Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Λάθος θέση κτιρίου.


Gorgolemis

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο αλλά είμαι ιδιώτης και αντιμετωπίζω ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με μια κατοικία.

Το 1987 ο πατέρας μου ανέθεσε σε μηχανικό την ανέγερση μιας διόρωφης εξοχικής κατοικίας σε προυπάρχον οικόπεδο όπου πρίν υπήρχε  λυόμενη κατοικία .

Οταν τελείωσε η ανέγερση ,και με την προτροπή του μηχανικού κατασκευάστηκε και αυθαίρετη περίφραξη έξω από τα όρια του οικοπέδου.

Μετά από κάποια χρόνια το μεταβίβασε σε εμένα και την αδελφή μου και το 2013 μία "καλή κυρία" που δεν είναι ούτε γείτονας ούτε κάν κοντά σε εμάς αφόυ είχε διενέξεις με κάποιους παραδίπλα από εμάς για καταπατήσεις,(ο ένας έχει λυγούστρες και ο άλλος έχει βάλει ελιές μπροστά στον κοινόχρηστο χώρο)πήρε τα σχέδια του οικισμού και έκανε καταγγελία στον πατέρα μου νομίζοντας ότι ανήκε σε αυτόν.

Σημειωτέον ότι οι κατοικίες είναι οι πρώτες στην σειρά του οικισμού προς τη θάλασσα και σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων από την ακτή ενώ μπροστά από τις κατοικίες σε απόσταση περίπου 15 μέτρων  μεσολαβεί δημόσιος δρόμος και μετά πολύ μεγάλη έκταση άδεια (αλάνα).

Το 2014 πήγε χαρτί στον πατέρα μου από την πολεοδομία όπου τον ενημερώνει για την καταγγελία και του ζητάει να γκρεμίσουμε την περίφραξη για να απελευθερώσουμε τον δημοτικό χώρο που καταπατάμε  εντός 20 ημερών και σε αντίθεη περίπτωση θα προχωρήσει σε σύναξη πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής και σε επιβολή προστίμου αυθαίρετης κατάληψης δημοτικής έκτασης και αυθαίρετης περίφραξης.

Απευθυνθήκαμε σε τοπογράφο αγρονόμο μηχανικό ,και ταυτόχρονα στείλαμε ένα χαρτί στην πολεοδομία για παράταση και ότι αποδέχομαστε την καταπάτηση.

Ο μηχανικός μετά από αυτοψία διαπίστωσε ότι το ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού εν έτη 1978 είναι προβληματικό διότι δεν λαμβάνει υπόψιν τις μετέπειτα κατατμήσεις (μια πολύ μεγάλη έκταση χωρίστηκε σε 150 αρια  οικόπεδα και πουλήθηκαν σε εμας) αλλά σαν ενιαία έκταση και το οικόπεδό μας έγινε μη άρτιο και οικοδομήσιμο διότι δεν υπάρχει πρόσωπο σε δρόμο σε καμιά πλευρά.(το οικόπεδό μας ήταν σε σχήμα τριγώνου) και αναρωτήθηκε πώς δόθηκε άδεια για να χτίσουμε από την πολεοδομία χωρίς να τακτοποιηθεί αυτό.

Κάνει λοιπόν αίτημα τροποποίησης του ρυμοτομικού στην πολεοδομία και λάβαμε την απάντηση ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί το ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού σύμφωνα με ένα ΦΕΚ του 1987 δεν είναι εγκεκριμένο!!!

Ψάχνοντας βρήκαμε ένα παλιότερο ΦΕΚ του 1978 που αναφέρει ότι έχει εγκριθεί το ρυμοτομικό ενώ μετά εμφανίζεται σε ΦΕΚ του 1987 σαν μη εγκεκριμένο.

Ταυτόχρονα ο δήμος προχώρησε σε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής από την δημοτική έκταση του και εμείς με δικηγόρο κάναμε αίτημα ανακοπής της διοικητικής αποβολής .

Εδ'ω σημειώνω ότι ακόμη και ο Δήμαρχός στο δημοτικό συμβούλιο παραδέχτηκε ότι μας έκανε ζημία στο οικοπεδό μας αλλά πρέπει να προχωρήσει στην διοικητική αποβολή λόγω της καταγγελίας.

Κανουμε λοιπόν αίτημα εξαγοράς στον Δήμο της Δημοτικής έκτασης που καταλαμβάνουμε  για να αποκτήσουμε πρόσωπο σε δρόμο και να γίνει το οικοπεδό μας άρτιο και οικοδομήσιμο,περιμέναμε περίπου 4 μήνες για απάντηση και μετά από πιέσεις μας απάντησαν το ανήκουστο!!!!

