Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατάργηση 2% υπερ ΤΣΜΕΔΕ και 1% υπερ ΕΜΠ


verda

Recommended Posts

Παω στοιχημα οτι το "χαρτι", το οποιο "παρελαβε" η ΥΔΟΜ, θα ειναι μια εκτυπωση του ΦΕΚ...

 

Δεν αρκεί το ΦΕΚ ? Δεν αναγράφει τη διάταξη και την έναρξη ισχύος της ?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 291
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η εισφορά για ΤΣΜΕΔΕ καταργήθηκε από τον 4393/16 σελ 6733 παρ 6α που  λέει:

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι πόροι που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 9, 10 και 14 του ν. 915/1979

Στον Ν915/79

Το άρθρο 9 κ 10 αναφέρονται στο ΤΣΜΕΔΕ το οποίο σαφώς καταργείται και το άρθρο 14 αναφέρεται στο ΕΜΠ για το οποίο λέει:

Οι δια των άρθρων 9-10-11 επερχόμενες μεταβολες δεν έχουν εφαρμογή για τον υπολογισμό των πόρων του ΕΜΠ και εξακολουθούν να ισχύουν οι κείμενες διατάξεις.

Κατά τη γνώμη μου από εδώ δε φαίνεται ότι καταργείται το ΕΜΠ και για μένα κακώς το αναφέρουν στον Ν 4393/16. Η πρόθεσή τους ήταν να το καταργήσουν αλλά πρόχειρα αναφέρθηκαν σε ένα άρθρο που δεν το επηρεάζει.

Ότι καταργείται το ΕΜΠ φαίνεται από αύτο:

στο άρθρο 4 του αναγκαστικού νόμου 440 /45 αναφέρεται:

" Η υπέρ του Μετσοβείου Πολυτεχνείου βάσει του Ν 546/43 πρόσθετος κράτηση εξ ημίσεως επί των εν αυτώ αναφερομένων πόρων του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων επιβάλλεται επί των πόρων τούτων ως καθορίζονται ούτοι εκάστοτε βάσει κειμένων διατάξεων"

 

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ΕΜΠ είναι το μισό του ΤΣΜΕΔΕ και άρα αν καταργηθεί το ΤΣΜΕΔΕ καταργείται και το ΕΜΠ …

 

όμως...

Όταν καταργήθηκε το ΤΣΜΕΔΕ προϋπολογισμού όπου και πάλι το ΕΜΠ είναι το 50% αυτού βγήκε η εγκύκλιος του ΓΛΚ που λέει ότι δεν καταργήθηκε η κράτηση υπερ ΕΜΠ αλλά η απόδοση του ποσού της κράτησης προς το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης !!

 

οι υπάλληλοι σε 2 πολεοδομίες που επισκευτηκα είναι σε αμηχανία. Στη μία δε ζητάει Τσμεδε κ ΕΜΠ στη 2η δε μου ζήτησε τπτ για να καταθέσω μια κατεδάφιση πλην όμως επιφυλάχθηκε για να μου δώσει τελική υπογραφή για την άδεια σε αναμονή διευκρινήσεων

Edited by verda
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εμένα στην πολεοδομία για οικοδομική άδεια μου ζητήσαν κρατήσεις υπέρ ΕΜΠ..η τράπεζα δεν το δεχότανε..δεχότανε μόνο αν πληρωθεί και υπέρ ΤΣΜΕΔΕ...και όταν του είπα ότι καταργήθηκε, μου απάντησε ότι δεν έχουν ενημερωθεί

Link to comment
Share on other sites

Ας ελπίσουμε ότι θα βγει σύντομα κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος (αν και προσωπικά από Σεπτέμβριο και μετά το βλέπω...)

Link to comment
Share on other sites

Δεν αρκεί το ΦΕΚ ? Δεν αναγράφει τη διάταξη και την έναρξη ισχύος της ?

Το ΦΕΚ γενικά αρκεί, εκτός αν είσαι αποδέκτης εγκυκλίων πολεοδομικής νομοθεσίας. Συχνά στις πολεοδομίες περιμένουν την εγκύκλιο που αντιγράφει με έντονα γράμματα το κείμενο του ΦΕΚ που στο ΦΕΚ γράψανε με κανονικά γράμματα. Τότε το εφαρμόζουν.

