Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φωτοβολταϊκά: τα ηλιακά απόβλητα μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία σε 30 χρόνια


Engineer

Recommended Posts

Ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη. Από τα 227 φωτοβολταϊκά Γιγαβάτ που είναι εγκατεστημένα το 2015, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 4.500 Γιγαβάτ το 2050, μια αύξηση της τάξης του 1.800%.

 

Μπορεί περισσότερη ηλιακή ισχύς να μεταφράζεται σε οφέλη για το Κλίμα, την οικονομία και την παγκόσμια κοινότητα, αλλά σε περίπου 30 χρόνια ο άνθρωπος θα έρθει αντιμέτωπος με την πρώτη -και τεράστια- φουρνιά ηλιακών ηλεκτρονικών αποβλήτων καθώς τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα έχουν εξαντλήσει την ωφέλιμη διάρκειας ζωής τους.

 

 

 

Μια νέα έκθεση που δημοσιοποίησαν η Διεθνής Ένωση Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA) και το Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκών Συστημάτων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA-PVPS) με τίτλο «Διαχείριση του Τέλους του Κύκλου Ζωής: Ηλιακά Φωτοβολταϊκά Πάνελ» (End-of-Life Management: Solar Photovoltaic Panel) παρέχει τις πρώτες προβλέψεις για τους μελλοντικούς όγκους ηλιακών αποβλήτων που θα κληθούμε να διαχειριστούμε.

 

Μέχρι το 2050, τα απόβλητα από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, κυρίως γυαλί, θα ζυγίζουν περίπου 78 εκατομμύρια τόνους. Εάν η αξία των αποβλήτων επιστρέψει στην οικονομία, η ανάκτηση γυαλιού και άλλων πρώτων υλών θα ανέρχεται σε 15 δισ. δολάρια ως το 2050. Από αυτά τα ανακτημένα υλικά θα μπορούσαν να κατασκευαστούν δύο δισεκατομμύρια νέα φωτοβολταϊκά πάνελ ή οι πρώτες ύλες να διατεθούν στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

 

«Με κατάλληλες πολιτικές και ευνοϊκά ρυθμιστικά πλαίσια, νέες επιχειρήσεις ανακύκλωσης και εναλλακτικής αξιοποίησης παλαιών φωτοβολταϊκών πάνελ θα δημιουργήσουν σημαντική οικονομική αξία και θα αποτελέσουν κομβικό «παίκτη» κατά τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον» ανέφερε ο Διευθυντής-Γενικός της IRENA, Αντνάν Ζ. Αμίν.

 

Η έκθεση επισημαίνει ότι τώρα είναι ο καιρός για την προετοιμασία της επόμενης μέρας στα φωτοβολταϊκά μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους. Απαιτείται, λοιπόν, η υιοθέτηση συγκεκριμένης νομοθεσίας για τα ηλιακά απόβλητα, η προσαρμογή των υπαρχουσών υποδομών ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία φωτοβολταϊκών πάνελ μετά το τέλος του κύκλου ζωής και η προβολή των καινοτομιών στη διαχείριση αποβλήτων πάνελ.

 

Σε ορισμένες χώρες, όπως στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έχουν ήδη υιοθετηθεί συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά απόβλητα και τους στόχους της ανακύκλωσης.

 

Η Οδηγία της ΕΕ απαιτεί από όλους τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ που προμηθεύουν την ευρωπαϊκή αγορά, ανεξαρτήτως έδρας, να χρηματοδοτήσουν το κόστος της συλλογής και της ανακύκλωσης των φωτοβολταϊκών μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η IRENA δημοσιοποίησε την έκθεση με τίτλο «The Power to Change», στην οποία προβλέπει μείωση του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής από ηλιακή και αιολική ενέργεια από 26% ως 59% ως το 2050.

 

Ακολουθεί η έκθεση «Letting in the Light: How Solar Photovoltaics Will Revolutionize the Electricity System» στην οποία θα παρουσιαστούν οι προοπτικές της ηλιακής ενέργειας στο μέλλον.

 

Πηγή: http://www.econews.g...kyklosi-130895/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.