Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στο ΤΕΕ η ανάθεση για την αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων


Engineer

Recommended Posts

Με σημερινή του απόφαση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέθεσε στο ΚΑΠ την «Εκπόνηση απαιτούμενων ενεργειών για την αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων» στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), σύμφωνα και με την εισήγηση που περιλαμβάνεται στο από 3.11.2016 Πρακτικό αξιολόγησης της προσφοράς του υποψηφίου Αναδόχου της Επιτροπής που συγκροτήθηκε με την με Α.Π. 185354/1842/24.10.2016 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Το έργο που θα εκπονήσει το ΤΕΕ περιλαμβάνει:

 

- Την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών που αφορούν στην επικαιροποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των υπολογισμών των βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης για νέα και υφιστάμενα κτίρια και δομικά στοιχεία, καθώς επίσης και οι παράμετροι της 1ης έκδοσης της έκθεσης για τα κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ.

 

- την υποστήριξη της Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την παρακολούθηση της εφαρμογής του έργου.

Τα παραδοτέα και οι γενικοί και ειδικοί όροι υπό τους οποίους θα υλοποιηθεί το έργο θα περιγράφονται αναλυτικά στη σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Αναδόχου.

 

Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί σε 2 φάσεις, ως εξής:

 

Α' φάση:

 

- Εκπόνηση πίνακα με τιμές μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

 

- Προτάσεις αναθεώρησης του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης και της συναφούς κείμενης νομοθεσίας ώστε να ενσωματωθούν τα αποτελέσματα της έκθεσης των οικονομικά αποδοτικών ελάχιστων απαιτήσεων και της έκθεσης για τα σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας κτίρια.

 

- Αναθεώρηση Τεχνικών Οδηγιών 20701−1/2010, 20701−2/2010, 20701−3/2010, 20701−4/2010, 20701−5/2010 ώστε να ενσωματωθούν σε αυτές όλες οι τροποποιήσεις που θα προκύψουν από τα αποτελέσματα της έκθεσης των οικονομικά αποδοτικών ελάχιστων απαιτήσεων και από την έκθεση για τα σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας κτίρια.

 

- Έκδοση Τεχνικής Οδηγίας Βιοκλιματικού Σχεδιασμού ώστε να ενσωματωθούν ο αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

 

- Προτάσεις αναθεώρησης του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, ώστε να ενσωματωθούν στο λογισμικό όλες οι νομοθετικές και τεχνικές τροποποιήσεις που θα προκύψουν από τα αποτελέσματα της έκθεσης των οικονομικά αποδοτικών ελάχιστων απαιτήσεων, από την έκθεση για τα σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας κτίρια, τις αναθεωρημένες ΤΟΤΕΕ και τη νέα ΤΟΤΕΕ για το βιοκλιματικό σχεδιασμό.

 

- Σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών για τον έλεγχο της ριζικής ανακαίνισης, τον έλεγχο της οικονομικής, τεχνικής και λειτουργικής εφικτότητας, την εκπόνηση ενεργειακών επιθεωρήσεων, ιδίως συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, κλπ.

 

Β' φάση:

 

Υποστήριξη της Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την επίλυση πιθανών προβλημάτων που θα ανακύψουν στο στάδιο της παρακολούθησης της εφαρμογής του έργου από την εν λόγω Υπηρεσία του Υπουργείου. Κατά τη φάση αυτή του έργου ο Ανάδοχος υποχρεούται να προβεί σε επικαιροποίηση των παραδοτέων της φάσης Α΄, βάσει των οδηγιών της ανωτέρω Υπηρεσίας.

 

Η διάρκεια του έργου θα είναι δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της παροχής υπηρεσιών της Α΄ και Β' φάσης του έργου, αν αυτές, για οποιοδήποτε λόγο, εκτελεστούν μετά την παρέλευση συμβατικών ημερομηνιών παράδοσης.

