Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατάργηση 2% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ (κοινωνικών πόρων ασφαλιστικών ταμείων)


Μουστάκας Β.

Recommended Posts

Νέες περικοπές και δυσμενέστερες αλλαγές στη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων επιφέρουν οι διατάξεις που κατατέθηκαν ως τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας, το βράδυ της Τετάρτης, δίκην νομοτεχνικών βελτιώσεων στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο. Προβλέπεται, λοιπόν, η κατάργηση κοινωνικών πόρων που είχαν απομείνει στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΤΣΑΥ και στο Ταμείο των ενστόλων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ προβλήματα και νέες καθυστερήσεις αναμένονται στη διαδικασία απονομής του εφάπαξ, αφού αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέα δικαιολογητικά από τους συνταξιούχους εν αναμονή.

 

Βάσει της τροπολογίας, καταργούνται πόροι που χρηματοδοτούσαν το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και είχαν θεσμοθετηθεί το 1940, το 1979 ή το 1993 (κρατήσεις επί παντός λογαριασμού πληρωμής εργολάβου, επί των αμοιβών για την εκπόνηση τεχνικών μελετών, επί αμοιβών για βιομηχανικές, ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές μελέτες κ.λπ.). Καταργούνται, επίσης, εναπομείναντες πόροι από το Ταμείο Νομικών, από το ΤΣΑΥ, από τα Ταμεία των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στον Τύπο αλλά και από τα Ταμεία των ενστόλων. Συνολικά, το έλλειμμα που δημιουργείται στον ΕΦΚΑ, στον οποίο συγχωνεύονται όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, εκτιμάται από το ΓΛΚ σε 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

 

Με την ίδια τροπολογία χάνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν μετά τις 12 Μαΐου 2016 (όπως ισχύει ήδη για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα) τις «οικογενειακές παροχές». Πρόκειται για τα επιδόματα συζύγου ή τέκνων που προβλέπονταν από τις παλιές διατάξεις.

 

Δυσμενείς αλλαγές επιφέρει και η διάταξη που καταργεί νόμο του 1992, βάσει του οποίου για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/1993) το εξάμηνο λογίζεται ως έτος για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Επί τα χείρω αλλάζει και το όριο περικοπής της σύνταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Μετά τη συμπλήρωση των 55ου θα χάνουν το 70% από το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος συντάξεων που υπερβαίνει τα 780 ευρώ (αντί 970 ευρώ). Τέλος, για τον υπολογισμό του εφάπαξ αλλάζει η βάση υπολογισμού του βοηθήματος για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2014, ενώ μεγαλύτερες θα είναι και οι περικοπές στα εφάπαξ των αυτοαπασχολουμένων.

 

Πηγή: Καθημερινή - http://www.kathimeri...istikwn-tameiwn

 

Και από τον συνάδελφο CivilKald

 

Kαταργείται η κράτηση του 2% επί των αμοιβών των μελετών και των επιβλέψεων δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων.

 

Η κατάργηση είναι άμεση, ήτοι θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου (πλέον) στο ΦΕΚ, η οποία αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

 

Σημειώνεται ότι με τον Ν. 4254/2014 είχε καταργηθεί από 1/1/2015 η αντίστοιχη κράτηση 1% υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ επί των πληρωμών των εργοληπτών δημοσίων έργων, γεγονός που είχε δημιουργήσει θέμα διαφορετικής μεταχείρισης εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων, καθόσον οι δύο επιχειρηματικοί κλάδοι απολάμβαναν και απολαμβάνουν (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) τα ίδια προνόμια από το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, με κυριότερο την παροχή εγγυήσεων για την ανάληψη και την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 144
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Περιμένουμε να δούμε τη τελική μορφή..... μη ξεχνάμε οτι ειναι και 1% υπερ του Ε.Μ.Π.

 

Με αυτό τι γίνεται? 

Link to comment
Share on other sites

Το 1% υπερ ΕΜΠ οριζόταν με νόμο ως το μισό από το ΤΣΜΕΔΕ. Άρα αν καταργηθεί το ΤΣΜΕΔΕ λογικά καταργούνται και τα ακόλουθα του. Εκτός αυτού στα αρθρα που αναφερει ότι καταργουνται υπάρχει και ένα που λέει κατι κινέζικα για το ΕΜΠ.

 

Περιμένουμε λογικά κάποια ερμηνεία επίσημη.

Link to comment
Share on other sites

http://www.parliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Psifisthenta-Nomoschedia?law_id=29f12ed0-127e-4242-b13a-a61200f0c3cb

 

Ψηφίστηκε

Αντε και σε φεκ και αντιο βραχνάς

Τώρα πως η καθημερινή το ερμήνευσε αυτό ως περικοπή ένας αλαφουζος ξέρει

 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Εγω δεν προκειται να πληρωσω.

2014, 2015 και 2016 δεν πληρωσα, οπως και πολλοι συναδελφοι, περιμενοντας ακριβως αυτο...

Πεταμενα χρηματα χωρις την παραμικρη ανταποδοτικοτητα...

Σε συνταξεις πηγαινανε και αυτα...

Edited by Inzaghi
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα, δεν ξέρω αν επρεπε εδώ να το ρωτησω αλλα αφορά η ερωτησή μου σχετικά με εντολή πληρωμής με φπα 23% τι γινεται αν εξοφληθεί σλημερα π.χ που ισχύει ο συντελεστής 24

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Για να δούμε τι θα δούμε κι απ' αυτό..... Έχω να πληρώσω αρκετά από τελευταίες δηλώσεις 4178..... Λέτε να έχουμε καλοκαιρινό μποναμά;;;;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.