Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

"Χάνεται" από τις κατασκευές το 44% των νέων μηχανικών


Engineer

Recommended Posts

Δεν υπάρχει καμία διαφωνία πως το δημόσιο χρέος έχει διαλύσει την πορεία της οικονομίας όπως φαίνεται και στο συνημμένο από πάνω.

Παραταύτα, όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, όπως ξανα-επισημαίνω για το προηγούμενο σχόλιο που διάβασα, η αίσθηση υπερχρέωσης δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.  

 

https://www.dropbox.com/s/b4d18znxj62uvgs/1.jpg?dl=0

 

 

Πολύ περισσότερο όσον αφορά μικρής κλίμακας έργα ( όχι μόνο ανεγέρσεις αλλά και ανακαινίσεις, ανακύκλωση οικιστικού αποθέματος, τουριστικές κλίνες κτλ) το χρέος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ασχέτως που η κρίση ρευστότητας καθιστά το μεγαλύτερο μέρος ανίκανο να το εξυπηρετεί ομαλά. 

 

https://www.dropbox.com/s/esjob16co1mb15h/2.png?dl=0

 

* Το Λονδίνο, ακόμα και το Βερολίνο, περνούν σαφώς εντονότερη 'φούσκα' η οποία και μάλλον θα σκάσει σύντομα (στο Λονδίνο έχει ήδη αρχίσει αλλά απορροφάται σιωπηλά με την υποτίμηση της στερλίνας, στη γερμανία με τη δημογραφική ενίσχυση μεταναστών-προσφύγων).

 

 

Για το χρέος τέλος , να επισημάνω πως ο ELA λανθασμένα αναφέρεται ως δάνειο προς επιστροφή, πόσω μάλλον πραγματικό χρήμα, αλλά αποτελεί λογιστική και έκτακτη, στήριξη ρευστότητας η οποία σε 'ομαλές' περιόδους αντικαθίσταται κεντρικά μέσω της ΕΚΤ (αέρας κανονικός Vs αέρα έκτακτου)

Τέλος, το εμπορικό ισοζύγιο αφορά ακριβώς αυτό : το εμπόριο αγαθών. Αν λάβουμε υπόψιν και τις υπηρεσίες (τουρισμός) το ισοζύγιο συναλλαγών είναι πλέον ισοσκελισμένο (από το 2013-14) κ οριακά θετικό.

 

 

Εν γένει, δεν υποστηρίζω ότι 'πάμε καλά', αλλά ομοίως έχει κουράσει η 'ντετερμινιστική μαυρίλα '. Χώρα η οποία εισοδεύει το 20% του ΑΕΠ της χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο η ίδια(τουρισμός ο οποίος ακουμπά άμεσα τις κατασκευές, σταδιακή συμμετοχή κατοικιών μέσω AirBnB κλπ) , με μία σχετική ηρεμία και αξιοπιστία προφανώς δε θα πέσει άλλο, αλλά θα εκτιναχθεί πολύ υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Αν θα κάνει έστω τα στοιχειώδη, είναι άλλη ιστορία....

 

PS. Πως ανεβαίνει φωτογραφία στο σχόλιο;

 

Προφανώς δεν μίλησα για το ιδιωτικό χρέος. Το ιδιωτικό χρέος είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με το disposable income. Επέτρεψε μου όμως να πιστεύω οτι σαν λόγος θα αυξηθεί λόγο της υπερφορολόγησης και των κόκκινων δανείων. 

 

Τα χρήματα του ELA είναι η δυνατότητα που δίνει η ΕΚΤ στην ΤτΕ να τυπώσει χρήμα (Target 2,3). Το χρήμα αυτό όμως φέρει επιτόκιο 1,5% που δεν είναι λογιστικό. Οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν το 1,5%. Οταν οι εμπορικές τράπεζες χάσουν κάποιο crash test, τότε τα χρήματα (εγγυήσεις) αυτά βαραίνουν την ΤτΕ. Στον καταστατικό της ΕΚΤ, υπάρχει όρος που ορίζει οτι μόνο μετά από απόφαση του ΔΣ, η ΕΚΤ μπορεί να ζητήσει απο το Ελληνικό Δημόσιο να δώσει εγγυήσεις (οι πιστώσεις πλέον να θεωρηθούν κρατικό χρέος). Η απόφαση είναι σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Στην πράξη, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι εμπορικές τράπεζες εκδίδουν τραπεζικά ομόλογα τα οποία και αγοράζουν οι ίδιες πίσω αφού πρώτα τα περάσουν απο το Υπουργείο Οικονομικών για να λάβουν κρατική εγγύηση. Το επιτόκιο είναι συνήθως 12,5%. Προφανώς δεν έχουν την έγκριση της βουλής. Στην ουσία, όντως τα χρήματα του ELA, κάτι σαν "λογιστική ρευστότητα". αλλά η μετατροπή τους σε τραπεζικό ομόλογο και μάλιστα με +11%, δημιουργεί επιπλέον χρέος στο δημόσιο. Προφανώς και ο ELA έχει συγκεκριμένο στόχο (παροχή δανείων, κλπ) αλλά με τον τρόπο που έχει διαχειριστεί, στην ουσία η διαφορά του 11%, δεν του επιτρέπει να λειτουργήσει με τον τρόπο αυτό. Μια άλλη ανάγνωση λέει ότι οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν με τα ομόλογα αυτά τους εκκαθαριστές των κόκκινων δανείων διότι είναι η μοναδική πράξη που μπορεί να διασφαλίσει το 11%. 