 

Μπορεί κάποιοι παλιοί να είχαν προλάβει εγκυκλίους που δίνανε λύσεις σε θέματα που απαιτούσαν τον συνδιασμό αρκετών νόμων, των αιτιολογικών τους και κάποια ανάληψη ευθύνης από τον αποφαίνοντα. Σήμερα οι περισσότερες εγκύκλιοι έχουν χρήση "φωτοτυπίας" των νόμων και υποκαθιστούν την παράγραφο που αναφέρεται στην έναρξη ισχύος των νόμων. :shock:

 

ΥΓ. Δεν είναι θέμα τυπικότητας, είναι η σημερινή καθημερινότητα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον έλεγχο φορολογικών στην Πολεοδομία Θεσσαλονίκης (για αμοιβή επίβλεψης) μου είπαν ότι ναι μεν καταργήθηκαν οι πόροι υπέρ ΤΣΜΕΔΕ 2% αλλά θέλουν το 1% υπέρ ΕΜΠ το οποίο το δέχεται για πληρωμή μόνο η Τράπεζα Αττικής και όχι η ΕΤΕ. Δεν ξέρουν αν ισχύει το γνωστό έντυπο για την πληρωμή των πόρων ("θα σας πούνε στην τράπεζα" ήταν η απάντηση). Επίσης δεν ξέρουν αν καταβάλεται και το χαρτόσημο 2,4% επί των πόρων (το οποίο υποθέτω ότι παραμένει αφού πρέπει να πληρώσεις το ΕΜΠ).

Από το ΤΕΕ Τμήμα Αμοιβών μου είπαν ότι καταργήθηκε το 2% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ και λογικά πρέπει να καταργείται και το 1% υπέρ ΕΜΠ ( αφού ορίζεται ως το 50% του 2% το οποίο όμως έγινε 0), αλλά ορισμένες Πολεοδομίες ζητούν το 1% του ΕΜΠ, το οποίο όμως δεν το δέχεται η ΕΤΕ και τέλος πάντων έχουν κάνει ερώτηση στο Υπουργείο για διευκρινήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Προς ενημέρωση, σήμερα που μίλησα με υποκαταστήματα τόσο της Τράπεζας Αττικής όσο και Εθνικής (στη Θεσσαλονίκη) μου είπαν ότι εισπράτουν τους πόρους κανονικά με το παλιό καθεστώς (2%+1%+χαρτόσημο) και ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα από τα συστήματα τους να εισπράξουν μόνο το 1% για το Ε.Μ.Π. (όπως με πληροφόρησαν από την Πολεοδομία), ούτε έχουν κάποια άλλη πληροφόρηση, εγκύκλιο κτλ για κατάργηση πόρων, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

 

 

Τελικά στην Τράπεζα Αττικής έχουν βγάλει κανούργιο έντυπο πληρωμής πόρων ΤΣΜΕΔΕ (μου το έστειλαν με φαξ) όπου έχουν προσθέσει έναν επιπλέον κωδικό με αριθμ. 15:

"1% ΕΜΠ  επί αμοιβής εκπονήσεως μελέτης και επίβλεψης (συμπ/νου μελετών βιομηχ/κών, ηλεκτρ/κών & μηχ.κών εγκαταστάσεων και επιβλέψεως)"

+2,4% αυτού για χαρτόσημο (υπολογίζεται κανονικά στο σύστημά τους)

 

Ασχέτως αν πρέπει ή όχι να πληρώνεται, οι πολεοδομίες στη Θεσσαλονίκη το ζητάνε (προς το παρόν)

Edited by dsts
Link to comment
Share on other sites

Κι εμένα σήμερα στην Πολεοδομία μου ζητήσανε το !% συν χαρτόσημο.

 

Στην Εθνική είπαν ότι σήμερα έλαβαν μήνυμα, ότι αντί του Κωδ. 12 έγινε νεός Κωδ. 15 που έχει μόνο το 1% ΕΜΠ. Αναρωτιέμαι γιατί δεν καταργούν τελείως τον Κωδ. 12 τότε. Μπας και κάποιος κατά λάθος πληρώσει το ΤΣΜΕΔΕ στο 12, για να έχουν κανένα έσοδο από ανενημέρωτους μηχανικούς;;

 

Επίσης ζήτησα από την Εθνική την επιστροφή ενός ποσού 2% ΤΣΜΕΔΕ που είχα πληρώσει αναγκαστικά πριν φτιάξουν το σύστημα, και με παραπέμψανε στα κεντρικά του ΤΣΜΕΔΕ... :(

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.