Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κληροτεμάχιο αλλαγή μορφής


Recommended Posts

Καλημέρα σας. Έχω εκδώσει άδεια δόμησης σε κληροτεμάχιο διανομής. Ο ιδιοκτήτης θέλει να το περιφράξει αλλά τα όρια του πέφτουν εντός του αγροτικού δρόμου που υπάρχει ως υφιστάμενος. Στα σχέδια της διανομής ο δρόμος βρίσκεται πιο χαμηλά αλλά εκεί που είναι έχει κλειστεί από τους άλλους ιδιοκτήτες. Υπάρχουν δύο λύσεις.

1. Να κλειστεί ο υφιστάμενος δρόμος τηρώντας τα σχέδια της διανομής 

2. Να αναθεωρήσω την άδεια ως προς την μορφή του κληροτεμαχίου και να το δείξω μικρότερο κρατώντας την υφιστάμενη κατάσταση .

Τι προτείνεται γιατί μάλλον τα κληροτεμάχια δεν μεταβάλλονται ως προς το εμβαδόν τους.

Link to comment
Share on other sites

για τους δρομους διανομων προβλεπει το αρθρο 22 του ν.4061/12

 

8. α) Οι δρόμοι που απεικονίζονται στα κυρωμένα στοιχεία των διανομών αγροκτημάτων και
συνοικισμών, καθώς και κυρωμένων αναδασμών, περιέρχονται κατά κυριότητα στους οικείους
Δήμους, εφόσον σήμερα υφίστανται. Αν έχουν αλλάξει χρήση ή κατέχονται αυθαίρετα, η Διεύθυνση
Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, μετά από αυτοψία, αποφαίνεται
για τη σκοπιμότητα επαναφοράς των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση. Αν δεν είναι
αναγκαία η επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση, η αίτηση του κατόχου για
την εξαγορά ακινήτου εξετάζεται από την οικεία Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών
σύμφωνα με το άρθρο 23.

β) Οι δρόμοι που διανοίχθηκαν σε θέση διαφορετική από την προβλεπόμενη στην κυρωμένη
διανομή του αγροκτήματος, θωρούνται ως δρόμοι της κυρωμένης διανομής και περιέρχονται στην
κυριότητα του οικείου Δήμου, εφόσον μετατοπίσθηκαν εντός δημοσίων εκτάσεων και κρίνεται
αναγκαία η διατήρηση τους. Για το σκοπό αυτόν, συντάσσεται έκθεση αυτοψίας από τη Διεύθυνση
Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, με την οποία αποφαίνεται για τη
σκοπιμότητα της διατήρησης του δρόμου. Το ίδιο ισχύει και για αγροτικούς δρόμους που
διανοίχτηκαν για την εξυπηρέτηση τυφλών τεμαχίων κυρωμένης διανομής, εφόσον δεν θίγονται
εμπράγματα δικαιώματα τρίτων προσώπων.

γ) Δρόμοι κυρωμένης διανομής που έχουν απολέσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, μετά από
εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, μπορούν
να εξαγοράζονται από τον ιδιοκτήτη του όμορου ακινήτου, μετά από αίτηση που υποβάλλει στην
Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης διαφορών. Για την εξαγορά καταβάλλεται τίμημα ίσο με την
αντικειμενική αξία, το οποίο αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου.

«δ) Για την μεταβίβαση της κυριότητας των δρόμων εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οικείου
Περιφερειάρχη, η οποία μεταγράφεται στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή καταχωρείται στο αρμόδιο
Κτηματολογικό Γραφείο και κοινοποιείται στην εταιρεία «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση
Α.Ε.» και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενημέρωση της ψηφιακής βάσης.»

 

 

κατα τα λοιπα

το γηπεδο -επρεπε να - ειχε ελεγχθει και να ειχε αποτυπωθει "σωστα" κατα την εκδοση αδειας,

η οποια θα περιελαμβανε και αδεια περιφραξης...

 

Πώς προεκυψε"τωρα" η διαφορα ???

 

εδιτ

πραξη χαρακτηρισμου  δεν υπηρχε??

