Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μάχες παρασκηνίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών


Engineer

Recommended Posts

Προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης είναι ο καθορισμός οδικού χάρτη για την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Μεθοδεύσεις καταγγέλλουν ειδικότητες των μηχανικών. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ φορέων.

 

Μάχες παρασκηνίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών-Συσκέψεις και παζάρια.

 

Κόντρες παρασκηνίου βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), του υπουργείου Υποδομών και των φορέων που εκπροσωπούν ειδικότητες των μηχανικών προκειμένου να ολοκληρωθεί -καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης- ο οδικός χάρτης των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος.

 

Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε ήδη στο «και πέντε», οι διάφορες ειδικότητες επιχειρούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα όσον αφορά στις νομοθετικά κατοχυρωμένες αποκλειστικές δραστηριότητες των διπλωματούχων μηχανικών.

 

Και ας αποδέχονται σχεδόν όλοι στην αγορά πως το σημερινό καθεστώς είναι παρωχημένο και ευνοεί συγκεκριμένες ειδικότητες, σε βάρος ειδικοτήτων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων.

 

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πως η κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (οδικό χάρτη με κατευθύνσεις και βασικές αρχές) για την οριστική επίλυση του θέματος που «σέρνεται» επί χρόνια.

 

Τους τελευταίους έξι μήνες διεξήχθη στο ΤΕΕ διακλαδικός διάλογος με εκπροσώπους των φορέων που εκπροσωπούν τις ειδικότητες (Σύλλογοι, Πολυτεχνικές Σχολές κ.λπ.).

 

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κοινή θέση του Επιμελητηρίου προς το υπουργείο, μολονότι από τους συντονιστές του διαλόγου υπεβλήθη εισήγηση στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ. Τουλάχιστον δεν είναι γνωστή καθώς εκτιμάται πως έπρεπε προηγουμένως να συνεδριάσει η Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου. Είναι, πάντως, γνωστό πως από τον διάλογο αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των Αρχιτεκτόνων και των Τοπογράφων Μηχανικών, ενώ διαφοροποιήθηκαν οι εκπρόσωποι των Χημικών Μηχανικών και των Πολιτικών Μηχανικών.

 

Γι’ αυτό και προκάλεσε εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Σαμιωτάκη, που εκπροσωπούσε το υπουργείο Υποδομών σε πρόσφατη σύσκεψη (20 Μαΐου) που έγινε στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία όλες οι ειδικότητες (πλην των Χημικών Μηχανικών) συμφώνησαν με την εισήγηση των συντονιστών του ΤΕΕ στον διακλαδικό διάλογο.

 

Ο ίδιος επιχείρησε στη συγκεκριμένη σύσκεψη να λάβει τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του Υπ. Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και των παρευρισκόμενων εκπροσώπων των θεσμών, αλλά η προσπάθεια δεν απέδωσε λόγω διαφωνιών ιδιαίτερα από το υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Μηχανικοί που παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν πως κοινή θέση του ΤΕΕ δεν υπήρξε, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών στην πρόσφατη σύσκεψη.

 

Υπενθυμίζουν πως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός έστειλε στις 11 Μαΐου επιστολή προς τους εκπροσώπους των ειδικοτήτων να αποστείλουν τελικά κείμενα για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, προκειμένου η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ να τοποθετηθεί. Δηλαδή δεν αποδέχθηκε την εισήγηση, όπως υποβλήθηκε από τους συντονιστές του διαλόγου.

 

Οι ίδιοι θεωρούν πως επιχειρείται να επιβληθεί παρασκηνιακά ένας οδικός χάρτης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των ειδικοτήτων. Προσθέτουν, δε, πως «εφόσον σε διάφορα επίπεδα κυκλοφορούν κείμενα με αναφορά στο ΤΕΕ, πρέπει να συνοδεύονται από τις θέσεις και απόψεις τουλάχιστον των ειδικοτήτων, που έχουν διαφοροποιηθεί από την εισήγηση των συντονιστών του διαλόγου».

 

Πηγή: http://www.euro2day....dikaiomata.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Μήπως λεώ μήπως οι αρμόδιοι πρέπει να ακούσουν και τις απόψεις των μηχανικών για τα επαγγελματικά δικαιώματα;

 

Αν είναι οι συζητήσεις να γίνονται σε κλειστές συσκέψεις χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η άποψή μας, τότε ότι και να ψηφιστεί, θα δυσκολευτούν να το εφαρμόσουν. Αν νομίζουν ότι θα τους αφήσουμε να μας αφαιρέσουν κατοχυρωμένα με αγώνες επαγγελματικά δικαιώματα, είναι γελασμένοι.

  • Upvote 4
  • Downvote 5
Link to comment
Share on other sites

Να μειωθεί η επικάλυψη E.Δ μεταξύ των ειδικοτήτων και η άσκηση τους να γίνεται βαθμιαία από τη λήψη του πτυχίου. Μεταπτυχιακό ή/και επαγγελματική εμπειρία πάνω σε συναφές αντικείμενο με αυτό του προπτυχιακού να επεκτείνουν το δικαίωμα σε συγκεκριμένο πεδίο. Η πιο καθαρή και τίμια απόφαση ακόμα και για αυτούς που αδιαφορούν για τις υπόλοιπες επιστημονικές ειδικότητες συναδέλφων.

