Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου εντός ζώνης


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Έχω ένα αγροτεμάχιο στη Χαλκιδική. Εκτός σχεδίου και εντός ζώνης (840 τμ) με πρόσωπο σε δημοτική οδό, η οποία οδός, είναι όριο μεταξύ εντός σχεδίου και εκτός σχεδίου. Είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση εφόσον η οδός δεν ενώνει δυο οικισμούς?

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, GRTOPO

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο 29 ρυθμίζει θέματα για τα "ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα", δηλαδή αν υπάρχει ΡΓ/ΟΓ σε άκρο του σχεδίου. Τέτοια ΟΤ είχαν πολλά ΣΠ προ του 1337, το διάταγμα του 23 το επέτρεπε. Με τον 1337 καταργήθηκαν.

Άρα: αν το ΣΠ στην περιοχή σου προβλέπει ανοικτό ΟΤ τότε μόνο έχει εφαρμογή το άρθρο 29.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια.

 

----------------------------------------

Καλησπέρα,

 

Θα ήθελα να συνεχίσω πάνω στο ίδιο θέμα.

Το έψαξα με το άρθρο 29 για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο.

Τα όρια (δρόμος) που βρίσκεται είναι σε επέκταση σχεδίου με απόφαση νομάρχη το 1991.

 

Έτσι στην πλευρά του αγροτεμαχίου που εφάπτεται στο δρόμο υπάρχει ΡΓ αλλά όχι ΟΓ.

 

Θα μπορούσα να ζητήσω από την πολεοδομία να μου οριστεί ΟΓ και να γίνει άρτιο και οικοδομήσιμο.

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Edit".

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, DOOM

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αφού το ΣΠ εγκρίθηκε το 1991 είναι κατ' εφαρμογή του Ν.1337/1983. Άρα δεν μπορεί να περιλαμβάνει ανοικτά ΟΤ και η πολεοδομία δεν μπορεί να σου ορίσει ΟΓ. Μόνο με επέκταση του ΣΠ μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ώστε να προστεθούν ένα ή περισσότερα κλειστά ΟΤ. Και οι επεκτάσεις των ΣΠ δεν είναι κάτι που γίνεται με μια απλή διοικητική πράξη.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Καλησπέρα και πάλι.

Εχω ερώτηση για το ίδιο αγροτεμαχιο.

ξεκινησα διαδικασία νομιμοποίησης περίφραξης και με τον ιδιοκτήτη κάναμε τοπογραφικο και είπαμε να ψάξουμε αν εχει αλλάξει κατι και μπορεί να κτίσει.

Λοιπόν τα δεδομένα ειναι οτι το αγροτεμαχιο ειναι εκτος σχεδιου εντός ζώνης και ενα μικρο τμήμα του το τέμνει η ΡΓ του ρυμ. Σχ. Τις περιοχής.

Το σχέδιο έγινε το 1991 και αναθεωρήθηκε το 1993. Επίσης στο σχέδιο φαίνεται ανοικτό ΟΤ.

Επισυνάπτουμε τμήμα τοπογραφικου.

Ευχαριστω πλυ.

Κάθε βοήθεια ειναι πολύτιμη.

post-7285-0-36670100-1438901451_thumb.jpg

Edited by DE GI
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 8 ΝΟΚ (όπως το αντιγράφω αποσπασματικά από ΔΟΜΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ)

 

ΑΡΘΡΟΝ-8

 

Ειδικές περιπτώσεις

1.α. Κατ' εξαίρεση των παρ.48, παρ.49, παρ.53, παρ.76 του Αρθ-2 του παρόντος, ως οικοδομικό τετράγωνο θεωρείται και το τετράγωνο που βρίσκεται στα ακραία σημεία ρυμοτομικού σχεδίου που έχει εγκριθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν-1337/83 χωρίς να περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από κοινόχρηστους χώρους ή και χωρίς να περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από ρυμοτομικές γραμμές, εφόσον στην περίπτωση αυτή, στη θέση των ρυμοτομικών γραμμών που λείπουν απεικονίζονται οι γραμμές των ορίων της έκτασης, για την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο αυτό.

β. Οικόπεδα που βρίσκονται στα πιο πάνω οικοδομικά τετράγωνα και δεν έχουν πρόσωπο σε εγκεκριμένη από το σχέδιο ή προϋφιστάμενη αυτού οδό, δομούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.5 των ενοποιημένων Αρθ-43 , Αρθ-44, Αρθ-45 του ΝΔ/17-7-23.

γ. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης επιτρέπεται, στις παραπάνω περιπτώσεις ρυμοτομικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί μέχρι 13-3-1983, ο καθορισμός της οριακής οδού του ρυμοτομικού σχεδίου σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ/17-7-23 με τη διαδικασία του Αρθ-3 του νομοθετικού διατάγματος αυτού.

..........

(Σ.Σ. Με το Αρθ-8 της Αποφ-63234/19-12-12 όπου εγκρίνεται τεύχος τεχνικών οδηγιών εφαρμογής του ΝΟΚ, διευκρινίζεται ότι:

Ως εκτάσεις για τις οποίες εγκρίθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο και απεικονίζονται σε αυτό "οι γραμμές των ορίων τους" κατά τα παραπάνω, νοούνται αυτές που ενέπιπταν σε θεσμικό πλαίσιο που καθόριζε πολεοδόμηση σε συγκεκριμένη επιφάνεια, όπως πχ οι εκτάσεις οικιστικών διανομών στεγαστικής αποκατάστασης από κρατικούς φορείς ( Αρθ-37 Ν-1337/83), οι εκτάσεις συνοικισμών και συνεταιρισμών ( Αρθ-7 ΝΔ/17-7-23, Αρθ-21 παρ.6 και Αρθ-28 παρ.1 ΓΟΚ/29, ΝΔ-690/48 ) και οι εκτάσεις ιδιωτικής πολεοδόμησης - οργανωμένης δόμησης ( ΑΝ-625/68 και Κεφ.Δ ΓΟΚ/73 ).

