Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ σε κτίριο μεταποίησης πρωτογενούς τομέα


arisworks

Recommended Posts

Εκτός από το παραπάνω (>50μ²), έχε υπ'όψιν και αυτό:

 

1. "Χώροι που καταλαμβάνουν όγκο μικρότερο του 10% του συνολικού όγκου του κτιρίου ή/και έχουν χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση συγκριτικά με την συνολική κατανάλωση του κτιρίου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αυτόνομες θερμικές ζώνες"

Link to comment
Share on other sites

Εάν τελικά κάνεις δεν ακούσεις τον sdim και κάνεις τότε πρέπει μόνο για τα γραφεία που βρίσκονται στην κάτω κάτοψη (λειτουργικά αυτόνομα). Πρέπει να κοιτάξεις και την άδεια τι λέει για το κτίριο, εάν είναι στο σύνολό τους όλα τα τετραγωνικά βιομηχανια - βιοτεχνία.

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ για το 10% του όγκου και τις καταναλώσεις, αλλά εκτός από αυτά υπάρχουν και οι τελείως διαφορετικές απαιτήσεις του εστιατορίου σε νωπό αέρα και φωτισμό σε σχέση με τα γραφεία. Και τα θερμικά κέρδη από χρήστες και εξοπλισμό. Οι συνθήκες σχεδιασμού θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας δεν διαφέρουν και τόσο πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Sdim , νομίζω ότι η συνθήκη που λες για το 10 % αφορά κτίρια τα οποία έχουν κάποια κυρία χρήση όπου χρήση έκδοσης πιστοποιητικού, στην περίπτωση μου όπου δεν χρειάζεται η κύρια χρήση (δλδ. Η χρήση μεταποίηση πρωτογενούς τομέα, όπως αύτη χαρακτηρίζεται), θα πρέπει (χωρίς να είμαι σίγουρος και για αυτό ακόμα) να γίνει ΠΕΑ για τα γραφεία ορόφου και ισογείου.

 

Οι τουαλέτες, διάδρομοι και το εστιατόριο εργαζομένων (δεν είναι χώρος κοινού γενικά αλλά συγκεκριμένα μόνο για το προσωπικό)  θεωρώ ότι είναι μέρος της κύρια χρήσης οπότε και δεν γίνεται ΠΕΑ.

 

Η γενικότερη αίσθηση μου είναι παντός ότι δεν χρειάζεται ΠΕΑ καθώς η χρήση είναι μια (Βιομηχανική – βιοτεχνική), και οι χώροι γραφείων – τουαλέτες – εστιατορίου κοινού κτλ. είναι υποστηρικτικοί της κύριας.

Link to comment
Share on other sites

Μα και φυσικά και είναι υποστηρικτικοί της κύριας χρήσης (μεταποίηση) για την οποία δεν έχει εφαρμογή ο Κ.Εν.Α.Κ., οι παραπάνω χώροι. Όμως η παράγραφος του άρθρου 4 του Ν. 4122/2013, σε αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις αναφέρεται και είναι σαφής ως προς την απαίτηση εκπόνησης ΜΕΑ.

Τα αποδυτήρια ίσως να μην πρέπει να συμπεριληφθούν, όμως γραφεία χωρίς τουαλέτες δεν μου πάει. Και στο εστιατόριο δεν τρώνε οι εργαζόμενοι του γραφείου, οι οποίοι μέρος του προσωπικού της επιχείρησης είναι και αυτοί;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας,

Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια σας, τελικά έκανα ένα πιστοποιητικό με χρήση γραφείου και όλα καλά.

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα, για μια άλλη περίπτωση κτιρίου. Σε κτίριο όπου δεν υπάρχουν κουφώματα (μιλάμε για παλαιό εγκαταλειμμένο πέτρινο το οποίο βέβαια δεν έχει χαρακτηρισμό διατηρητέου κτλ) τι κάνουμε. Βάζουμε κουφώματα με την δυσμενέστερη τιμή? Στην φωτογραφία όμως τι θα φαίνεται, κτίριο χωρίς κουφώματα? Μήπως τελικά δεν προβλέπεται για αυτήν την περίπτωση πιστοποιητικό?  

 

Link to comment
Share on other sites

Εγκαταλελειμμένο -> δεν γίνεται να εκδοθεί ΠΕΑ.

 

Δεν είπες όμως ποιους χώρους συμπεριέλαβες στη χρήση "γραφεία". Αν θες, απαντάς.

