Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απόφαση ΡΑΕ: Ελάχιστος συντελεστής χρησιμοποίησης 12,5% για την άδεια παραγωγής σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς


Engineer

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε η απόφαση της ΡΑΕ για την αξιολόγηση ενεργειακής αποδοτικότητας για τη χορήγηση αδειών παραγωγής από Φ/Β σταθμούς

 

Σύμφωνα με την απόφαση, για την αξιολόγηση των αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής από Φ/Β σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βάσει του κριτηρίου της ενεργειακής αποδοτικότητας, απαιτείται να διασφαλίζεται ως ελάχιστη τιμή συντελεστή χρησιμοποίησης (capacity factor) 12,5%

 

Πως περιγράφει η ΡΑΕ το σκεπτικό της απόφασης:

 

"Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.3468/2006 όπως ισχύει, η άδεια παραγωγής χορηγείται μεταξύ άλλων και με βάση το κριτήριο της ενεργειακής αποδοτικότητας του έργου για το οποίο υποβάλλεται η σχετική αίτηση, όπως αυτή προκύπτει από μετρήσεις του δυναμικού ΑΠΕ.

 

Επειδή, η ως άνω διάταξη εξειδικεύτηκε με την διάταξη της περίπτωσης δ΄, του άρθρου 13 του Κανονισμού Αδειών, σύμφωνα με την οποία κατά την αξιολόγηση λαμβάνεται υπόψη μεταξύ άλλων η ενεργειακή αποδοτικότητα του έργου, όπως αυτή προκύπτει από τις ενεργειακές μελέτες που υποβάλλονται, καθώς και από την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.

 

Επειδή, στον Οδηγό Αξιολόγησης αιτήσεων ΑΠΕ, που εξειδικεύει περαιτέρω τα κριτήρια αξιολόγησης προβλέπεται ως ποσοτικό μέτρο για την αξιολόγηση της τεχνικο-οικονομικής αποδοτικότητας ο εσωτερικός βαθμός απόδοσης του συνολικού κόστους επένδυσης του έργου ή το μέσο αναμενόμενο κόστος παραγωγής ενέργειας, ανάλογα με το είδος του έργου, καθώς και διαφορετικά όρια του εσωτερικού βαθμού απόδοσης που πρέπει να υπερκαλύπτονται ανάλογα με την τεχνολογία, ενώ για έργα με τεχνολογία Φ/Β ρητώς δεν προβλέφθηκε αντίστοιχο όριο για την εφαρμογή του κριτηρίου της οικονομοτεχνικής αποδοτικότητας προκειμένου να προωθηθεί η τεχνολογία τους, να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις και να υλοποιηθούν τα πρώτα έργα αυτής της τεχνολογίας, δηλ. για λόγους που συνέτρεχαν κατά την αρχική κατάστρωση του Οδηγού. Από το συνδυασμό των ανωτέρω συνάγεται καταρχήν ότι απαιτείται διακριτή αντιμετώπιση των αιτήσεων για έργα ΑΠΕ ανάλογα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ.

Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4414/2016 για το νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ προβλέπεται νέα Φ/Β έργα άνω των 500 kW να εντάσσονται στο νέο σχήμα στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης μόνο μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, μέσω των οποίων θα καθορίζεται η Τιμή Αναφοράς που θα αποτελεί τη βάση για τον περαιτέρω υπολογισμό της κυμαινόμενης προσαύξησης (άρθρα 4-7). Επειδή η Τιμή συνιστά παράμετρο υπολογισμού της οικονομικής βιωσιμότητας των σταθμών ΑΠΕ, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στον Οδηγό Αξιολόγησης για τις λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ, η οποία δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων γνωστή στο πλαίσιο του νέου σχήματος στήριξης για έργα με τεχνολογία Φ/Β, ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση της οικονομικής βιωσιμότητας των έργων αυτών.

 

Επειδή, η τεχνολογία των Φ/Β μία ώριμη πλέον τεχνολογία με εξασφαλισμένη ενεργειακή αποδοτικότητα στον ελλαδικό χώρο, όπως προκύπτει και από δημοσιευμένες εργασίες από το Institute for Energy & Transport του JRC (Joint Research Center) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από Φ/Β εγκατεστημένης ισχύος 1kWp στην Ελλάδα κυμαίνεται από 1200-1450kWh/kW. Επιπλέον σύμφωνα με στοιχεία από τη λειτουργία των Φ/Β έργων που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν από τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε και αφορούν τη συνολική λειτουργία Φ/Β στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα προκύπτει μέσος συντελεστής απόδοσης 15,2% που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική απόδοση 1330kWh/kW. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι είναι εύλογο να λαμβάνεται υπόψη ως απαιτούμενη ελάχιστη τιμή συντελεστή χρησιμοποίησης (capacity factor) 12,5%, για Φ/Β σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, που αντιστοιχεί στην κατώτερη ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, ήτοι 1100kWh/kW.

 

Επειδή, αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής για Φ/Β έργα, οι οποίες είναι αναγκαίο να αξιολογούνται έγκαιρα προκειμένου μεταξύ άλλων να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις διενέργειας των προβλεπόμενων διαγωνισμών στο ν.4414/2016.

Για τους παραπάνω λόγους aΑποφασίζει:

 

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής από Φ/Β σταθμούw παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βάσει του κριτηρίου της ενεργειακής αποδοτικότητας, απαιτείται να διασφαλίζεται ως ελάχιστη τιμή συντελεστή χρησιμοποίησης (capacity factor) 12,5% .

 

Σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 4001/2011 κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ χωρεί αίτηση ακυρώσεως ή προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας ανάλογα με την περίπτωση."

 

Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ.

 

Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/39579/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.