 

http://www.michanikos.gr/topic/7493-Η-πράξη-χαρακτηρισμού-δασαρχείο-αρκεί-για-την-π/?p=313517

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σήμερα ακούγονται εδώ μέσα κάπως παράξενα πράγματα. Έβγαλες  μια Ο.Α. σε ένα κληροτεμάχιο. Ωραία! Τοπογραφικό για την άδεια υπήρχε? Φαινόταν επάνω εκεί η υφιστάμενη κατάσταση καθώς επίσης και η "θεωρητική" όπως αυτή προκύπτει από τα ορόσημα των σχεδίων της Τ.Υ.? Δεν έδειχνε πως εν τέλει ΠΡΕΠΕ να εφαρμοστεί το χωράφι΄??. Ο τοπογράφος που το έκανε τι λέει? (αν το έκανε τοπογράφος ή ...κάποιος αποτύπωσε απλά με ένα GPS??? Είναι ΕΓΣΑ?). Πολύ θα ήθελα, για να ήμαστε  και λίγο χρηστικοί, να μας περιγράψεις το τοπογραφικό πάνω στο οποίο, εννοείται, σχεδίασες το κτίσμα για την Ο.Α.

Έτσι όπως το λες όλοι οι γείτονες στο παρελθόν έκλεισαν τον πραγματικό σύμφωνα με τα σχέδια της Τ.Υ. δρόμο. Αυτό στις αποτυπώσεις που πήγαιναν κάθε φορά στην πολεοδομία για τις Ο.Α. δεν φαινόταν?? Η πολεοδομία μέχρι τώρα δεν έκανε ποτέ κάποια αυτοψία?? Όταν έφραζαν οι προγενέστεροι σε άλλο σημείο, για την δημιουργία του "νέου" δρόμου, αυτό δεν ήταν σε βάρος κάποιων άλλων για να αντιδράσουν εκεί στη γειτονιά ή είναι κοινόχρηστο για να ισχύει αυτό που έγραψε παραπάνω ο Δημήτρης??  Με την ευκαιρία πες μας την περιοχή! που γίνονται όλα αυτά. Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Ο Τοπογράφος επιμένει ότι τα κληροτεμάχια δεν μεταβάλλονται και ότι πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο τα σχέδια της διανομής. Επίσης και η Υπ.Δόμησης δεν δέχεται αλλαγές. Βέβαια το νόμο αυτό ειλικρινά δεν τον γνώριζα πριν για να υποστηρίξω τα λεγόμενά σας, και ευχαριστώ πολύ. Επίσης το τοπογραφικό βασίστηκε στην διανομή και στις υφιστάμενες καταστάσεις και έγινε σε ΕΓΣΑ κανονικά. Το κληροτεμάχιο βρίσκεται στον ν. Ξάνθης, δεν υπάρχουν πολλές περιφράξεις απλά ο κάτω γείτονας αυθαίρετα έκλεισε τον θεωρητικό δρόμο. Τώρα αν έπρεπε να το δείξω καλά έκανα γιατί αλλιώς θα έμπλεκα στην γραφειοκρατία των υπηρεσιών.

  Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε αυτό το ..."εγινε σε ΕΓΣΑ κανονικά", κατά τη δική μου ταπεινή, άποψη είναι λάθος. Όταν θέλεις να κάνεις εφαρμογή ενός σχεδίου, στην δική σου περίπτωση είναι το σχέδιο της διανομής του Υπ. Γεωργίας για το συνοικισμό σου, πρέπει να μετράς στο σύστημα της μελέτης (συν/νες Τ.Υ. δηλαδή παλιό ΗΑΤΤ). Τα σχέδια της τοπογραφικής Υπηρεσίας είναι πάντα δεσμευτικά επειδή αυτά συνοδεύονται και από τα παραχωρητήρια που βασικά ειναι και τα αρχικά συμβόλαια. Γιαυτό έχει δίκαιο ο Τοπογράφος. Όταν μετράς λοιπόν στο σύστημα της μελέτης έχεις την δυνατότητα (αυτό εδω στην Θεσσαλονίκη οι υπηρεσίες το ζητούσαν) να σχεδιάσεις πάνω στην υφιστάμενη κατάσταση με μια διαφορετική γραμμή π.χ. αξονική και την θεωρητική κατάσταση του οικοπέδου σου όπως αυτό προκύπτει από τα ορόσημα και τις διαστάσεις των σχεδίων και έτσι ξέρεις πως πρέπει να το πασσαλώσεις. Αν εσύ θες για κάποιο λόγο, γιατί ετσι επιβάλλεται, να σχεδιάσεις και σε ΕΓΣΑ87  δίνεις σε κάμποσα σημεία τιμές ΕΓΣΑ και με "Transformation Helmert" κάνεις αυτή τη δουλειά. Το ξαναλέω. Τα σχέδια των διανομών της Τ.Υ. είναι δεσμευτικά!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα, το "εγινε σε ΕΓΣΑ κανονικά" σημαίνει ότι δεν έγινε με κανά gps χειρός αλλά με τοπογράφο και όλη την σωστή διαδικασία (εφαρμογή χαρτών κτλ.). Η λύση τελικά όπως καταλαβαίνω είναι να περιφραχτεί όπως αναφέρουν οι χάρτες διανομής. Απλά ήθελα να μάθω αν ήμουν υποχρεωμένος να ακολουθήσω τις υφιστάμενες καταστάσεις, γιατί όταν θα περιφραχτεί σωστά θα συναντήσουμε αντιρρήσεις από τους γείτονες.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο nbr και τον τοπικό σου τοπογράφο.

