Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσφορά για την Απόκτηση Δύο Υδροηλεκτρικών Μονάδων 178 MW στην Τουρκία Κατέθεσε η ΔΕΗ


Engineer

Recommended Posts

Προσφορά για την απόκτηση δύο υδροηλεκτρικών μονάδων στην Τουρκία, ισχύος 124 και 54 MW αντίστοιχα, κατέθεσε η ΔΕΗ, προχωρώντας στην πιο σημαντική της κίνηση τα τελευταία χρόνια στις εκτός συνόρων αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

 

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες επαφές στη γείτονα για το συγκεκριμένο έργο.

 

Πριν την κατάθεση της προσφοράς, προηγήθηκε ενδελεχής έρευνα για τα τεχνικά, ενεργειακά και νομικά στοιχεία της ιδιωτικοποίησης. Στο επίκεντρο τέθηκαν τα δεδομένα για το κόστος παραγωγής, τις τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τις δεσμεύσεις για αρδεύσεις, προκειμένου να αξιολογηθεί αν συνέφερε τη ΔΕΗ να διεκδικήσει τις δύο μονάδες.

 

Σε πρώτη φάση, στο στάδιο της προεπιλογής, η προσφορά κατατέθηκε από την τουρκική θυγατρική εταιρεία εμπορίας της ΔΕΗ. Εν συνεχεία, στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών, θα χρειαστεί να υποβληθεί προσφορά από μία θυγατρική που θα καλύπτεται από assets της μητρικής εταιρείας.

 

Σε αυτήν την εταιρεία μπορεί να συμμετέχει μόνη της η ΔΕΗ ή από κοινού με άλλους εταίρους.

 

Σε ότι αφορά το τίμημα, αν και είναι επισφαλές να γίνει σύγκριση, όπως προκύπτει από άλλους διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης υδροηλεκτρικών σταθμών (η Τουρκία υλοποιεί τα τελευταία χρόνια σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), εκτιμάται ότι προσφορές κάτω από 1 εκατ. ευρώ ανά MW πολύ δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές.

 

Εάν εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον για τους δύο σταθμούς, τότε ενδεχομένως το τίμημα να ξεπεράσει και τα 200 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τους όρους της τουρκικής Αρχής Ιδιωτικοποιήσεων (PA), η ιδιωτικοποίηση αφορά στην παραχώρηση των δικαιωμάτων λειτουργίας των δύο σταθμών για 49 χρόνια.

 

Καθώς οι προσφορές για αυτόν τον διαγωνισμό δεν υπόκεινται στον σχετικό νόμο (State Tender Law No. 2886), η PA είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι η διαδικασία, να συμφωνήσει για τη συναλλαγή με οποιαδήποτε εταιρεία ή σχήμα επιθυμεί, καθώς και να εκτείνει την περίοδο υποβολής προσφορών μέχρι μία συγκεκριμένη ημερομηνία ή μία ημερομηνία που θα αποφασίσει αργότερα.

 

Οι δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί Menzelet (124 ΜW) και Kilavuzlu (54 MW) βρίσκονται στις νότιες περιοχές της κεντρικής Τουρκίας, στον ποταμό Τσεϊχάν, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη Καχραμάνμαρας.

 

Το φράγμα του πρώτου σταθμού ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1980 και ολοκληρώθηκε το 1989. Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται κοντά στις 500 GWh.

 

Στο φράγμα του δεύτερου σταθμού οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1996 και ολοκληρώθηκαν το 2001. Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αγγίζει τις 100 GWh.

 

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=109281

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.