 

Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης, εδώ.

 

Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/40733/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν κάνω λάθος, το "νέο " "Εξοικονομώ κατ' οίκον" έχει συνδεθεί με την αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ.

Αν, τώρα, ανατίθεται η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ, τότε το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει...

Κάνω κάποιο λάθος στο συλλογισμό;

Link to comment
Share on other sites

Τον ίδιο συλλογισμό κάνω και εγώ. Εκτός αν στηθεί το νέο εξοικονομώ με τον τρέχοντα ΚΕΝΑΚ, αλλά αυξημένες απαιτήσεις αναβάθμισης. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει η τεχνογνωσία για να κάνουμε καλύτερες κατασκευές...

 

Το 2ο θέμα είναι ότι ήδη έχουν γίνει εργασίες πάνω στο θέμα εδώ και μήνες, από ότι φαίνεται χωρίς κάποιον επι κεφαλής, για αυτό και δεν καταλήγανε. Αυτές τις εργασίες δεν τις λαμβάνουν υπόψη άραγε;

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα είναι αρκετά πιο πολύπλοκα απο όσο φαντάζεστε. Η πλήρης ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών προτύπων θα ανατρέψει τα πράγματα και θα οδηγήσει στην μείωση διαβάθμισης των προηγούμενων "Εξοικονομώ κατ' οίκον". Ως εκ τούτου και για να αποτραπεί επιπλέον στρέβλωση και νέα πρόστιμα η δική μου εκτίμηση είναι ότι το πρόγραμμα θα παγώσει για 8-16 μήνες.   

Link to comment
Share on other sites

Όποιος περιμένει καινούργιο "εξοικονομώ κατ' οίκον" ας το ξεχάσει για το επόμενο ένα χρόνο. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα ξεκινήσει ποτέ ως ένα ελκυστικό πρόγραμμα όπως ήταν το προηγούμενο για τον μέσο Έλληνα. Όσες ανακοινώσεις και αν βγάλουν οι κυβερνώντες το πρόγραμμα δεν μπορούν να το ξεκινήσουν! Απλά είναι τα πράγματα! Χωρίς καμία όρεξη για κομματικούς καυγάδες, οι τύποι δεν μπορούν! Όλα γίνονται με ρυθμούς χελώνας! Πάμε παρακάτω...

Link to comment
Share on other sites

Και όσοι δεν πρόλαβαν να εγκριθούν με το παλιό προγραμμα θα πρέπει να περιμένουν το νέο όποτε βγει και αν. Έχω άτομα που ο φάκελος τους έχει σταλεί από το 14 και είναι στο περίμενε.. Όποτε μέσος χρόνος κανα 5ρι χρόνια το λιγότερο. Ποιος παλαβός θα περιμένει τόσο; Οι περισσότεροι το παράτησαν βρίζοντας άλλοι που τα είχαν το έκαναν μόνοι τους και το παράτησαν και αυτοί..

Από τη μια θέλουν να έχουν εξοικονόμηση τα κτήρια από την άλλη κίνητρα μηδέν. Πως περιμένουν τη σημερινή εποχή που δεν έχει ο άλλος να καλύψει τα βασικά να κάνει επενδύσεις στο σπίτι του; Εδώ οι περισσότεροι έχουν καταργήσει τη θέρμανση πλάκα μας κάνουν τώρα;

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Στην ΕΕ προωθείται εδώ και χρόνια η εισαγωγή του CO2 footprint και το οποίο θα αποτελεί την βάση φορολόγησης λειτουργίας. Μέσα από αυτή την εφαρμογή θα γίνει μια ανακατάταξη των κτηρίων που αναμένεται σιγά σιγά να οδηγήσει στην αναδημιουργία του δομικού πλούτου. Σήμερα ο παλαιωμένος δομικός πλούτος στην ΕΕ απαιτεί περί τα 1,24 τρις ετησίως για θέρμανση/ψύξη και επισκευές. Στις ΗΠΑ οι εκπομπές CO2 οφείλονται κατά 39% στην λειτουργία κτηρίων, κατά 29% στην βιομηχανία και το υπόλοιπο στις μεταφορές. Παρόμοια ποσοστά βλέπουμε και στην ΕΕ. Από την 31/12/2020 αναγκαστικά οι νέες άδειες θα έχουν ως προϋποθέσει τον παθητικό σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία για τα δημόσια χρήσης κτήρια. 

