Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετα - Μεταβίβαση Ψιλής κυριότητας - Τοπογραφικό μηχανικού


Νομική

Recommended Posts

Αγαπητοί,

 

Σε οίκιμα 1ου ορόφου στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, έχω την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία η μητέρα μου. Τον αέρα του 2ου τον έχω εγώ και δυστυχώς οι δικοί μου έχουν κτίσει αυθαίρετο 48τμ. Λόγω του ότι δεν μπορώ να να τακτοποιήσω τον 2ο όροφο θα ήθελα να μεταβιβάσω την ψιλή κυριότητα πίσω στη μητέρα μου όσον αφορά τον 1ο και να αφήσουμε τον 2ο ως έχει για να τα αποποιηθώ όταν πεθάνει ως απλή κληρονομιά, να μείνει δηλ. "φάντασμα" ο 2ος. Ξέρω ότί μπορεί να γίνει μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας σε γονέα, αλλά θα ήθελα να γνωρίζω αν ο μηχανικός μπορεί να ασχοληθεί μόνο με τον 1ο και όχι με τον 2ο. Δηλαδή όταν θα έρθει να μετρήσει να ασχοληθεί με τον 1ο και να κάνει τα "στραβά μάτια" για τον 2ο, εφόσον στα χαρτιά δεν υπάρχει. 

 

Γνωρίζετε επίσης "χοντρικά" τα έξοδα. 

Εκτός από του συμβολαιογράφου και του μηχανικού υπάρχει και κάποιος άλλος κρυφός φόρος ή έξοδο; προς το κράτος και τα λοιπά. 

 

Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

 

Με εκτίμηση,

Νομική. 

Link to comment
Share on other sites

πες τι  εμβαδον οικοπεδου εχεις...

σε ποιόν ανηκει

τι εχει χτισθει σε υπογειο/ισογειο/οροφο

τι πραξεις -συμβολαια εχουν γινει

αν εχει εξαντληθει ο σδ.

 

τα υπολοιπα τα λεμε.....  χωρις "φαντασματα" :smile: :-)

 

υγ

αν γινει η "μεταβιβαση" της ψκ απο σενα σε γονεα

οταν πεθανει και αποποιηθεις

θα τα αποποιηθεις  "ολα" και οχι μονον το "φαντασμα-αυθαιρετο"...

 

τι σημαινει "δεν μπορεις να τακτοποιησεις τον 2ο οροφο"???

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αν είχατε παλαιότερα κάνει Σύσταση Οριζόντιας Ιδιοκτησίας, θα μπορούσε ο μηχανικός να ασχοληθεί ξεχωριστά με την κάθε ιδιοκτησία, οπότε θα μπορούσατε να αφήνατε τα 48τμ για να τα τακτοποιήσετε στο μέλλον, αφού δεν έχετε τα λεφτά τώρα.

 

Σε αντίθετη περίπτωση (που πιθανότατα είναι και η συγκεκριμένη όπως μας τα λέτε) δεν μπορεί (νόμιμα) ο μηχανικός να "κάνει τα στραβά μάτια". Όμως ούτε οποιαδήποτε μεταβίβαση μπορεί να γίνει χωρίς βεβαίωση από τον μηχανικό, οπότε και το σενάριο που σκεφτήκατε καταργείται.

 

Επομένως, μένετε ως έχετε για την ώρα και στο μέλλον τακτοποιείτε το σύνολο της οικοδομής. Οι νόμοι αυθαιρέτων απ΄ό,τι φαίνεται ήρθαν για να μείνουν για αρκετό καιρό. Δε συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

 

Στα έξοδα, εκτός από αμοιβές, υπάρχουν και πρόστιμα αυθαιρέτων καθώς και άλλες εργασίες που ενδεχομένως απαιτηθούν. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

 

Επιπλέον, το αυθαίρετο του 2ου ορόφου μπορεί να το έκτισαν και να το χρησιμοποιούν συγγενείς σας, αλλά από τη στιγμή που έχετε τον αέρα, εάν ανήκει σε κάποιον, ανήκει μάλλον σε σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.