Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αμίαντος και προβλήματα υγείας


aithilenio

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι πολλοί με γνωρίζεται είμαι υδραυλικός.

Ετσι όπως μιλάω στην καθημερινότητα έτσι γράφω και αυτός είμαι....

Έγραψα ένα θέμα σε άλλο φόρουμ αλλά θεωρώ υποχρέωση μου να το γράψω και εδώ μιας και συμμετέχω.

 

 

Αγαπητοί φίλοι υδραυλικοί, μαστόροι, ιδιότητες και όχι μόνο....
Ανοίγω ένα θέμα με οργή θυμό και τσαντίλα....
Φίλοι μην είστε κορόιδα.
Φίλοι μην είστε ωχ αδερφιστές.
Φίλοι διαδώστε το θέμα σε όλους τους φίλους τους συναδέρφους σας.
Φίλοι αυτό που θα γράψω παρακάτω ήταν είναι και θα είναι υποχρέωση του κράτους των συνδέσμων υδραυλικών και των πάντων να ενημερώνουν τον κόσμο για το πόσο επικίνδυνο είναι η έκθεση του ανθρώπου στον αμίαντο....


Διάβασα πρόσφατα πολλά ιατρικά επιστημονικά άθρα για τον 
Κακόηθες μεσοθηλίωμα υπεζωκότα και είμαι εξοργισμένος.


Θεωρώ υποχρέωση μου μετά απο αυτά που διάβασα να το διαδώσω παντού και αυτό θα κάνω με τον δικό μου τρόπο σε όλα τα φόρουμ.

Η έκθεση σας στον αμίαντος είναι ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ.....
Και όχι εδώ και τώρα αλλά ακόμα και μετά απο 20-30 χρόνια απο τότε που έχει εκτεθεί άνθρωπος σε αυτόν. Ιδιαίτερα αυτοί που έχουν προδιάθεση.....

Για αυτό το ξαναγράφω και διαδώστε το στους πιστιρικάδες υδραυλικούς.....
Αν είναι να αποξηλώσετε καμινάδα αμιάντου είτε λάβετε προστασία με 500 μάσκες πάνω σας και πετώντας τα ρούχα σας μετά ή μην αναλάβετε καθόλου την δουλειά.....

Edited by ilias
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σημαντικές παρατηρήσεις και πληροφορίες, που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και οι μηχανικοί αλλά και οι εργαζόμενοι στην οικοδομή.

Πέρα από όλα τα άλλα, τα στραβά κι ανάποδα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε και πόσο σημαντική είναι η ατομική ευθύνη για την υγεία μας, αλλά και για το προσωπικό που απασχολούμε.

Link to comment
Share on other sites

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο αμίαντος είναι άκρως επικίνδυνος.

 

"Οι παγκόσμιες διαστάσεις του αμιάντου στην υγεία και οι συσχετιζόμενες με τον αμίαντο ασθένειες."

http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/teuxos%2066.1467969451335.pdf , Σελίδα 9

 

Είναι μάλιστα τόσο επικίνδυνο που το κράτος αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις για την διαχείρησή του και έχει βγάλει από το 2009 ΦΕΚ  (1287Β/2009) με απόφαση "Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις εργασίες κατεδάφισης και αφαίρεσης αμιάντου ή/και υλικών που περιέχουν αμίαντο από κτίρια, κατασκευές, συσκευές, εγκαταστάσεις και πλοία, καθώς επίσης και με τις εργασίες συντήρησης, επικάλυψης και εγκλεισμού αμιάντου ή/και υλικών που περιέχουν αμίαντο"

 

Σε γενικές γραμμές, οι στέγες που υπάρχουν ήδη από αμίαντο είναι ακίνδυνες μέχρι την στιγμή που θα πέσουν ή θα πάει κάποιος να τις ξηλώσει. Όταν σπάει το ελενίτ απελευθερώνονται ίνες αμιάντου τις οποίες τις αναπνέουμε. Μια φορά είχα δει κατεδάφιση κτιρίου που είχε ελενίτ στην στέγη με μπουλντόζα. Τρελάθηκα! Πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν σωστά τα ελενίτ και μετά να γίνει η κατεδάφιση.