 

Και λέω δυστυχώς, διότι στη προκειμένη περίπτωση μονο προβλήματα θα έχει να αντιμετωπίσεις. Κι αυτό διότι, μπορει να ειναι σωστό να διανοιχθεί ο δρόμος, να μετακινηθούν οι περιφράξεις, αλλά ειδικα για τις πειρφράξεις, μου είπες οτι τα έχουν έτσι μια ζωή και τα αποδέχονται.

 

@nbr, είχα απίστευτο πρόβλημα στη πολεοδομία κορδελιου-ευόσμου. Ειχαμε συντάξει στο γραφείο ένα τοπογραφικό αδείας σε ένα χωριο-διανομή κανονικά. Εστω οτι το το οικόπεδο απ'τη διανομή και υπολογισμένο αναλυτικα ήτο 1000 τμ. Αυτο έγραφα και παντού στο τόπο.

Ομως για τον δικό του λόγο, ο πελάτης ειχε τραβηγμένη τη περίφραξη του περιμετρικα 1μ μέσα. Με αποτέλεσμα, να ειναι το πραγματικό Ε του 900τμ.

 

Ε με εβαλε η πολεοδομία να γραψω οτι ειναι 900 και οχι 1000τμ. Μα λεω του υπαλλήλου, εινια κοτετσόσυρμα, αυριο μεθαύριο το πασσαλώνω και οριοθετω τα 1000τμ και κανει νεα περιφραξη. Δε δέχονταν τπτ.

 

Και εν τέλει ξανατύπωσα το τοπο, εβαλα τη περίφραξη ψευδώς στα όρια και τους έγραψα κανονικά. Ο υπαλληλος ειναι ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ και θεωρεί πως παντού υπάρχουν ιδιοκτησίες...που πας καθ'υποδειξη και βγάζεις ενα polyline εμβαδού.

Edited by Kane
Link to comment
Share on other sites

Πολύ κακώς ο υπάλληλος στον Ευοσμο είχε τέτοια στάση. Επαναλαμβάνω πολύ κακώς. Αν και το θέμα εδώ δεν είναι οι κλήροι των οικισμών, θέλω να τονίσω κάτι σχετικό . 

Πιστεύω πως η δουλειά της Τ.Υ., προπάντων στους συνοικισμούς με τις αξονοδιασταυρώσεις και τα ορόσημα, αν αναλογιστούμε πως έγινε κοντά 80 χρόνια πίσω και με τα μέσα που έγινε αυτή η δουλιά, πρέπει να πούμε πως είναι πολύ- πολύ καλή, ακόμη και αν μερικές φορές είχε και λάθη. Θα τολμούσα να πω πως ήταν, για κάθε οικισμό χωριστά, μια ολοκληρωμένη, για την εποχή, πράξη εφαρμογής. Και εδώ θέλω να κάνω την παρατήρηση. Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιον  υπάλληλο αυτό είναι το επίσημο Ρυμ. σχέδιο ενός οικισμού ή ακόμη και για τα εκτός σχεδίου, όπως είναι εδώ το θέμα, είναι η επίσημη διανομή κτημάτων-γηπέδων και έτσι πρέπει να γίνονται σεβαστά από τις υπηρεσίες. Μπορούμε εδώ να φανταστούμε έναν υπάλληλο πολεοδομίας  να μη κάνει δεκτό ένα τοπογραφικό που δείχνει π.χ. με αξονική γραμμή την νέα κατάσταση ενός νέου οικοπέδου μετά την κύρωση μια πράξης εφαρμογής?? Νομίζω πως αυτό είναι και το ζητούμενο σε μια Π.Ε. 

Link to comment
Share on other sites

Παρακολουθώ την συζήτηση και παρόλο που είχα ενδοιασμούς στην αρχή δεν μετάνιωσα που ανέβασα αυτό το θέμα. Το πρόβλημα είναι παλιό αλλά με τα σημερινά δεδομένα και το θεσμό των ελεγκτών δόμησης πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις στην εφαρμογή των μελετών. 

Link to comment
Share on other sites

H υπαλληλος συναδερφε, Η! Ετσι δεν ειναι? Ειχα παρομοια υποθεση με σενα και βεβαιως συμφωνω με τα γραφομενα σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.