Το τμήμα που καταπατάμε και αιτηθήκαμε να εξαγοράσουμε δεν ανήκει στον Δήμο αλλά στην Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων διότι το 1930 ήταν ρέμα!!!!!! και θα προχωρήσουν σε ανάκληση της διοικητικής αποβολής και των προστίμων που ήδη έχουμε πληρώσει και ήδη το έχουν κάνει (περιμένουμε να μας σταλεί η απόφαση).

Βρήκαμε επίσης και μία απόφαση του 2003 που αναφέρει ότι με απόφαση Νομάρχη όλα τα ρέματα και οι δρόμοι μεταφέρονται στους Δήμους αλλά δεν έχει εκτελεστεί!!!!

Τώρα πρέπει να απευθυνθούμε στην περιφέρεια στην Διευθυνση Αγροτικής ανάπτυξης και η διαδικασία όπως μας ενημέρωσαν θα πάρει τουλάχιστον δύο χρόνια!!!

Κάνοντας το τοπογραφικό ο μηχανικός ανακαλύπτει οτι το σπίτι χτίστηκε σε λάθος θέση και ότι η πίσω πλευρά του και σε μήκος 50cm είναι μέσα στα οικόπεδα των πίσω!!!! και λύνεται μόνο εάν πάρουμε την έκταση που ζητάμε η με εξαγορά εάν είναι εφικτό αυτό αλλιώς θα πληρώνουμε πρόστιμο μία ζωή!!!

Διαπιστώθηκε επίσης ότι δυτικά ο γείτονας  είναι μέσα σε εμάς περίπου 1,5 μέτρο,σε όλο το μήκος της δυτικής πλευράς του σπιτιού και ότι είχαμε λάθος θέσης της σκάλας,ένα παράθυρο που υπάρχει αλλά δεν φένεται στο σχέδιο,λίγο μεγαλύτερο μπαλκόνι και όλα αυτά τα νομιμοποιήσαμε με τον νόμο του 2013 .

Οι ερωτήσεις είναι εξής:

1.Εφόσον η καταγγελία έγινε στην πολεοδομία για καταπάτηση δημοτικής έκτασης ενώ δεν είναι δεν είναι άκυρη η καταγγελία?

2.Μπορώ να κάνω αγωγή στην πολεδομία για το λάθος της?Α.Για το ρυμοτομικό σχέδιο που μου κατέστη το οικόπεδο μη άρτιο και οικοδομήσιμο Β.Διότι έχασα χρόνο και χρήμα ,αφόυ πέρασαν δύο χρόνια από την καταγγελία ενώ θα μπορούσα να είχαμε κάνει το αίτημα στην Περιφέρεια και θα είχαν λήξει όλα τώρα?Έχω ελπίδες δικαίωσης?

Γ.Για την άρνηση της τροποποίησης του ρυμοτομικού με την δικαιολογία ότι δεν είναι εγκεκριμένο ,διότι το 2012 με δημοτικό συμβούλιο ο Δήμος αποδέχθηκε όλες τις κοινόχρηστες εκτάσεις από το ρυμοτομικό και αναφέρει και εκεί ότι είναι εγκεκριμένο το ρυμοτομικό σχέδιο!!!

3.Γιατί να πληρώνω εγώ  τα πρόστιμα για τα λάθη που έκανε ο μηχανικός που έχτισε το σπίτι,τι να κάνω?

4.Εχω το δικαίωμα να κάνω αίτηση για χρησικτησία μιας και το έχω πάνω από τριάντα χρόνια?

Ειλικρινά είμαι σε απόγνωση και θα ήθελα μία βοήθεια μία συμβουλή σωστή από κάποιον έμπειρο.

Edited by Gorgolemis
Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ σύνθετη η περίπτωσή σας και στα πλαίσια ενός φόρουμ πολύ λίγα μπορούν να γίνουν, δεδομένου ότι χρειάζεται να γίνει μελέτη πολλών στοιχείων που δεν είναι δυνατό να έχουμε στη διάθεσή μας.

Οι πιο αρμόδιοι είναι ο μηχανικός σας και ο δικηγόρος σας, που έχουν γνώση του ιστορικού και των στοιχείων. Αν θέλετε κάποια δεύτερη γνώμη, καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα γραφείο κοντά σας, που ειδικεύεται στις πολεοδομικές μελέτες.

Edited by ted78
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.