Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές αλλάζουν τον χάρτη των επιχειρήσεων


Engineer

Recommended Posts

Το νέο ασφαλιστικό και κυρίως οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2017, σε συνδυασμό με τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, οδηγούν σε λύσεις ανάγκης εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και αλλάζουν τον χάρτη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η σύγχυση και η ανασφάλεια που προκαλεί στους επαγγελματίες η καθυστέρηση για τον τρόπο εφαρμογής του νέου υπολογισμού των εισφορών επί του φορολογητέου εισοδήματος έχουν ήδη οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους στη διερεύνηση τρόπων αποφυγής της υψηλής παρακράτησης εισφορών, και μάλιστα για εισοδήματα του παρελθόντος που πολλώ απέχουν από τα πραγματικά. Ο κίνδυνος κατάρρευσης των εσόδων του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι μεγάλος, σε μια περίοδο μάλιστα που το σύστημα θα έχει μεγάλη ανάγκη για αυξημένα έσοδα, καθώς αναμένεται να κάνει ποδαρικό με σημαντικά ελλείμματα.

 

Η πρώτη από τις λύσεις που εξετάζουν οι επιχειρήσεις είναι αυτή της μετεγκατάστασης. Ηδη εκτιμάται ότι εκκρεμούν 65.000 με 70.000 αιτήσεις για αλλαγή έδρας και μεταφορά της επιχείρησης εκτός Ελλάδος. Το θέμα ήδη προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο και –όπως αποκάλυψε η «Κ»– επεξεργάζονται σχέδιο ελέγχων μέσα από την επίτευξη διακρατικών συνεργασιών με τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

 

Posted Image

 

Τα αιτήματα στα δικηγορικά και φοροτεχνικά γραφεία είναι χιλιάδες και –όπως εξηγεί στην «Κ» ο πρώην υπουργός Εργασίας και γνώστης του ασφαλιστικού Γιώργος Κουτρουμάνης– οι υψηλές εισφορές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγάλη αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, ειδικά μετά και τις πληροφορίες ότι το υπουργείο Εργασίας θα υπολογίσει τις εισφορές του 2017 με βάση τα εισοδήματα του... 2015. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολουμένους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα γίνεται με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις εισοδήματος του προηγούμενου έτους, ελλείψει ενός μηχανισμού ελέγχου του εισοδήματος σε πραγματικό χρόνο. Ειδικά δε, για το 2017, έτος των σημαντικών ανατροπών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολουμένους, θα χρησιμοποιηθεί και το εισόδημα του 2015, κατά το πρώτο 6μηνο του έτους. Το δεύτερο, κι εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος για το 2016, θα γίνει αναγωγή σε 12μηνη βάση και συμψηφισμός με τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά το πρώτο 6μηνο. Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που θα προκύπτουν, με βάση τις προκαταβολές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρων, θα γίνει αναγκαστικά στο τέλος του επόμενου χρόνου, δημιουργώντας πολλά γραφειοκρατικά και λογιστικά ζητήματα επιστροφών εισφορών ως «αχρεωστήτως καταβληθεισών» ή καταβολής επιπλέον ποσών.

 

Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνει ο κ. Κουτρουμάνης, το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μεταβίβασης της επιχείρησής τους για ένα χρόνο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δουν στη συνέχεια τι τους συμφέρει να κάνουν.

 

Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, πρέπει να διευκρινιστεί πώς το εισόδημα του παλαιού ιδιοκτήτη μπορεί να δεσμεύει ασφαλιστικά το νέο.

 

Ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που καταφεύγουν στη λύση της μετατροπής της επιχείρησής τους σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), καθώς ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος δίνει το δικαίωμα στους μετόχους τους να μην ασφαλίζονται.

 

Εφόσον μπορούν να δικαιολογήσουν τη λογιστική δαπάνη, η οποία πλέον είναι μικρότερη από την ασφαλιστική, πολλές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο μετατροπής τους σε Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.), με τους μετόχους να μη συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να γλιτώνουν τις εισφορές.

