαλίζεται η στατικότητα της κατασκευής και η αποφυγή παντώς κινδύνου. Και εννοείται ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες, δεν μίλησα για παράκαμψη αυτών αλλά αν υπάρχει η νομική ικανότητα να γίνει κάτι τέτοιο (την τεχνική ικανότητα την θεωρώ κατά κανόνα δεδομένη). Για μένα εφόσον υπάρχει τεχνική ικανότητα θα έπρεπε να επιτρέπεται κάτι τέτοιο καθώς πρόκειται απλώς για ένα "στέγαστρο" και ο μόνος ίσως κανόνας (πέραν των τεχνικών και θεμάτων ασφαλείας) να είναι να συμφωνήσουν οι γείτονες του ίδιου ορόφου (αν υπάρχουν) και να το κάνουν είτε όλοι είτε κανένας.

Ξέρω ότι για το κράτος και ίσως για εσάς τους μηχανικούς η κεραμοσκεπή μάλλον δεν είναι απλό στέγαστρο αλλά εγώ στο μυαλό μου (πιθανώς λανθασμένα) δεν το έχω για κάτι παραπάνω από ένα καλοφτιαγμένο και αισθητικά όμορφο στέγαστρο. Την ίδια δουλειά μπορώ να την κάνω και με τέντα το ξέρω αλλά για μένα είναι αντιαισθητική η τέντα κ έχει κ πρακτικά προβλήματα (μαζευε/άνοιγε ανάλογα με τον καιρό) και δεν κόβει κ την θερμοκρασία όπως την κόβει το στέγαστρο. Είτε με τέντα είτε με σκεπή πάλι αποκλειστικά δική μου είναι η βεράντα, μόνο εγώ έχω πρόσβαση, δεν καταλαμβάνω κάποιον κοινόχρηστο χώρο και δεν "μεγαλώνω" την περουσία μου.
 

δλδ τι "εχουν" αυτες οι "ταρατσες...της Θεσσαλονικης -και οχι μονον....

με τα λουλουδια τους... τις γλαστρες τους...  τις  "επιτρεπόμενες περγκολες..."

 

και γιατι θα ηταν "καλυτερα" να ειναι σκεπασμενες με ...κεραμιδια...

[και μετα να κι ενας τοιχος να κι ενα παραθυρο...ξεφυτρωσε το..."αυθαιρετακι.."] :mrgreen:

 

Δημήτρη όπως είπε και ο αγαπητός Didonis οι ταράτσες είναι αηδία στην Ελλάδα. Βλέπεις απέναντι σου ένα δάσος κεραιών, γεμάτες ακαθαρσίες, μαυρισμένες επιφάνειες απο την πολυκαιρία, τέντες ο καθένας ότι παρδαλό χρώμα θέλει και δεν θα μιλήσω καθόλου για υπάρχουσες λαμαρινένιες σκεπές. Εμένα άποψη μου είναι ότι η κεραμοσκεπή είναι παγκόσμια σταθερά (του δυτικού κόσμου τουλάχιστον) καλαισθισίας από αρχαιοτάτων χρόνων (δεν ξέρω αν οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κεραμύδια, που μάλλον είχαν, αλλά οι Ρωμαίοι σίγουρα έιχαν). Κ ναι οι "πράσινες ταράτσες" είναι πολύ καλή λύση (εντυπωσιακό είνια ότι η Γαλλία τις επιβάλει με νόμο πλέον) αλλά ελάχιστοι έχουν κάνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Τουλάχιστον αν ο γείτονας έχει κεραμοσκεπή περιορίζεται κατά πολυ το οπτικό μου πεδίο και βλέπω μόνο μια καλαίσθητη σκεπή και όχι ότι αηδία έχει αποφασίσει ο άλλος να βάλει στο μπαλκόνι του.

 

Επίσης εγώ δεν μίλησα για άλλες παραβάσεις κ για όνομα το να χτίσεις κ άλλο δωμάτιο στον χώρο της βεράντας είναι παραβασάρα τρελή και άκρως κατακριτέα! Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδέεται η ύπαρξη κεραμοσκεπής με την παρότρυνση να κάνεις άλλες παραβάσεις.

Edited by jorgito
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.