.................

2. Όταν στα ακραία σημεία των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, προβλέπεται η ύπαρξη δρόμου και απέναντι από τα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα, προβλέπονται ρυμοτομικές γραμμές, η δόμηση των οικοπέδων που έχουν πρόσωπο στο δρόμο αυτόν, γίνεται με βάση το πλάτος του, όπως προβλέπεται από το σχέδιο μέχρι την απέναντι ρυμοτομική γραμμή. Αν απέναντι από τα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στα ακραία σημεία του ρυμοτομικού σχεδίου, που έχει εγκριθεί, μέχρι τις 13-3-83, προβλέπεται οικοδομική γραμμή, χωρίς να ανήκει σε ΟΤ με την έννοια της παρ.49 του Αρθ-2 του νόμου αυτού ή της παραπάνω παρ.1, οι ιδιοκτησίες που έχουν πρόσωπο στη γραμμή αυτή, εφόσον έχουν δημιουργηθεί μέχρι τη δημοσίευση του "Ν-1577/85 (ΓΟΚ)" (*), είναι οικοδομήσιμες μόνο κατά το τμήμα τους, το οποίο έχει επιφάνεια, που αντιστοιχεί στις ελάχιστες απαιτούμενες για το εμβαδόν και το πρόσωπο διαστάσεις αρτιότητας, οι οποίες προβλέπονται από τις πολεοδομικές διατάξεις, που ισχύουν για το απέναντι οικοδομικό τετράγωνο. Οι ιδιοκτησίες αυτές οικοδομούνται μόνο κατά το παραπάνω τμήμα τους, σύμφωνα με τους όρους δόμησης, που ισχύουν για το απέναντι οικοδομικό τετράγωνο, με τον περιορισμό ότι ο συντελεστής δόμησης δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερος από τα οριζόμενα στο Αρθ-6 του Ν-1337/83, όπως ισχύει.

...........

Για τα παραπάνω τμήματα των ιδιοκτησιών, τα οποία αποτελούν οικόπεδα ευρισκόμενα εντός σχεδίου, έχουν εφαρμογή όλες οι διατάξεις (πολεοδομικές, δασικές κλπ), που εφαρμόζονται για τις εντός σχεδίου περιοχές. Η κατάτμηση των παραπάνω ιδιοκτησιών επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τη δόμηση, σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλης. Υπόλοιπο τμήμα των ιδιοκτησιών αυτών, πέρα από εκείνο που έχει τις παραπάνω ελάχιστες διαστάσεις αρτιότητας, οικοδομείται σύμφωνα με τις διατάξεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου, μόνον εφόσον το εμβαδόν του υπόλοιπου αυτού τμήματος καλύπτει το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν για τη δόμηση εκτός σχεδίου.

(Σ.Σ. Με το Αρθ-8 της Αποφ-63234/19-12-12 όπου εγκρίνεται τεύχος τεχνικών οδηγιών εφαρμογής του ΝΟΚ, διευκρινίζεται ότι:

η ανωτέρω παρ.2 αναφέρεται σε ιδιοκτησίες που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τη δημοσίευση του Ν-1577/85 )

3. Γήπεδα ολόκληρα ή τμήμα αυτών που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και έχουν πρόσωπο σε δρόμους, όπου έχουν θεσπιστεί ειδικοί όροι δόμησης και χρήσεις, είτε για τις περιοχές αυτές είτε γραμμικά για τους δρόμους αυτούς και οι οποίοι σημειώνονται στο εγκεκριμένο διάγραμμα με ρυμοτομική γραμμή ή με δύο γραμμές, ρυμοτομική και οικοδομική, οικοδομούνται με τους πιο πάνω ειδικούς όρους, μόνο κατά το τμήμα τους που έχει επιφάνεια ίση με την ελάχιστη επιφάνεια άρτιου γηπέδου που προβλέπεται από τους ειδικούς αυτούς όρους. Υπόλοιπο τυχόν τμήμα των γηπέδων αυτών, πέρα από εκείνο που έχει την παραπάνω ελάχιστη επιφάνεια αρτιότητας, οικοδομείται σύμφωνα με τις διατάξεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου, μόνον εφόσον το εμβαδόν του υπόλοιπου αυτού τμήματος καλύπτει το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν για τη δόμηση εκτός σχεδίου. Για την τοποθέτηση του κτιρίου ή των κτιρίων εντός του γηπέδου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του γηπέδου.

(Σ.Σ. Για την ανωτέρω παρ.3 βλ. και παρ.9 Αρθ-22 του Ν-4258/14 ΦΕΚ-94/Α/14-4-14: Γήπεδα σε Ζώνες που θεσπίστηκαν και με Προεδρικό Διάταγμα απαγόρευσαν τη δόμηση. Δυνατότητα έκδοσης έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης εφόσον είχε υποβληθεί φάκελος μελέτης για έκδοση οικοδομικής άδειας και εφόσον τα γήπεδα αυτά ήταν οικοδομήσιμα προ της έκδοσης του ΠΔ)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

tetris

πολυ σωστα..

 

οσο για την ζωνη, ισχυει αυτο, απο το Δ 270/85

 

2. Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα:

α) Τα κείμενα εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών, τα οποία είχαν κατά την 24.4.1977 ημέρα δημοσίευσης του από 5.4.77 π.δ/τος (ΦΕΚ 133 Δ) ελάχιστο εμβαδόν 2000 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.