Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κύπρος: Βαρύ πρόστιμο €2 εκατομμυρίων σε αρχιτεκτονικό γραφείο


basgoud

Recommended Posts

Με αφορμή την συζήτηση αυτή , είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ποτέ το ΤΕΕ και  οι επαγγελματικοί σύλλογοι , δεν φρόντισαν να πιέσουν για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της επίβλεψης , και την συγκεκριμενοποίηση των ευθυνών των συντελεστών του έργου. 

 

Ετσι ο επιβλέπων παραμένει ο γενικός υπεύθυνος για ότι μπορεί να φανταστεί κανείς , ενώ δεν μπορεί να προστατευτεί από πουθενά.

 

Αν λάβουμε υπ'όψη και τις επ'αόριστον παρατάσεις ισχύος , πρέπει να περιπολούμε σε όλα τα οικόπεδα που έχουμε αναλάβει επίβλεψη , ασχέτως από πότε , και να βλέπουμε τι γίνεται μετά από 5 , 10 , 20 χρόνια ....

Link to comment
Share on other sites

...πρέπει να περιπολούμε σε όλα τα οικόπεδα που έχουμε αναλάβει επίβλεψη , ασχέτως από πότε , και να βλέπουμε τι γίνεται μετά από 5 , 10 , 20 χρόνια ....

ναι ισχύει αυτό.

 

Αν θυμάμαι καλά η όποια παραγραφή ευθύνης για μηχανικό (επίβλεψη, μελέτη) ξεκινά απο την ημερομηνία που διαπιστωθεί η βλάβη ή η ζημία και όχι απο πότε έγινε.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι και 30 χρόνια μετά να πέσει ένας τοίχος ή ένα δοκάρι και να κάνει ζημιές σε παρκαρισμένα αμάξια ή τραυματισμό ή και θάνατο ανθρώπου η όποια παραγραφή ευθύνης ξεκίνα απο την ημερομηνία που έγινε το κακό. 

 

Αν αποδειχθεί (δίκαια ή άδικα) σε δικαστήρια ευθύνη ή συνευθύνη και του / των μηχανικών θα τρέχεις.... 

Link to comment
Share on other sites

Υπενθύμιση για να είμαστε ακριβέστεροι :

Άρθρο 286 ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

1. Όποιος κατά την εκπόνηση μελέτης ή τη διεύθυνση ή την εκτέλεση οικοδομικού ή άλλου ανάλογου έργου ή κατεδάφισης ενεργεί παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες, τιμωρείται :

α) με φυλάκιση από ένα έως πέντε έτη και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

β) με κάθειρξη έως δεκαπέντε έτη αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη,

γ) με κάθειρξη από δέκα ως δεκαπέντε έτη αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, και με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη από δεκαπέντε έως είκοσι έτη αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου παραβιάζει από αμέλεια τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες ή προκαλεί από αμέλεια τη δυνατότητα κινδύνου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

3. Η παραγραφή των εγκλημάτων της παραγράφου 1 στοιχεία β΄ και γ΄ αρχίζει από την επέλευση του θανάτου ή της βαριάς σωματικής βλάβης και πάντως δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι πέντε (25) έτη από την παραβίαση των κανόνων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.