Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αυτές είναι οι νέες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες


Engineer

Recommended Posts

Για το γεγονός ότι οι εντός ΤΣΜΕΔΕ έχουν επικουρικό και εφάπαξ υποχρεωτικό με αποτέλεσμα εισφορές 38%, έναντι του ΟΑΕΕ (27%) δεν βλέπω να γίνεται ιδιαίτερη κουβέντα... Και αυτό είναι ευθύνη του ΤΣΜΕΔΕ και όχι του νόμου. Γιατί δεν γίνεται και σε εμάς προαιρετικό?

 

 

Κατά τα άλλα μας κατεβάζουν σε πορείες... Κάποιες φορές η ευθύνη κρύβεται και ανάμεσά μας ή δίπλα μας και όχι στον κακό σύριζα, ΝΔ ή όποιον.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μου κάνει εντύπωση που ο νόμος αναφέρεται στο "ασφαλιστέο εισόδημα" όπου υπολογίζονται τα ποσοστά για τον προσδιορισμό των εισφορών.

και εγω την ιδια απορία εχω...

Link to comment
Share on other sites

Με τόσο σανό που μας ταΐζουνε από δω κι από κει επόμενο είναι που μπερδευτήκαμε. Τελικά ασφαλιστέο = φορολογητέο = καθαρό από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο Ν.4387 το λέει καθαρά: "Τα ως άνω ποσοστά υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την άσκηση δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος".

 

Πάντως τα μειωμένα ποσοστά 14% και 17% για την πρώτη πενταετία ασφάλισης τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 39 δεν καταργούνται, μόνο τα αντίστοιχα της υγειονομικής περίθαλψης (άρθρο 41). Αυτό είναι το πισωγύρισμα που αφορά εμάς, οι υπόλοιπες αλλαγές αφορούν άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

 

Με 2000 το μήνα μικτά θα πληρώσεις λίγο παραπάνω εισφορά από ότι θα πλήρωνες και λίγο λιγότερο φόρο με αποτέλεσμα να σου μένει πάλι ένα χιλιάρικο και κάτι στην τσέπη (μετά τον πρώτο χρόνο που θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση).

Link to comment
Share on other sites

Σχετικα με τη προαιρετικη πρόνοια και επικουρικό (που ακομα ειναι υποχρεωτικά και κανεις δεν ξέρει τι θα γινει) το θεμα ειναι τι θα γινει με τα πληρωμένα επικουρικά, πχ εγω εχω 24 χρονια πληρωμένα αν σταματησω τωρα τι θα γινει? (βεβαια όπως πανε τα πραγματα η επικουρική συνταξη δεν βλέπω να είναι στο μέλλον πάνω από 100-150 ευρώ). Οι νεες εισφορές για μένα είναι κολαση, η διαγραφή ειναι μονόδρομος, ουτε καν το σκέφτομαι να παραμείνω στο ΤΕΕ, ετσι κι αλλιως δεν κανω χρηση υπογραφής.... 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα να ρωτήω και εγώ για το επικουρικό και το εφαπαξ. Υπάρχει περίπτωση να γίνουν προαιρετικά??? Και αν ναι μετά δε θα είναι ίδιο με τον ΟΑΕΕ??

Ειμαι νεος μηχανικος έκανα βλακεια να γραφτώ για να μην είμαι ανασφάλιστα εδω κ 2 χρόνια (τοτε μπορούσε κ μου το πλήρωνε ο μπαμπας μου τα 170 το μηνα) πλεον εργάζομαι ως διδακτορικός μέσω Ευρωπαικής επδότησης και αυτό το +11% που είναι το επικουρικό και το εφαπάξ είναι πολύ μεγάλο για μένα που δε χρησομποιώ κιοαλς την υπογραφή μου (το διδακτορικό είναι στο τμήμα πληροφορικης). Ξερει κανείς πότε θα γνωρίζουμε για επικουρικό και εφάπαξ.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.