Όταν λέω σωστά, εννοώ από προσωπικό με ειδικές μάσκες, ξεβίδωμα ή κόψιμο των κοχλιών στήριξης και αφαίρεση των φύλλων ελενίτ ακεραίων.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα και μετά την είσοδο του φυσικού αερίου η αποξήλωση των παλαιών καμινάδων λόγο υγροποίησης γίνονται κατά χιλιάδες ανα έτος για αυτό υπάρχουν πλέον και πολλοί κατασκευαστές ανοξείδωτων καμινάδων.

Καθημερινά βλέπουμε διαφημίσεις απο εταιρίες για την αντικατάσταση των παλαιών καμινάδων με καινούργιες ανοξείδωτες αλλά ποτέ δεν αναφέρετε ο τρόπος που πρέπει να γίνει η αποξήλωση της παλαιάς καμινάδας έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι ακόμα και οι γύρω γύρω ένοικοι....

Αυτό είναι πλήρη ξεφτίλα και ντροπή στο όνομα του κέρδους και της άγνοιας.

 

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε aithilenio,

Η προσωπική, επιπόλαια, και ίσως ανεύθυνη γνώμη, είναι ότι η φασαρία που γίνεται για τον αμίαντο είναι πολύ μεγαλύτερη από τον πραγματικό κίνδυνο. Έχει ωστόσο σημασία αυτή η προσωπική γνώμη, γιατί πίσω από την μέριμνα για τον αμίαντο κρύβεται η αμέλια για πλειάδα σοβαρότατων ζητημάτων. Στις ευρωπαϊκές χώρες (από όπου μας ήρθαν οι οδηγίες για τον αμίαντο) έχουν λύσει όλα εκείνα τα θέματα ασφαλείας που σε εμάς θεωρείται δεδομένο ότι... δεν ασχολούμαστε μαζί τους: Αναθυμιάσεις από κόλλες, συγκολλήσεις και σωλήνες αποχετεύσεως, τραυματισμοί από ακατάλληλο εξοπλισμό, φιάλες ασετιλήνης που ανατινάζονται, τροχάκια χωρίς προφυλλακτήρα, και μαγκιές κατά την άσκηση του επαγγέλματος...

 

Ωστόσο, υπάρχει και η επίσημη άποψη:

Ο αμίαντος βάσει νόμου θεωρείται ουσία επικίνδυνη για την υγεία, και η αποξήλωση, αποκομιδή και απόρριψη υλικών που περιέχουν αμίαντο γίνεται μόνο από πιστοποιημένα συνεργεία, με συγκεκριμένες διαδικασίες, που ορίζονται απο τον νόμο.

Κάθε άλλη διαδικασία είναι απολύτως παράνομη. Δεν είναι θέμα άγνοιας κινδύνου ή προσωπικής άποψης, ο νόμος δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιλογής. Επί της ουσίας δεν υπάρχει θέμα συζήτησης.

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ότι ο νόμος απαγορεύει αυστηρά κάθε ενασχόληση με τον αμίαντο.
 
Όπως απαγορεύεται να περνάς με κόκκινο (γιατί σκοτώνει), απαγορεύεται και το παιχνίδι με τον αμίαντο (γιατί σκοτώνει).
Απαγορεύεται.
 
Για αρχή, αρκεί μία ματιά στον τίτλο της σχετικής ΥΑ:

4229/395/15.02.2013 «Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με την εκτέλεση κατεδαφιστικών έργων και εργασιών αφαίρεσης αμιάντου ή/και υλικών που περιέχουν αμίαντο από κτίρια, κατασκευές, συσκευές, εγκαταστάσεις και πλοία, καθώς επίσης και με εργασίες συντήρησης, επικάλυψης και εγκλεισμού αμιάντου ή/και υλικών που περιέχουν αμίαντο»

 

Όποιος έχει κουράγιο, διαβάζει και το κείμενο για να δει τί απαιτείται...

 

Επίσης, μία ματιά εδώ σχετικά με τις νομοθετικές απαιτήσεις περί αμιάντου, αρκεί για να αποθαρρύνει και τον πιο θαρραλέο που θέλει να παίξει με τον αμίαντο...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μια και μιλάμε για νομοθεσία

να ποιες είναι οι κανονιστικές διατάξεις του αμερικάνικου οργανισμού Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας σχετικά με την τοξική και επικίνδυνη ουσία που λέγεται αμίαντος:

https://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=STANDARDS&p_id=10862

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Να και το φυλλάδιο του ΕΛΙΝΥΑΕ για τον αμίαντο. Η έκδοση είναι παλιά, η αναφερόμενη νομοθεσία δεν είναι επίκαιρη.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.