Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ο Μετροπόντικας έφτασε Βούλγαρη, ξεκίνησαν μελέτες για τους συρμούς


Engineer

Recommended Posts

Εντείνονται οι κατασκευαστικοί ρυθμοί στα 2 έργα Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την εποχή για πρώτη φορά έχουμε εργασίες σχεδόν και στους 18 σταθμούς και μάλιστα να πλησιάζουμε τα πρώτα ορόσημα.

 

Ένα από αυτά είναι η σχεδόν ολοκλήρωση (πρώτη) των έργων Πολιτικού Μηχανικού στο σταθμό ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ στον κλάδο προς Καλαμαριά, την έλευση του Μετροπόντικα στο ύψος του σταθμού ΒΟΥΛΓΑΡΗ και τις μελέτες για τους συρμούς που θα λειτουργήσουν.

 

ΤΡΕΧΕΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΕΣ

Τα έργα από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και μέχρι την Νέα Ελβετία και το Αμαξοστάσιο είναι σε καλό δρόμο. Με εξαίρεση το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ που θα ξεκινήσει μελλοντικά οι υπόλοιποι σταθμοί δουλεύονται εντατικά ίσως για πρώτη φορά.

 

Οι 2 Μετροπόντικες που ξεκίνησαν στο τέλος Μαρτίου από τη Νέα Ελβετία καθημερινά διανοίγουν περίπου 10-15 μέτρα ενώ υπήρξε και μέρα που διάνοιξαν 21 μέτρα. Ο πρώτος Μετροπόντικας έχει "τρυπήσει" 700 μέτρα φτάνοντας στο ύψος του σταθμού ΒΟΥΛΓΑΡΗ. Η μέθοδος αυτή προτιμήθηκε για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και ακολούθως όπως έγινε και στο ΠΑΠΑΦΗ θα γίνει διάτρηση της σήραγγας για την κατασκευή του σταθμού. Ο 2ος Μετροπόντικας έχει φτάσει περίπου τα 300 μέτρα καθώς θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να υπάρχει μία διαφορά μεταξύ τους.

 

Στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό ξεκίνησαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενός έτους για την κατασκευή της νότιας εισόδου και κατά τα άλλα ο σταθμός είναι έτοιμος στα έργα Π.Μ.

 

Στη διακλάδωση Δημοκρατίας και στο σταθμο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δουλεύουν εντατικά 2 βάρδιες ενώ εδώ έχουμε και αρχαιολογικά.

 

Στο σταθμό ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ έοχυμε αρχαιολογικά εντατικά σε 2 βάρδιες και σε 3 διαφορετικά μέτωπα ενώ ετοιμάζεται η ολοκλήρωση του σταθμού σε βόρεια και νότια είσοδο.

 

Στο σταθμό ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ κατασκευάζεται η πλάκα θεμελίωσης και κατά τα άλλα ο σταθμός έχει ολοκληρωθεί σε έργα Π.Μ. ενώ μένουν κάποια υπόλοιπα στην νότια είσοδο.

 

Ο σταθμός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ είναι ολοκληρωμένος

 

Στο σταθμό ΕΥΚΛΕΙΔΗ δεν γίνονται εργασίες, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα Π.Μ. όμως από τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσουν τα αρχιτεκτονικά τελειώματα και θα είναι ο πρώτος σταθμός που θα ολοκληρωθεί συνολικά σε όλη τη γραμμή.

 

Στο σταθμό ΠΑΠΑΦΗ κατασκευάζεται το κτίριο του σταθμού καθώς γίνεται με τη μέθοδο cut&cover. Αυτός ο σταθμός σύμφωνα με πηγές από την Αττικό Μετρό θα διαθέτει 4 επίπεδα και θα είναι ίσως ο πιο βαθύς σταθμός ΜΕΤΡΟ στην Ελλάδα (με τη μέθοδο cut&cover).

