Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συνεχίζεται η κατρακύλα των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη


Engineer

Recommended Posts

Συνεχίζεται η μακρά σε διάρκεια περίοδος κατά την οποία οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, τη στιγμή που εταιρείες όπως η Citigroup και η Vattenfall προβλέπουν περαιτέρω πτώση. Την ίδια στιγμή, οι τιμές στη Βρετανία και την Ολλανδία για προθεσμιακά συμβόλαια έχουν υποχωρήσει πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές του αερίου δεν αντιδρούν πλέον ιδιαίτερα ακόμα και σε σήματα κινδύνου, όπως όταν η Ουκρανία προειδοποίησε πρόσφατα για ένα νέο "πόλεμο" με τη Ρωσία με αφορμή τις μεταξύ τους διαφορές. Το ίδιο ισχύει για την απόφαση της Ολλανδίας να περιορίσει την παραγωγή στο μεγαλύτερη κοίτασμα της Ευρώπης λόγω των σεισμών που προκλήθηκαν. Αντίστοιχα, το Brexit δεν οδήγησε σε κάποια αισθητή μεταβολή των τιμών του αερίου.

 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τιμές στη Βρετανία ενδέχεται να πλησιάσουν τα 4 δολάρια ανά mbtu λόγω της υπερπροσφοράς στην αγορά, καθώς τα μισά συμβόλαια στην Ευρώπη συνδέονται με τις αντίστοιχες τιμές του πετρελαίου που επίσης βρίσκονται στο ναδίρ. Ακόμη μια ομοιότητα με το πετρέλαιο είναι η τακτική που ακολουθούν οι μεγάλοι παραγωγοί, πλημμυρίζοντας την αγορά με αέριο ώστε να διατηρήσουν ανέπαφο το μερίδιό τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ρωσία αύξησε τις ποσότητες που εξάγει στην Ευρώπη κατά 14% στο α' εξάμηνο, ενώ η Νορβηγία κατά 21%.

 

Τέλος, το Bloomberg υπογραμμίζει τη σημασία του LNG, το οποίο προσφέρει διασφάλιση στις επιμέρους αγορές, με αποτέλεσμα να καθίστανται πιο ανθεκτικές σε απειλές διατάραξης των προμηθειών τους. Πέρυσι, 120 δις. δολάρια LNG πωλήθηκαν παγκοσμίως, γεγονός που το καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο εμπόρευμα διεθνώς.

 

Πηγή: http://energypress.g...ioy-stin-eyropi

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.