 

«Το νέο ασφαλιστικό είναι η ταφόπλακα των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων Εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.), καθώς και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης», δηλώνει ο πρώην υπουργός Εργασίας χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι ακόμη και στην περίπτωση οικογενειακών επιχειρήσεων, η λύση αναζητείται στην αλλαγή της μετοχικής σύνθεσής τους.Ετσι, η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών θα περνά σε ένα μέλος της οικογένειας, ο οποίος ακόμη και με εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ τον χρόνο θα καλύπτεται από το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα των 5.860 ευρώ τον μήνα ώστε να πληρώνει εισφορά 1.172,16 ευρώ μηνιαίως για κύρια ασφάλιση και 407,32 ευρώ για ασθένεια. Η υπόλοιπη οικογένεια θα «καλύπτεται» από την ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών, ήτοι τα 586,80 ευρώ (μηνιαία εισφορά 117,36 ευρώ για την κύρια ασφάλιση και 40,80 ευρώ για ιατροφαρμακευτική κάλυψη).

 

Πηγή: http://www.kathimeri...wn-epixeirhsewn

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Περιμένω σεντόνι με απαντήσεις:

* καλά ρε ποιος μηχανικός βγάζει 70000€ (γιατί όπως ξέρομε ελεύθερος επαγγελματίας = μηχανικός).

* Αυτός που βγάζει τόσα να πληρώσει (για να κάθομαι εγώ και να έχω χρόνο να χορεύω στο Σύνταγμα, να σχηματίζω με τα δαχτυλάκια μου το ΟΧΙ πίνοντας τους φρέντους και στρίβοντας τσιγάρο, όταν κατηγορώ την πλουτοκρατία για όλα αυτά που μου έχουν συμβεί, ενώ παράλληλα κανονίζω για την βραδινή έξοδο στο club για να πνίξω τον πόνο μου)

 

Η εικόνα ΔΕΝ είναι για εμάς. Εμείς έχουμε επιπλέον 7% επικουρικό και 4% εφάπαξ, αθροίζοντας 37,95%. Τα οποία 2 ταμεία ακόμα περιμένουμε να μας απαντήσει η διοίκηση του ΤΕΕ μέσω του κ.Στασινού (ή ας βγει κάποιος άλλος δε θα τα χαλάσουμε σε αυτό), γιατί ΔΕΝ τα κάναμε προαιρετικά έτσι όπως τους πρότεινε το Υπουργείο Εργασίας.

 

Ένα ακόμα κακό με το νέο ασφαλιστικό είναι ότι ούτε οι ίδιοι ξέρουν τι ακριβώς θα ισχύσει.

 

Χαρακτηριστικά αναφέρω κάτι: θα πληρώνεις εισφορές ακόμα και για το ποσό που θα σου πάρουν ως φόρο εισοδήματος!!!

 

Και κλείνω με το εξής:

Οι ασφαλιστικές εισφορές ΔΕΝ ΔΕΝ ΔΕΝ ΔΕΝ ΔΕΝ ΔΕΝ είναι φόρος εισοδήματος.

Φόρο εισοδήματος: αναλογικός

Ασφαλιστικές εισφορές: ίδια για όλους. Στο ίδιο νοσοκομείο θα πάμε, το ίδιο ράντζο θα μοιραστούμε, την ίδια γάζα (ΔΕΝ) θα μας δώσουν. Γιατί πρέπει αυτός που κερδίζει να πληρώνει τον άλλον;; Που έχει ακουστεί αυτό;;; Πληρώνει φόρο για να στηρίξει τον άλλον. Πρέπει να του πληρώσει και την σύνταξη;;;; Προφανώς και αυτός που κερδίζει κάνει κάτι πιο σωστά από αυτόν που δεν το κάνει.

Την ίδια σύνταξη να πάρουμε (αν πάρουμε). Γιατί εσύ θα μου πάρεις διπλάσιες εισφορές και θα μου δώσει διπλάσια ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ σύνταξη. Απλά οι εισφορές θα είναι της τάξης της χιλιάδας και η σύνταξη της τάξης της εκατοντάδας. όπως λέω δλδ, και το 4-2 και το 60-30 double score είναι.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν μισθωτοί που βγάζουν τόσα...Κάποιοι μάλιστα είναι με παροχή υπηρεσιών. Εχω παράδειγμα συμφοιτητή

Link to comment
Share on other sites

Το όλο άρθρο είναι στημένο για εντυπωσιασμό . 

