Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Το 1,6 δισ. ξεπέρασαν οι εισπράξεις από τα αυθαίρετα


Engineer

Recommended Posts

Στις 860.122 ανέρχονται πλέον τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί από το 2011 έως σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Τεχνικό Επιμελητήριο (που διαχειρίζεται για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ρύθμισης), οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες που δηλώθηκαν μέσω του ν.4178/13 έφθασαν πλέον τις 473.058, ενώ ακόμα 387.064 δηλώθηκαν το 2011- 2013, μέσω του ν. 4014/11.

 

Οι εισπράξεις από τις δύο ρυθμίσεις ξεπέρασαν πλέον το 1,6 δισ. ευρώ (συγκεκριμένα, στις 7 Ιουνίου είχαν εισπραχθεί 1.664.914.791 ευρώ), εκ των οποίων τα 507 εκατ. ευρώ μέσω του παραβόλου υπαγωγής στη ρύθμιση και το 1,1 δισ. μέσω της καταβολής των δόσεων (ή της αποπληρωμής) των προστίμων διατήρησης. Οφείλονται ακόμα 557,1 εκατομμύρια ευρώ, από ιδιοκτήτες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης και δεν έχουν ακόμα εξοφλήσει το σχετικό πρόστιμο.

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τις 608.447 δηλώσεις στην ισχύουσα ρύθμιση, οι 170.597 (δηλαδή το 28%) βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, πριν την καταβολή του παραβόλου. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο ρυθμός υποβολής νέων δηλώσεων αυξομοιώνεται ανάλογα... με τις δηλώσεις του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη σχετικά με τη νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα που προετοιμάζει. Από τα 860.122 αυθαίρετα που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης από το 2011 έως σήμερα, έχει εξοφληθεί το πρόστιμο για τα 295.935, ποσοστό 34,4%. Οι δηλώσεις μεταβίβασης έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, γεγονός που σημαίνει ότι κάποια από τα δηλωθέντα αυθαίρετα έχουν «αλλάξει χέρια» περισσότερες από μια φορές.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...po-ta-ay8aireta

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

χαίρουν και συρίζουν αδιάφορα για την είσπραξη οι χτεσινοί τιμητές

διαβάστε πως αντιμετώπιζε ο τσύριζα τον 4178 μέσω του κομματικού οργάνου δια χειρός της προέδρου του ΣΑΔΑΣ

http://www.avgi.gr/article/400335/authaireta-apo-ta-anafiotika-kai-to-perama-sto-mall-kai-ti-mukono

(θα μου πείτε αυτή είναι η μόνη κωλοτούμπα τους?)

έτσι κι αλλιώς τα αυθαίρετα ήταν πάντα αυτό και μόνο: πηγή εσόδων για το κράτος

 

τώρα απλώς αποφάσισαν να διευρύνουν την φοροεισπρακτική βάση και στα νόμιμα

Edited by imhotep
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 
Τσιρώνης:Το Πράσινο Ταμείο δεν είναι μαξιλάρι του υπουργείου Οικονομικών
Ζητεί πίσω την «περιουσία του πράσινου κουμπαρά»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  18/02/2015 05:45
Τσιρώνης:Το Πράσινο Ταμείο δεν είναι μαξιλάρι του υπουργείου Οικονομικών
«Μόλις ξεμπερδέψουμε από τα μνημόνια, θα το συζητήσω με το υπουργείο Οικονομικών» λέει ο κ. Τσιρώνης σχετικά με την τύχη του Πράσινου Ταμείου
 

Την «προίκα» του Πράσινου Ταμείου, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της, σκοπεύει να ζητήσει πίσω ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης. 
Σήμερα, μόλις το 2,5% των αποθεματικών του πηγαίνει για έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Οπως αναφέρει ο κ. Τσιρώνης μιλώντας στο «Βήμα» «το Πράσινο Ταμείο δεν είναι "μαξιλάρι" του υπουργείου Οικονομικών» και προσθέτει ότι «μόλις ξεμπερδέψουμε από τα μνημόνια, θα το συζητήσω με το υπουργείο Οικονομικών», καθώς η βούληση είναι να επιστρέψει βαθμιαία στους πολίτες και στους επιχειρηματίες ως πυλώνας βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η λεηλασία του «πράσινου κουμπαρά»

Η περιουσία του «πράσινου κουμπαρά» είχε λεηλατηθεί δύο φορές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να καταλήξει τελικά στη... μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού. Μάλιστα, το 2012 η αφαίμαξη έγινε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία αποφασίστηκε ότι σε περιβαλλοντικές δράσεις θα διατίθεται μόλις το 2,5% του αποθεματικού του.

Το Πράσινο Ταμείο δημιουργήθηκε το 2010 από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη - αντικαθιστώντας το «αμαρτωλό» ΕΤΕΡΠΣ - προκειμένου να συγκεντρώνει τα πρόστιμα από περιβαλλοντικές παραβάσεις και να χρηματοδοτεί προγράμματα ανάπλασης.  Στόχος ήταν να λειτουργεί ως ένας μηχανισμός που θα «αποζημίωνε» για τις περιβαλλοντικές ζημιές.

