Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

35.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»


Engineer

Recommended Posts

Την επανέναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», για 35.000 νοικοκυριά που είχαν υποβάλει αίτηση έως τα τέλη του 2015, χωρίς τελικώς να επωφεληθούν, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Κώστας Γαλιάτσος. Για την επανέναρξη του προγράμματος θα διατεθούν περί τα 120 εκατ. ευρώ και η διαδικασία για την οριστική ένταξη των δικαιούχων θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος την προσεχή εβδομάδα, που είναι αρμόδιο για την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

 

Στόχοι του προγράμματος

 

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, πάγωσε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, μετά την εξάντληση των χρημάτων που αφορούσαν το σκέλος της επιχορήγησης του δανείου. Αποτέλεσμα ήταν να μείνει σε εκκρεμότητα ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων από νοικοκυριά, που -με δεδομένο την εξάντληση των πόρων- δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν, παρά την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν οι δικαιούχοι.

 

Η ενεργοποίηση του προγράμματος γίνεται πλέον δυνατή μετά την εξεύρεση πόρων, που κατά ένα μέρος προέκυψαν από την αποπληρωμή των δανείων που δόθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό και τους τόκους που εισπράχθηκαν από αυτά τα δάνεια. Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με κάποιους πρόσθετους πόρους υπολογίζονται σε 120 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν για την ικανοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων.

 

Από το σύνολο των 35.000 νοικοκυριών που είχαν υποβάλει αίτημα, ένας σημαντικός αριθμός εκτιμάται ότι έχει αποθαρρυνθεί και δεν θα προχωρήσει τελικώς στην υλοποίηση της δαπάνης. Οι σχετικές αιτήσεις θα πρέπει άλλωστε να επανεξεταστούν από τις τράπεζες, που έχουν την ευθύνη για την έγκριση του δανείου σε σχέση με την εισοδηματική κατάσταση του αιτούντος. Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός αριθμός αυτών που θα ωφεληθεί, αναμένεται ότι θα υπολείπεται των εκκρεμών αιτήσεων και ότι τα χρήματα θα επαρκέσουν για να καλύψουν τη ζήτηση για 25.000 νοικοκυριά.

 

Posted Image

 

Όροι των δανείων

 

Οι όροι του Προγράμματος δεν θα αλλάξουν και τα δάνεια που θα δοθούν θα είναι με τα ίδια κριτήρια, δηλαδή από 15% έως 70% επιχορήγηση του δανείου και επιδότηση του επιτοκίου από 30% έως 85%, ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου. Με την υπαγωγή στο Πρόγραμμα παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης, ενώ το δάνειο δίνεται με:

 

• Δυνατότητα αποπληρωμής σε 4, 5, 6 έτη, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου.

 

• Δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις.

 

• Εξόφληση των προμηθευτών μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του δικαιούχου.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, μέσα από το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» έχουν μέχρι σήμερα εκταμιευθεί 45.403 δάνεια, συνολικού ύψους 197,5 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου ανήλθε στα 91,8 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...onomw-kat-oikon

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Την επανέναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», για 35.000 νοικοκυριά που είχαν υποβάλει αίτηση έως τα τέλη του 2015.

Οι αιτήσεις σταμάτησαν καλοκαίρι του 2014. Ποιος έκανε αίτηση τέλη του 15', ο «Καρανίκας»;  

Link to comment
Share on other sites

 
07 12 2015 | 17:01

 

Για «πάγωμα» του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» που παρέχει δάνεια και ενισχύσεις σε νοικοκυριά για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος στοιχεία από απάντηση που έλαβε σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

- Σύμφωνα με την απάντηση του ΕΤΕΑΝ, «δεν υπάρχει η δυνατότητα νέων υπαγωγών στο πρόγραμμα, δεδομένης της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων».

- Το 2015 εντάχθηκαν συνολικά μόνο «517 ωφελούμενοι από απελευθέρωση προηγούμενων δεσμευμένων κονδυλίων», ενώ τα προηγούμενα πέντε χρόνια είχαν συνολικά ενταχθεί 50.041.

- Είναι σε αναμονή 35.715 αιτήσεις για τις οποίες απαιτούνται συνολικά 358,45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από την απάντηση της Ειδικής Γραμματείας προκύπτει ότι το διαθέσιμο ποσό είναι 248 εκατ. ευρώ. Από την απάντηση της Ειδικής Γραμματείας προκύπτει ότι είναι σε εξέλιξη το μοντέλο αξιολόγησης του χρηματοδοτικού μέσου, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην απάντηση, «λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, η εν λόγω αξιολόγηση αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να επικαιροποιηθεί».

Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει τέλος ότι τα νοικοκυριά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γι' αυτό το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ο κατασκευαστικός κλάδος απαιτεί τη συνέχισή του.

Link to comment
Share on other sites

το  2015  η  κυβερνηση  μοιραζε  αγωνιστικο  σανο  στους  ιθαγενείς 

κλεισανε  τράπεζες  εκαναν  το  ΟΧΙ  ΝΑΙ  δημοψηφίσματα  εκλογες 

και  εφεραν  τελικα  το  3-4  μνημονιο  και  τους  νεους  φορους 

με  τα   χρηματα  που  μοιραζουν  οι  κακοι  καπιταλιστες  στην ευρωπη   θα  ασχοληθούμε 

ο  μπαροφ  ειχε   σχεδιο   για  βενεζουλοποιηση  της  χωρας  σε  ένα  βραδυ  .

τωρα  περιμενουμε  αναπτυξη   ,  τραγικη  χωρα .

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

το εισόδημα όταν έκανε την αίτηση ή τωρα; :confused:

θα θέλουν καινουρια εκκαθαριστικά;

 

ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου
Link to comment
Share on other sites

το εισόδημα όταν έκανε την αίτηση ή τωρα; :confused:

θα θέλουν καινουρια εκκαθαριστικά;

Γιατί υπάρχει περίπτωση να είναι το εισόδημα προς τα άνωθεν??

Link to comment
Share on other sites

το εισόδημα όταν έκανε την αίτηση ή τωρα; :confused:

θα θέλουν καινουρια εκκαθαριστικά;

Θεωρώ ότι θα ζητήσουν καινούρια.

Για παράδειγμα στην Πειραιώς η προέγκριση χρηματοδότησης ίσχυε για 180 ημέρες. Η τράπεζα σίγουρα θα ζητήσει επανεξέταξη.

 

Επιπλέον σύμφωνα με το σχεδιασμό πρέπει να "κοπουν"¨10000 αιτήσεις. 

Με καινούρια εκκαθαριστικά θα κόψουν αμέσως πολλούς.

 

Link to comment
Share on other sites

Όταν λέμε αίτηση εννοούμε το βήμα μετά την προέγκριση;

 

Όποιος είχε πάρει προέγκριση, η οποία δεν είναι πλέον σε ισχύ, προφανώς

δεν εντάσσεται.. σωστά;

 

Καλημέρα!!

Link to comment
Share on other sites

Αυτή την απορία την έχω και εγώ για τα εισοδήματα. Έχω γνωστό που είχε ατομικό κάτω των 10000 όταν μπήκε στο πρόγραμμα και τώρα επειδή παντρεύτηκε, έχει οικογενειακό λίγο πάνω από 20000. Αυτός τι θα κάνει; Θα πάρει 35% αντί για 70%; Ή ισχύουν οι παλιοί όροι;

Edited by Fade2Black
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.