Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μη νόμιμη έκδοση άδειας με παρέκκλιση, εάν δεν εχει προηγηθεί η οριοθέτηση του ρέματος


Recommended Posts

ΣτΕ 2302/2016

Περίληψη

-Η έγκριση παρεκκλίσεων από όρους δόμησης, αναγόμενη, κατ’ ουσίαν, στην θέσπιση ειδικών όρων δόμησης, δεν υπάγεται, στις υποθέσεις που αφορούν την έκδοση οικοδομικών αδειών.

-Σκοπός της οριοθέτησης είναι η αποτύπωση της φυσικής κοίτης του μη πλεύσιμου ποταμού ή του ρέματος, λαμβανομένου υπόψη του χαρακτήρα του αφενός ως υδρογεωλογικού στοιχείου και αφετέρου ως οικοσυστήματος, και, επομένως, η αποτύπωση αυτή δεν στηρίζεται μόνον στην πραγματική κατάσταση της κοίτης, η οποία ενδεχομένως έχει διαμορφωθεί και κατόπιν αυθαίρετων επιχώσεων ή άλλων ανθρωπίνων επεμβάσεων. Προκειμένου, δε να λάβουν χώρα οι τυχόν επιτρεπόμενες επεμβάσεις στα υδρορεύματα ή και πλησίον αυτών, απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, η προηγούμενη οριοθέτησή τους κατά τρόπο ώστε η μελετώμενη επέμβαση να γίνεται ενόψει του δεδομένου ύπαρξης του ρέματος και της επιτελούμενης από το ρέμα λειτουργίας.

-Η απόφαση παρέκκλισης από τις πολεοδομικές διατάξεις, που ισχύουν για την εκτός σχεδίου δόμηση, δεν συνεπάγεται μεν άμεσα τη δόμηση του ακινήτου, το οποίο, αφορά, δεδομένου ότι πρέπει να μεσολαβήσει και η έκδοση οικοδομικής άδειας, επιτρέπει, όμως, την κατασκευή κτισμάτων προοριζόμενων για τις προβλεπόμενες στο άρθρο 2 του π.δ. της 24.5/31.5.1985 (άρθρο 163 του Κ.Β.Π.Ν.) χρήσεις κατά παρέκκλιση των ως άνω διατάξεων· η παρέκκλιση δε αυτή μπορεί να αφορά, μεταξύ άλλων, τον αριθμό των κτισμάτων, το ποσοστό κάλυψης του γηπέδου, τις αποστάσεις των κτιρίων από τα όρια του γηπέδου, το συντελεστή δόμησης, το εμβαδόν, το πρόσωπο και το βάθος του γηπέδου.

Δεδομένου ότι η οριοθέτηση του ρέματος μπορεί να επηρεάσει τους όρους δόμησης των παραρεμάτιων ιδιοκτησιών, οι οποίοι καθορίζονται με την απόφαση παρέκκλισης πρέπει να προηγηθεί αυτής η οριοθέτηση του ρέματος.

Στην κρινόμενη υπόθεση δεν προηγήθηκε της έκδοσης της προσβαλλόμενης απόφασης παρέκκλισης από τους ισχύοντες όρους δόμησης η οριοθέτηση του ρέματος, με το οποίο συνορεύει δυτικά το επίμαχο αγροτεμάχιο, η ως άνω απόφαση παρέκκλισης είναι μη νόμιμη και πρέπει για το λόγο αυτό να ακυρωθεί.

Πρόεδρος: Κ. Σακελλαροπούλου
Εισηγητής: Αντ. Ντέμσιας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.