 

Αρχικά όπως έχουμε δείξει , για να βγάλει κάποιος 70000 καθαρά κέρδη προ εισφορών , θα έχει τουλάχιστον 20-40 % έξοδα , ή αν είναι εμπορική εταιρεία μιλάμε για έξοδα από 60-80 % ή και περισσότερο . 

 

Αν λοιπόν έχει 20 % έξοδα , τότε πάμε στα 87500 έσοδα και με τον ΦΠΑ πάμε 108500 τζίρο .

 

Με 40 % έξοδα , τα νούμερα γίνονται 117000 και 145000 , με 60 % σε 175000 και 217000 και με το 80 % πολύ περισσότερο .

 

Ποσά που αυτή την εποχή αφορούν ελάχιστο κόσμο , που παραμένει σε αυτή την νομική μορφή . 

 

Αλλωστε η δημιουργία ΙΚΕ λύνει αυτό το πρόβλημα , όπως και άλλες νομικές μορφές .

 

Διαφωνώντας με τον Σταύρο , προφανώς;γιατί τα βλέπουμε με άλλη ηλικιακή λογική , εμείς που έχουμε πληρώσει ήδη πανάκριβα 30+ χρόνια και τα επόμενα χρόνια , θα πάρουμε τα μισά από την σύνταξη που έπρεπε να πάρουμε και που πήραν όσοι βγήκαν μέχρι πριν 4 χρόνια , μέχρι να μειωθεί και σε αυτούς , 

 

Για μένα το πρόβλημα είναι απλό . Πρέπει να μειωθεί ο μέγιστος συντελεστής εισφορών και να σταματάει αντί στα 1580 τον μήνα , στα 1000 περίπου όσο ήταν μέχρι τώρα το μέγιστο των προαιρετικών εισφορών του ΟΑΕΕ . 

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώντας με τον Σταύρο , προφανώς;γιατί τα βλέπουμε με άλλη ηλικιακή λογική , εμείς που έχουμε πληρώσει ήδη πανάκριβα 30+ χρόνια και τα επόμενα χρόνια , θα πάρουμε τα μισά από την σύνταξη που έπρεπε να πάρουμε και που πήραν όσοι βγήκαν μέχρι πριν 4 χρόνια , μέχρι να μειωθεί και σε αυτούς , 

 

 

Δε διαφωνώ καθόλου με αυτό που λες.

Άδικο μπορεί να είναι.

Είναι όμως δίκαιο για αυτόν που καλείται σήμερα να πληρώσει αυτές τις συντάξεις;

Και αν ξεπεράσουμε το θέμα της αδικίας, μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι δεν βγάζει πουθενά μια τέτοια ασφαλιστική πολιτική;;

 

Για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό χρειάζεται αύξηση της αναλογίας εργαζομένων/συνταξιούχων.

όσο λοιπόν κλείνουν δουλειές και δεν ανοίγουν άλλες, όσο βγαίνουν σύνταξη στα 50, 55 και 60 άκρη δε θα βγάλουμε.

 

Εντυπωσιασμός είναι η δήλωση του κυρίου 12% που κάποιοι τον άκουγαν μαζί με τον Σταθάκη, τον Τσακαλώτο και λοιπούς

να βγάζουν πύρινους λόγους στις λαϊκές συνελεύσεις του Συντάγματος (αλήθεια, πόσο γελοίο ήταν όλο αυτό.. και ας μας πει κάποιος που χάθηκαν αυτά τα λαμπρά παιδιά που διεκδικούσαν το μέλλον τους απέναντι στην πλουτοκρατία, καίγοντας καμιά φορά και καναν άνθρωπο, παράπλευρη απώλεια του αγώνα) αλλά να έχουν τσεπώσει όλα αυτά που τσέπωσαν (από τη δουλειά τους),

και σήμερα να μας λέει το πιασάρικο για κάθε χορευτή του Συντάγματος "αυτοί που βγάζουν πάνω από 50000€ πρέπει να πληρώσουν", όταν αυτός έχει κάνει κομπόδεμα και για τα εγγόνια του,

εκμεταλλευόμενος τον Αυτιά και τον κάθε σανοταϊστή.