 

Στο Σταθμό ΦΛΕΜΙΝΓΚ ολοκληρώνονται οι μικροπάσσαλοι (έχουν ολοκληρωθεί τα υπόλοιπα έργα)

 

Στο σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ προχωρά το jet grounding προετοιμάζοντας την έλευση των 2 Μετροπόντικων (τα 2 μηχανήματα που ξεκίνησαν από τη Νέα Ελβετία αναμένεται πριν το τέλος του έτους να φτάσουν στο σταθμό και από εκεί να αποσυναρμολογηθούν, να βγουν, να μεταφερθούν στο σταθμό ΜΙΚΡΑ, να συναρμολογηθούν, για να διανοίξουν τις σήραγγες του κλάδου της Καλαμαριάς). Τα έργα Π.Μ. έχουν τελειώσει και από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τα αρχιτεκτονικά τελειώματα.

 

Στο σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ έχει έρθει ειδικό Αυστριακό συνεργείο καθώς οι εργασίες απαιτούν εξειδικευμένα έργα. Στο σταθμό έχει κατασκευαστεί το περιμετρικό κέλυφος του σταθμού.

 

Στο σταθμό ΒΟΥΛΓΑΡΗ κατασκευάζονται οι διαφραγματικοί τοίχοι με ταχείς ρυθμούς. Η ολοκλήρωση της εκσκαφής του σταθμού θα ολοκληρωθεί το 2017.

 

Στο σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή του σταθμού και προχωρά η κατασκευή. Εδώ όπως και στον ΠΑΠΑΦΗ ο σταθμός κατασκευάζεται με τη μέθοδο cut&cover.

 

Στο Αμαξοστάσιο οι εργασίες προχωρούν και έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση του κτιρίου από σκυρόδεμα ενώ σε προχωρημένη κατασκευή είναι το μεταλλικό κτίριο καθώς ξεκινούν οι τοιχοποιίες. Παράλληλα προχωρούν σε ένα μέρος του χώρου οι αρχαιολογικές εργασίες με το ευχάριστό νέο για το χώρο να είναι η απόφαση του ΚΑΣ για αποδόμηση των ευρημάτων.

 

Παράλληλα είμαστε σε προχωρημένες μελέτες για τα Η/Μ αλλά και την προμήθεια των συρμών που θα γίνει στην Ιταλία. Θα κατασεκυαστούν από την Ansaldobreda αλλά θα έχουν τεχνολογία Hitachi καθώς η Ιαπωνική εταιρεία εξαγόρασε την Ιταλική πριν 2 χρόνια. Η έλευση του πρώτου συρμού στη Θεσσαλονίκη αναμένεται το αργότερο στις αρχές του 2019.

 

ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΗ

Τα καλά νέα συνεχίζονται και για την κατασκευή του κλάδου προς Καλαμαριά. Η κατασκευή των σταθμών προχωρά με γοργούς ρυθμούς και στις αρχές του 2017 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι 2 Μετροπόντικες από τη Μίκρα προς τον Πατρίκιο για το ταξίδι των 4,8χλμ.

 

Στο σταθμό ΝΟΜΑΡΧΙΑ η εκσκαφή είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

 

Στο σταθμό ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ προχωρά η εκσκαφή.

 

Στο σταθμό ΑΡΕΤΣΟΥ που είναι και ο πιο καθυστερημένος σταθμός προχωρά η εκσκαφή ενώ υπάρχει εκκρεμότητα με μία απαλλοτρίωση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα με το δικαστήριο να γίνεται σύντομα.

 

Στη ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα έργα εκσκαφής και Π.Μ ενώ μόνο ένα μικρό τμήμα απομένει. Θα είναι ο πρώτος σταθμός της γραμμής που θα τελειώσει.

 

Στον τερματικό σταθμό ΜΙΚΡΑ προχωρούν οι εκσκαφές και στο σταθμό αλλά και στον επίσταθμο (εκεί που οι συρμοί θα κάνουν την μανούβρα μετά το τέλος του δρομολογίου για να ξεκινήσουν και πάλι).

 

Πηγή: http://www.ypodomes....ia-tous-syrmoys

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.