Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ικανοποιητικά τα Πρώτα Βήματα της Αεριοκίνησης στην Ελλάδα – 60% Φθηνότερο Από τη Βενζίνη το Αέριο


Engineer

Recommended Posts

Πάνω από 2 εκατομμύρια οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης με φυσικό αέριο που ανεφοδιάζονται σε 4500 πρατήρια. Αυτά σύμφωνα με τη Navigant Research πρόκειται μέχρι το 2026 να ξεπεράσουν τα 40.000, καλύπτοντας τις ανάγκες 40 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

 

Και ενώ στην Ευρώπη στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της αυτοκίνησης βρίσκεται το φυσικό αέριο, στην Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα, καλύπτοντας βασικούς σταθμούς για να πραγματοποιήσει ένας οδηγός τη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, αλλά και να κινηθεί άνετα στις δύο μεγαλουπόλεις.

 

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη στην Αθήνα λειτουργούν επτά σταθμοί φυσικού αερίου. Στην Ανθούσα, το Κορωπί, τα Άνω Λιόσια, στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στη Ν. Φιλαδέλφεια και στην Κηφισιά, ενώ στα άμεσα σχέδιά της ΔΕΠΑ, η οποία προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης μέσω των πρατηρίων Fisikon, εντάσσεται η ίδρυση νέων πρατηρίων στην Ηλιούπολη, στον Ασπρόπυργο, στον Άλιμο και στον Πειραιά. Στην Θεσσαλονίκη οι οδηγοί μπορούν να προμηθευτούν από δύο βενζινάδικα που βρίσκονται στην Πυλαία και την Ν. Μαγνησία, ενώ στην Εθνική Οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, μπορούν να ανεφοδιαστούν στην Λάρισα, στον Βόλο και στην Λαμία.

 

Με βάση τις τρέχουσες τιμές, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το υγραέριο (LPG). Ωστόσο τα οχήματα που κινούνται με CNG παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τη βενζίνη και 35% λιγότερο σε σχέση με αυτά που κινούνται με πετρέλαιο. Παράλληλα, επιτυγχάνεται 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου.

 

Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί φορείς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Για παράδειγμα η αστυνομία της Ισπανίας (Guardia Civil) χρησιμοποιεί στο στόλο της το Seat Leon TGI, το οποίο καίει φυσικό αέριο ενώ ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και από την ελληνική αστυνομία. Επίσης το συγκεκριμένο καύσιμο χρησιμοποιούν επαγγελματίες οδηγοί. Στην Ελλάδα φυσικό αέριο χρησιμοποιούν αρκετά ταξί στην Αθήνα, τα λεωφορεία του ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ), απορριμματοφόρα και υπηρεσιακά οχήματα δήμων και φορέων.

 

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=110178

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.