 

Λεφτά δεν υπάρχουν. Και δεν υπάρχουν γιατί το πασοκ και η νδ έκαναν ένα δημόσιο φορέα τέρας με τα δικά τους παιδιά (τα οποία αλλάζουν στρατόπεδο εύκολα), γιατί κατασπαταλήθηκε χρήμα και ταΐστηκαν χιλιάδες και όλα αυτά που λίγο πολύ όλοι ξέρουμε.

Από τη στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχουν λεφτά, θα πρέπει να ζήσεις με όσα έχεις τώρα και να κάνεις κάτι που ίσως σε βγάλει στην επιφάνεια στο μέλλον.

Το παρόν ασφαλιστικό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το επιτύχει. Δεν μπορεί να ζητάς προς τέρψη των σανοφάγων, ποσό >60% του εισοδήματος του επαγγελματία που βγάζει ποσά κοντά στις 50000€.

 

Σκεφτείτε λίγο το εξής:

υπάρχει ο επαγγελματίας που έχει εισόδημα 50000€ (ήτοι τζίρο 65000€ πλέον ΦΠΑ τον οποίο και αποδίδει κανονικά) και θα του πάρεις περί των 30000€ ίσως και λίγο παραπάνω.

Έχεις το λαμόγιο ελεύθερο επαγγελματία που δηλώνει 6500€ ενώ έχει 5 μαγαζιά που πηγαίνουν σφαίρα (το παράδειγμα δεν είναι εντελώς φανταστικό).

Διαλέξτε εσείς με ποιον πρέπει να είναι το κράτος.

Edited by ssouanis
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή βασικός μισθός 586 και συντάξεις 1000+ πολλές από αυτές πρόωρες. Και με αναγνώριση πλασματικών χρόνων με στρατιωτική θητεία και σπουδές στο πολυτεχνείο. Οι παλαιοί να βάλουν και λίγο νερό στο κρασί τους.

Link to comment
Share on other sites

τους  πυρινους  λογους  τους  εβγαζε  μεχρι  να  αρπαξει  το  12% 

μετα  εφερε  ασφαλιστικο  νομο  για  λοβοτομημενους  στον  εγκεφαλο 

ώστε  και  παλι  να  υφαρπαξει  ψηφους  από  το  μισος  που  εσπειραν  στην 

κοινωνια  ,  ας  λενε  ότι  θελουν   ηδη  η  κοινωνια  ψαχνει  τροπους  για  να  μην  πληρωσει

επομένως  εντος  2-3  ετιας  θα  ψάχνονται  για  νέο  νομοσχεδιο    πιθανότατα   δεν  θα  είναι  πανω

ούτως  η  αλλως  ανοιγουν   τις  πορτες  του  τρελλαδικου   βαζουν  (  εστω  πλουσιους  ) 

να  πληρωνουν  15  χιλα  για  να  εχουν  περιθαλψη   που  δεν  παρεχουν ουτε  σε  φυλακη  των πιο  ανεπτυγμένων 

κρατων   , αλλα  και  συνταξη  φιλοδώρημα    νομιζουν  ότι  με  εκβιασμούς   θα  παρουν  τα  χρηματα  των  πλουσιων 

άλλη  μια  αυταπατη   . τις  αυταπάτες   ποιος  τις  πληρωνει   αρχηγε  ;;

αν  δεν  ηταν   τοσο  σοβαρη  η  κατασταση  της  ελλαδος   θα  ελεγα  ότι  είναι  μια  φαρσοκωμωδια 

τωρα  όμως  προκειται  περι  δραματικου  εργου  με  παρα  πολύ  κακο  τελος .

εχω  την  εντυπωση  ότι  μετα  το  2018-19  θα  σαρωθεί  ολοκληρη  η  κοινωνια πολύ   δυνατα  

που  θα  αλλαξει  την  ζωη  και  του  πιο  βλακα  .

Edited by loser
Link to comment
Share on other sites

Κάποιοι έχουν κάνει και 3 χρόνια θητεία και καλό είναι να τους σεβόμαστε . Αλλά εδώ και χωρίς αναγνώριση θητείας και σπουδών , έχουμε πολλά χρόνια πληρωμένα και μικρές συντάξεις και να πρέπει να πληρώνουμε τώρα 5500 τον χρόνο έχουμε δεν έχουμε δουλειά ? 

 

Αν δεν σαρωθεί η ζωή του βολεμένου δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.