 

Η Ελλάδα όπως θα δείτε εδω  δεν έχει καταθέσει απαιτήσεις απόδοσης λόγω αδυναμίας ..................................... 

 

Η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ λοιπόν απαιτεί σε πρώτη φάση την δημιουργία και αποστολή των απαιτήσεων απόδοσης, σε δεύτερο χρόνο το μοντέλο υπολογισμού του CO2 footprint, σε τρίτο χρόνο την αναθεώρηση, σε τέταρτο χρόνο την νομοθετική ρύθμιση και μετά από 6 μήνες την συγγραφή των προϋποθέσεων του νέου προγράμματος. Η Ελλάδα, ενώ θα έπρεπε να πρωτοστατεί σε τέτοιες διαδικασίες, δυστυχώς εμφανίζεται ουραγός ή και ακόμα παρακάτω. Η επιλογή του ΤΕΕ προφανώς αποδεικνύει μέρος του προβλήματος που κατά βάση είναι η αδυναμία της κρατικής διοίκησης να οργανώσει αποδοτικά τους stakeholders ώστε να είναι συνεπής στις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Το σίγουρο είναι ότι το 2020 θα βρεθούμε για άλλη μία φορά αιτούμενοι παράταση εφαρμογής. Πιθανότατα δεν θα δοθεί και θα αναγκαστούμε για άλλη μια φορά και με τον χειρότερο τρόπο να περάσουμε αποκλειστικά τα πρόστιμα για CO2 footprint στο δίκτυο του ρεύματος εν μια νυκτί.

 

Θα παρατηρήσετε ότι τα παραπάνω που γράφω δεν διαφέρουν από την Α+Β Φάση. Αυτό βέβαια που δεν αναφέρεται σωστά είναι το χρονοδιάγραμμα διότι δεν συμπεριλαμβάνει τα διαδικαστικά και τα νομοθετικά. Υπόψιν ότι η φάση Α θα έπρεπε να έχει τελειώσει το 2012. Τραγελαφικό.............αλλά άκρως Ελληνικό.

Link to comment
Share on other sites

Το τραγικό είναι ότι έχουν συνδέσει το πρόγραμμα με τον νέο ΚΕΝΑΚ. Επίσης μετά από κάποιο σημείο (χωρίς να μιλάω για το νέο δεδομένο του CO2 footrpint), παίζει ρόλο και η ποιότητα της εργασίας στο εργοτάξιο / κατασκευής και δεν προβλέπεται επίβλεψη. Πολλοί συνάδελφοι από φιλότιμο; έχουμε πάει και έχουμε δώσει οδηγίες να γίνει καλύτερα η δουλειά.

Θα μπορούσε να είναι επιλογή να τρέξει το πρόγραμμα με τον παλιό ΚΕΝΑΚ, με +Χ% απαιτήσεις και τους προσανατολισμούς που σχεδιάζουν και μετά να το αλλάξουν και να ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα....

 

Η λογική είναι η ίδια με τις άδειες δόμησης.... επειδή άργησε ο ΚΕΝΑΚ, θα σταματήσουμε να χτίζουμε;

Link to comment
Share on other sites

 

Η λογική είναι η ίδια με τις άδειες δόμησης.... επειδή άργησε ο ΚΕΝΑΚ, θα σταματήσουμε να χτίζουμε;

 

Με χρήματα της ΕΕ... ΝΑΙ. Με δικά σου κάνεις ότι θέλεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.