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω, πως το καθοριστικό στοιχείο δεν είναι το εγκαταλελειμμένο, αλλά η έλλειψη κουφωμάτων, η οποία το καθιστά ημιτελές.

Και με αυτό το χαρακτηρισμό περνιέται στο συμβόλαιο πώλησης.

Αν όμως πρόκειται για ενοικίαση, να βάλουν κουφώματα και μετά να γίνει ΠΕΑ

Link to comment
Share on other sites

Αυτό εννοούσα, καθώς χωρίς κουφώματα ή με μισογκρεμισμένη στέγη, δεν κλείνει το κέλυφος, και κακώς η τελευταία εγκύκλιος του ΥΠΕΝ (Αθήνα, 16.02.2016, Αρ.Πρωτ.: ΔΕΠΕΑ/Γ/172335) δεν κάνει σαφές το τι εννοεί έτσι όπως το γράφει: <<...Συνεπώς, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαμορφωμένο κέλυφος δεν εκδίδεται ΠΕΑ (π.χ. σε ημιτελή, ασκεπή ή εγκαταλελειμμένα κτίρια ή κτιριακές μονάδες)>>.

Ενώ μια παλιότερη, του ΥΠ.Δικαιοσύνης προς τους συμβολαιογράφους (Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2011, Αριθμ. πρωτ. 22, Προς όλους τους Συμβολαιογράφους), ήταν περισσότερο επεξηγηματική ως προς το τι εννοείται ως ημιτελές:

<<γ) Ως αποπερατωμένο κτίσμα για την ενεργειακή απόδοση και επάρκεια αυτού, σύμφωνα και με τις διατάξεις του ΚΕΝΑΚ, θεωρείται το κτίσμα μετά την κατασκευή του κελύφους του κτιρίου (τοποθέτηση κουφωμάτων, υαλοπινάκων, χρωματισμοί), την τοποθέτηση όλων των υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και τη ρευματοδότησή του (εδώ θα έπρεπε να διευκρινιστεί το ότι δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις όπου έχει γίνει απενεργοποίηση ή αφαίρεση του μετρητή από τον ΔΕΔΔΗΕ) (αυτό είναι από την εγκύκλιο με αρ. πρωτ. οικ. 1603/4‐10‐2010 ΥΠΕΚΑ).

...στ) Όταν το κτίριο είναι ασκεπές ή/και ημιτελές και επομένως δεν πληρούται η έννοια του κτιρίου του άρθρου 2 παρ. 1 του Ν.3661/2008 ή όταν έχει εκδοθεί άδεια κατεδάφισης του κτιρίου και είναι αυτή σε ισχύ, για την πώλησή του δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ>>.

 

@ superbara

Σχετικά με το μήνυμα #12, αλλά και για άλλες φορές που έχει τεθεί το θέμα του ορισμού της λειτουργικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας.

Υπάρχει μια παλιά εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ (Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012, Αρ. πρωτ.: οικ.2021), όπου κάπως ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Αναφερόταν στην υποχρέωση εκπόνησης ΜΕΑ (επομένως και έκδοσης ΠΕΑ) για χώρους - τμήματα, ίσα ή μεγαλύτερα των 50τ.μ. και λειτουργικά ανεξάρτητα και αυτόνομα, εντός κτιρίων τα οποία εξαιρούνται από την εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ.

<<6.1. Εφόσον τα παραπάνω κτίρια περιλαμβάνουν χώρους - τμήματα λειτουργικά ανεξάρτητα και αυτόνομα (συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης ή ίσης των 50 τμ), στα οποία στεγάζονται χρήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ (όπως χώροι γραφείων, συνάθροισης κοινού, εμπορίου, κλπ.), για τα τμήματα αυτά εκπονείται υποχρεωτικά ΜΕΑ.
Διευκρινίζεται ότι η έννοια της λειτουργικής ανεξαρτησίας και της αυτονομίας διαπιστώνεται αφενός από το σαφή διαχωρισμό του εν λόγω τμήματος από τον υπόλοιπο όγκο του κτιρίου, μέσω αδιαφανών ή και διαφανών δομικών στοιχείων και αφετέρου από τη διαφορετική χρήση του χώρου και επομένως τις διαφορετικέςλειτουργικές συνθήκες και τις ιδιαίτερες ανάγκες - απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούνται>>
.

Edited by panos-vicious
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.