Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ένταξη οικοπέδου στο σχέδιο πόλεως


folampa

Recommended Posts

Συνάδελφοι, ένα οικοπεδο 2 στρ. βρίσκεται στα όρια του σχεδίου πόλης. Ο ιδιοκτήτης θέλει να το πωλήσει και θα ήθελε, με σκοπό να πετύχει καλύτερη τιμή, να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, να ρυμοτομηθεί και να "κοπεί" σε οικόπεδα μικρότερης επιφάνειας. Μπορεί κάποιος να με φωτίσει για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την ένταξή του;

Link to comment
Share on other sites

Αφού το γεωτεμάχιο είναι εκτός σχεδίου πόλης κι αν δεν έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετία η διαδικασία επέκταση του σχεδίου πόλης της περιοχής σας τότε τα βήματα για τον πελάτη σου είναι η υπομονή….

Είναι μεγάλη η διαδικασία επέκτασης σχεδίου πόλης.

 

Πιο αισιόδοξο βήμα θα ήταν να ελέγξεις στην πολεοδομία και στον δήμο αν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες και αν ναι σε πια φάση ανάρτησης είναι.

 

 

(Να υποθέσω ότι δεν έχεις ξανασχοληθεί με διαδικασίες σχετικές με σχέδιο πόλης κλπ ?)

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω Didonis γι αυτή την πρώτη προσεγγιση... Κάπως έτσι το φανταζόμουνα κι εγώ. Απλώς έλεγα μήπως, επειδή προκειται για μικρό σχετικά Δήμο, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες πιο ... ευέλικτες!

Όντως, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μ' αυτό το θέμα γι αυτό ζητάω τα φώτα σας.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχουν ευέλικτες διαδικασίες.

Ακόμα και τα σχέδια επέκτασης σχεδίου πόλης να είναι έτοιμα ξεκινούν ενστάσεις σε δικαστήρια για ιδιοκτησιακά και εισφορές σε γη και σε χρήμα με όλες τις δυνατές ενστάσεις που έχει το «νομικό οπλοστάσιο» που κάνουν χρόνια να τελειώσουν και να τελεσιδικήσουν.

 

Ξεκίνα με την τοπογραφική υπηρεσία του Δημου. Μίλησε με τους εκεί μηχανικούς θα ξέρουν αν έχει ξεκινήσει κάτι.

Αν ναι θα ενημερωθείς αν όχι πες του πελάτη σου τα περί υπομονής δεκαετίες κλπ…. και τα παραπόνα του στο Δήμαρχο.

 

 

(δεν ξέρω αν οι συνάδερφοι τοπογράφοι στο φόρουμ που έχουν πιο συχνή ενασχόληση σχετικά, αν έχουν κάτι πιο χρήσιμο να σου πουν) 

Link to comment
Share on other sites

σίγουρα πρέπει να το δει με προσοχή διότι υπάρχουν αρκετές προυποθέσεις για να μπορέσει να το αξιοποιήσει ....

 

---

Άρθρο 8 -     Ειδικές περιπτώσεις

1.      α. Κατ’ εξαίρεση των παραγράφων 48, 49, 53, 76 του άρθρου 2 του παρόντος, ως οικοδομικό τετράγωνο θεωρείται και το τετράγωνο που βρίσκεται στα ακραία σημεία ρυμοτομικού σχεδίου που έχει εγκριθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του N.1337/1983 χωρίς να περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από κοινόχρηστους χώρους ή και χωρίς να περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από ρυμοτομικές γραμμές, εφόσον στην περίπτωση αυτή, στη θέση των ρυμοτομικών γραμμών που λείπουν απεικονίζονται οι γραμμές των ορίων της έκτασης, για την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο αυτό.

...

....

-----

2.

...

...

Για τα παραπάνω τμήματα των ιδιοκτησιών, τα οποία αποτελούν οικόπεδα ευρισκόμενα εντός σχεδίου, έχουν εφαρμογή όλες οι διατάξεις (πολεοδομικές, δασικές κλπ.), που εφαρμόζονται για τις εντός σχεδίου περιοχές. Η κατάτμηση των παραπάνω ιδιοκτησιών επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τη δόμηση, σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλης. Υπόλοιπο τμήμα των ιδιοκτησιών αυτών, πέρα από εκείνο που έχει τις παραπάνω ελάχιστες διαστάσεις αρτιότητας, οικοδομείται σύμφωνα με τις διατάξεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου, μόνον εφόσον το εμβαδόν του υπόλοιπου αυτού τμήματος καλύπτει το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν για τη δόμηση εκτός σχεδίου.