 

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζεται ισοσκελισμένο το 2015 λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της αύξησης των εσόδων του τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα. Το εμπορικό ισοζύγιο συνεχίζει να είναι εξαιρετικά μεγάλο. 

 

Η εφαρμογή του κόφτη εντός του 2017, αποτελεί σημείο νέας καμπής και θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ηρεμία που ψάχνεις. 

 

Για τα 1000 πλοία. 

 

α) Ηδη οι Ελληνες εφοπλιστές που βρίσκονται στην Ελλάδα λαμβάνουν εξαιρετικά ιδιαίτερα προνόμια σε σχέση με αλλού. 

β) Στην Ελλάδα βρίσκονται οι μικρότεροι σε στόλο απο αυτούς. Οι μεγάλοι (σε στόλο), Ελληνικής καταγωγής βρίσκονται μόνιμα στο εξωτερικό όπου διαθέτουν και πολλές άλλες επιχειρήσεις. Σπανίως μιλάνε Ελληνικά διότι πολύ απλά δεν γνωρίζουν την γλώσσα. Πολλοί απλά θεωρούνται απλά Αγγλοι, Αμερικάνοι Ελληνικής καταγωγής. Ελάχιστοι διατηρούν κάποια επαφή με την χώρα. 

 

Προφανώς και θέλω να βελτιωθούν τα πράγματα σαν ψυχολογική ανάγκη. Δυστυχώς όμως δεν το βλέπω να γίνετε για πολλούς λόγους.  

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση ή σημερινή εικόνα δεν δείχνει αύξηση αλλα την απομοχλευση του ιδιωτικού χρέους με τη σταδιακή μείωση του ολα τα τελευταία έτη. Αυτό που αυξάνεται συνεχώς είναι τα κοκκινα δάνεια ως ποσοστό, το οποίο σε συνδιασμό με την μείωση χρηματοδότησης δημιουργεί ασφυξία στα υγιή ή κ οριακά βιώσιμα τμήματα του ιδιωτικού τομέα.Οσο ή ψυχολογική διάσταση παραμένει εξοχχως αρνητική, αυτο θα συνεχίζεται άσκοπα κ καταστροφικά.Ευρωπαικα, μονο στην Ελλαδα αποπληρωνεται χρεος κ δεν ανακυκλώνεται, φρεναροντας οποίες επενδύσεις εγχώριες θα μπορούσαν να γίνουν.

 

Ο ELA ως λογιστική εγγραφή αντλησης αντί του συστήματος ταργκετ, έχει πράγματι επιτόκιο το οποίο όμως καρπώνεται ή ΤΤΕ και όχι το ευρώ σύστημα(ιδιαιτερότητα του μηχανισμού ELA). Τα κέρδη της ΤΤΕ αποδίδονται πίσω στο κράτος στο μεγαλύτερο βαθμό,οπωε εξάλλου κ των υπολοίπων κεντρικών τραπεζων της ΕΚΤ για ελληνικά ομόλογα. Ρνα μικρό τμήμα το καρπωνονται κ οι μέτοχοι της ΤΤΕ λόγος για τον οποίο βλέπουμε κ τη στρέβλωση ή μετοχή της να έχει εκτιναχθεί μέσα στην κριση.Επι της ουσίας ο μηχανισμός αποτελεί έμμεση νομισματική τροφοδότηση του κρστους, για αυτό κοι κυβερνήσεις μας δεν κόβονται να τον μειώσουν γρήγορα.Μετατρεπεται σε εμμεσο φόρο επί του τραπεζικού συστήματος, τροφοδοτεί το κράτος, αλλά πράγματι κάνει την χρηματοδότηση ακριβή δυσχαιρεοντας πράγματι τη στηριξη του ιδιωτικου τομέ,καθως το κόστος μετακυλιεται εκεί.

 

Όσον αφορά το ΑΕΠ συμφωνω με τον ΒΑΣ, το ιδιο εγινε ιρλανδια

 

http://www.kathimerini.gr/867236/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/anapty3h-263-sthn-irlandia-alla-fovoyntai-nea-yfesh

 

Την καλημέρα μου

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.