Edited by fotis91
  • Upvote 7
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι πια αυτό το ζήτημα?

Ούτε το κούρεμα του χρέους να συζητούσαμε!

Εδώ μας αυξάνουν τις εισφορές, μας αυξάνουν το κόστος διαβίωσης, μας κόβουν τις ελάχιστες αμοιβές...και δεν κάνουμε τίποτα απολυτως!

Τώρα, για τα ΕΔ θα μπούμε στην πρίζα??

Μάλλον επίτηδες γίνονται όλα...διαρροές, σχέδια ΠΔ, συγκρούσεις του κ@λου!

 

Μην παρεξηγηθώ..δεν θεωρώ ασήμαντο το θέμα ούτε ακυρώνω αγώνες ετών διαφόρων ειδικοτήτων..

Απλά θεωρώ πως όλο αυτό το νταβαντούρι είναι υπερβολικό!

Link to comment
Share on other sites

αμφιβαλω για το αν νοιαζει την τροικα τα επαγγελματικα δικαιωματα των μηχανικων ... και πως αλλοστε απο την στιγμη που δεν ξερουν την ελληνικη πραγματικοτητα και ουτε τους νοιαζει .... υποψιαζομαι οτι αυτοι θελουν καταργησει των επιμελητηριων γενικα απελευθερωση του επαγγελματος οσο αφορα την ευθυνη του καθε μηχανικου ιδιωτικες πολεοδομιες, μητρωα ιδιωτικων εργων , νοικοκηρεμα νομιζω θελουν φυσικα το πλαισιο θα το βρουνε οι δικοι μας απλως φανταζομαι ξεβολευει τους βολεμενους των επιμελητηριων ...  απελευθερωσει αμοιβων και αλλα τετοια ... δεν μπορει δηλ για ενα πεα να περνας απο της αμοιβες του ΤΕΕ, για ποιο λογο να πληρωνεις τοσα κερατιατικα ..εγω χωρις να ξερω τι ζητανε ειμαι μαζι τους ...

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεται να γίνει ένα ξεκαθάρισμα στα επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Είναι για το καλό όλων μας, όχι μόνο για κάποιους κλάδους.

Ως γνωστόν η μεγάλη προσφορά ρίχνει τις τιμές, αν περιοριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα θα μειωθεί η προσφορά στον κάθε κλάδο και αισίως θα αυξηθούν ή έστω θα σταθεροποιηθούν οι αμοιβές μας.

 

Έχω περιέργεια να δω αν θα γίνει ότι και παλιότερα που οι υφιστάμενοι μηχανικοί διατηρήσανε όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που είχαν και οι περιορισμοί ισχύσανε για τους νέους.

 

Επίσης έχω την περιέργεια να δω τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών Η/Υ οι οποίοι είναι μακράν οι πιο αδικημένοι.

Δεν έχουν σχεδόν κανένα κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα, Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός είμαι και έχω ΚΑΔ στην εφορία για ανάπτυξη λογισμικού, ιστοσελίδων, κτλ. Ακόμα και κάποιος που δεν έχει τελειώσει το δημοτικό μπορεί να εργαστεί ως προγραμματιστής.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν νομίζουν ότι θα τους αφήσουμε να μας αφαιρέσουν κατοχυρωμένα με αγώνες επαγγελματικά δικαιώματα, είναι γελασμένοι.

 

Χαίρομαι που συνομιλώ με έναν από τους τελευταίους αγωνιστές του 1930...

  • Upvote 10
  • Downvote 4
Link to comment
Share on other sites

Επίσης έχω την περιέργεια να δω τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών Η/Υ οι οποίοι είναι μακράν οι πιο αδικημένοι.

Δεν έχουν σχεδόν κανένα κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα, Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός είμαι και έχω ΚΑΔ στην εφορία για ανάπτυξη λογισμικού, ιστοσελίδων, κτλ. Ακόμα και κάποιος που δεν έχει τελειώσει το δημοτικό μπορεί να εργαστεί ως προγραμματιστής.

και που ειναι το προβλημα ;;; θα παρει κανεις καποιον που εχει τελειωσει δημοτικο να του κανει την δουλεια;;; θα παρει απλος τον καλυτερο ...δεν χρειαζεται να μπλεκουμε τοσο τα πραγματα ... μη γινουμε και σαν τους φαρμακοποιους .... οκ το καταλαβαινω στατικη μελετη να μην εχει το δικαιομα να κανει ο καθενας ... αν και παλι εχω αντιρησεις αλλα τελος παντων .... δε μπορω ομως, αν και μηχανολογος, να απαιτω να υπογραφω μονο εγω ηλεκτρολογικα μιας μονοκατοικιας ;;; απο την αλλη ομως δεν μπορει και ο καθε μαστορας να βαζει ενεργειακο τζακι ... απλος σαν μηχανικοι θα πρεπει να υπαρχει και μια αλληλοκαλυψει στα επαγγελματικα δικαιοματα .... δεν μπορει πχ για μια αγροτικη αποθηκη ή μονοκατοικια 65μ2 να απαιτουνται 3 μηχανοι ;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.