 

Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω παράγραφος αναφέρεται σε ιδιοκτησίες που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τη δημοσίευση του Ν.1577/85.

 

------

Link to comment
Share on other sites

Εάν υπάρχει Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο για τον Δήμο, ας ρίξεις μια ματιά και εκεί συνάδελφε, να δεις τι χρήσεις προορίζονται, μην είσαι σε καμία περιοχή...αστικού πρασίνου, οπότε μπορείτε και να αποχαιρετήσετε την ελπίδα..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μια ερώτηση και απο μενα

Έχω ενα γήπεδο 2.240 τμ το οποίο ειναι εκτός σχεδίου και εντός ζώνης ορίων οικισμού με πρόσωπο στον επαρχιακό δρόμο.Μπροστά απο το γήπεδο περνάει πράσινη αλλά όχι η κόκκινη γραμμή.  Βάσει αυτών πήρα 10% δομηση και υπάρχει οικία 137τμ. Απέναντι απο την άλλη πλευρά του δρομου υπάρχει και πράσινη και κόκκινη γραμμή ( έχουν κτιστει δωμάτια ξενοδοχεία). Στο ήδη υπάρχων οικόπεδο θέλω να χτίσω ξανα αλλα μου δίνουν πάλι ότι απέμεινε απο το 10% το αρχικό. Σύμφωνα με το αρθρο 8 παραγραφος 1α του 4067/2012 υποστηρίζεται ότι μπορώ να πάρω όρους δόμησης του απέναντι (αυτου απο την άλλη πλευρά του δρόμου ο οποίος ειναι εντός σχεδιου) έχοντας βέβαια ένα άρτιο οικόπεδο με τα ελάχιστα τετραγωνικά που απαιτούνται. Στο μικρό Δήμο που ανήκουμε η πολεοδομία δεν το δεχεται. Παρακαλώ για τ φώτα σας και ανάλογες περιπτώσεις όπου υπηρξε λύση ώστε να εκδοθεί οικοδομική άδεια με περισσότερα μέτρα

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε γεια σου . Για την περίπτωση σου δεν κοιτάς την παρ. 1α του αρ. 8, αλλά την παρ. 2 εάν καταλαβαίνω σωστά από την περιγραφή σου. 

Δλδ. 

2. Όταν στα ακραία σημεία των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, προβλέπεται η ύπαρξη δρόμου και απέναντι από τα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα, προβλέπονται ρυμοτομικές γραμμές, η δόμηση των οικοπέδων που έχουν πρόσωπο στο δρόμο αυτόν, γίνεται με βάση το πλάτος του, όπως προβλέπεται από το σχέδιο μέχρι την απέναντι ρυμοτομική γραμμή. Αν απέναντι από τα οικοδοµικά τετράγωνα που βρίσκονται στα ακραία σηµεία του ρυµοτοµικού σχεδίου, που έχει εγκριθεί, µέχρι τις 13.3.1983προβλέπεται οικοδοµική γραµµή, χωρίς να ανήκει σε ΟΤ µε την έννοια της παραγράφου 49 του άρθρου 2 του νόµου αυτού ή της παραπάνω παραγράφου 1, οι ιδιοκτησίες που έχουν πρόσωπο στη γραµµή
αυτή, εφόσον έχουν δηµιουργηθεί µέχρι τη δηµοσίευση του ν.1577/1985 (ΓΟΚ), είναι οικοδοµήσιµες µόνο κατά το τµήµα τους, το οποίο έχει επιφάνεια, που αντιστοιχεί στις ελάχιστες απαιτούµενες για το εµβαδόν και το πρόσωπο διαστάσεις αρτιότητας, οι οποίες προβλέπονται από τις πολεοδοµικές διατάξεις, που ισχύουν για το απέναντι οικοδοµικό τετράγωνο
. Οι ιδιοκτησίες αυτές οικοδομούνται μόνο κατά το παραπάνω τμήμα τους, σύμφωνα με τους όρους δόμησης, που ισχύουν για το απέναντι οικοδομικό τετράγωνο, με τον περιορισμό ότι ο συντελεστής δόμησης δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερος από τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του Ν.1337/1983, όπως ισχύει.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα, μια ερώτηση από μένα
Σε επέκταση β κατοικίας που πρόκειται να γίνει οικισμού προ του 23 υπάρχει  αγροτεμάχιο το οποίο απέχει 13,00 μέτρα από τα όρια της επέκτασης.
Μέχρι τώρα από ότι ξέρω έχει γίνει η 1η ανάρτηση της κτηματογράφησης
Κατά τη γνώμη σας πότε θα πρέπει να γίνει ένσταση   ώστε να συμπεριληφθεί και αυτό;

  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.