Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορία για συνδεσμολογία Η/Ζ


ioakeim85

Recommended Posts

Η/Ζ εφεδρικής χρήσης είναι εγκατεστημένο σε βιομηχανικό χώρο και καλύπτει απώλειες του δικτύου μέσω ενός μεταγωγικού διακόπτη με την εξής συνδεσμολογία: από την ΔΕΗ τρεις φάσεις και ουδέτερος κουμπώνουν στον μεταγωγικό διακόπτη στην μία πλευρά όπως επίσης τρεις φάσεις και ουδέτερος από την άλλη πλευρά. Στην έξοδο ασφαλίζονται με 8 συνολικά μαχαιρωτές ασφάλειες. Ο ουδέτερος είναι συνδεδεμένος με τα αγωγό προστασίας και γειωμένος σε κοινό ζυγό. Αυτή η συνδεσμολογία περιγράφεται από ότι βλέπω και στο βιβλίο του Ντοκόπουλου, κεφάλαιο 12.

Η ερώτηση μου είναι η εξής: Εφόσον έχουμε κοινό αγωγό Ν και PE δηλαδή σύστημα TN-C με βάση τις προδιαγραφές του προτύπου HD384 δεν πρέπει ο ουδέτερος να μην διακόπτεται και να μην ασφαλίζεται γιατί σε περίπτωση διακοπής του ουδετέρου τα εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη ενδέχεται να βρεθούν υπό τάση;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Ιωκειμ85, έχεις απόλυτο δίκιο εφόσον ισχύει επακριβώς η περιγραφή σου. Δηλαδή, εφόσον το σύστημα γειώσεων είναι TN-C, ο αγωγός PEN δεν επιτρέπεται να διακοπεί. Αυτό που τα χαλάει, προφανώς, είναι η τοποθέτηση των μαχαιρωτών ασφαλειών στον αγωγό PEN [η εγκατάσταση χρειάζεται προσαρμογή στις απαιτήσεις του Προτύπου].

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.