Ετσι, το Πράσινο Ταμείο είχε εισαχθεί στον περίφημο νόμο για τους ημιυπαιθρίους (3843/2010) ως περιβαλλοντικό ισοζύγιο στην τακτοποίηση των αυθαίρετων χώρων. Με άλλα λόγια, τα έσοδα από τα πρόστιμα θα χρησιμοποιούνταν για περιβαλλοντικά έργα στις περιοχές όπου υπήρχε επιβάρυνση από τις αυθαίρετες κατασκευές.

Χρήση του Πράσινου Ταμείου ως «περιβαλλοντικού ισοζυγίου» έγινε και στους επόμενους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων, στον αντισυνταγματικό 4014/11 και στον 4178/2013, ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε ισχύ. «Υπάρχει μια κριτική από πολεοδόμους όσον αφορά το περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα. Αν ο νόμος 4178/2013 λειτουργήσει χωρίς πολεοδομικό αντιστάθμισμα, συνεπάγεται ότι η πόλη γίνεται αφόρητη. Οι πόλεις πρέπει να ανασάνουν» σημειώνει ο κ. Τσιρώνης.

Το Πράσινο Ταμείο δεν είναι για την αποπληρωμή των δανειστών

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, υπάρχει η βούληση να αυξηθεί το ποσοστό των πόρων του Πράσινου Ταμείου που θα πηγαίνει σε πράσινες δράσεις. «Δεν είναι φόρος το Πράσινο Ταμείο για να αποπληρώνονται οι δανειστές. Είναι ένα συγκεκριμένο τέλος το οποίο καταβάλλουν οι πολίτες σαν αντιστάθμισμα σε πολεοδομικές παραβάσεις  ή, αν μιλάμε για ρύπανση,  για αποκατάσταση της ρύπανσης» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός.
Οσον αφορά το ΕΠΕΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ), ο κ. Τσιρώνης, από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στη «σκανδαλώδη και επικίνδυνη για το υπουργείο υπαγωγή του στο υπουργείο Ανάπτυξης με απόφαση που ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν από τη διάλυση της απελθούσας Βουλής».

Οπως επισημαίνει στο «Βήμα», «είναι παράλογο το υπουργείο Περιβάλλοντος να μην έχει επιχειρησιακό πρόγραμμα».

Μάλιστα, ο ίδιος καταγγέλλει ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να μεγαλώσει τον κουμπαρά των μεγαλοεργολάβων στα οδικά έργα. Τα μεγάλα έργα των αυτοκινητοδρόμων είναι πολύ πιο ώριμα, με κίνδυνο τα ευρωπαϊκά κονδύλια να οδηγηθούν σε αυτά. Θα δούμε πώς αυτό μπορεί να αλλάξει έτσι ώστε να μην υπάρξει και καθυστέρηση στα προγράμματα».

----------------------------------------------

"τα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα"............

 

---------------

για οποιον ενδιαφερεται

απο διορισμους και αντικαταστασεις μελων...παμε καλα...

 

http://www.prasinotameio.gr/index.php/el/organosi-domi/dioikisi/meli-ds

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

"αυτα" θα πει...

 

Αυθαίρετα: η γελοιοποίηση της νομιμότητας, Του Δ. Χριστοφιλόπουλου
 

Μετά τη ρύθμιση αυτή για τους ημιυπαίθριους χώρους φαίνεται ότι το αρμόδιο υπουργείο αναθάρρησε και σκοπεύει τη νομιμοποίηση και των λοιπών αυθαίρετων κατασκευών. Ομως η συνταγματικότητα της ρύθμισης αυτής των ημιυπαίθιρων χώρων δεν έχει κριθεί ακόμη από το ΣτΕ και καλό θα είναι το υπουργείο να μην προχωρήσει σε γενική νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών εφόσον, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση, τα χρηματικά ποσά που θα εισπραχθούν δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της βλάβης του περιβάλλοντος.

Συνεπώς η ρύθμιση αυτή καθίσταται ευάλωτη από πλευράς προσβολής στο ΣτΕ.

Από την άλλη μεριά το ανώτατο δικαστήριο αυτό με πάγια νομολογία του είναι αντίθετο με τη νομιμοποίηση των μετά το 1983 αυθαίρετων κατασκευών, καθόσον η νομιμοποίηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος. Το δικαστήριο αυτό που είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητο είναι δύσκολο να υποχωρήσει και να αλλάξει την πάγια νομολογία του λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Αντίθετα μπορεί να κριθεί αντισυνταγματική και η ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων εφόσον και στην περίπτωσή τους τα χρηματικά ποσά που θα εισπραχθούν από την τακτοποίησή τους δεν φαίνεται να διατίθενται για αποκατάσταση της βλάβης του περιβάλλοντος.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ Γ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

26-4-2011

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ο Τσιρώνης τα βάζει με το Υπουργείο Οικονομικών σε διάφορα δημοσιεύματα και στο τέλος, για να παρέλθει ο σκόπελος του ΣΤΕ, θα πάρει κάποια "υπόσχεση" ότι, το κράτος θα γυρίσει πίσω εν ευθέτω χρόνω όλα τα ποσά στο πράσινο ταμείο. Κι όλα καλά όλα ανθηρά!!!! Λες και τρώμε καθημερινά κουτόχορτο......

Link to comment
Share on other sites

Εκει που φτασαμε με τα αυθαιρετα, ας βαλλει την κοκκινη και σε μελλοντα χρονο.. καπου στις 31/12/2025.

Και τι εγινε?

Το χαος των αυθαιρετων, δε μαζευεται με τιποτα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.