Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΠΕΑ σε κτίριο μεταποίησης πρωτογενούς τομέα


arisworks

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

 

Θα ήθελα να ζητήσω την άποψη σας για μια ενεργειακή επιθεώρηση σε κτίριο πρωτογενούς τομέα, έτσι χαρακτηρίζεται στο στέλεχος που έχω από την νομιμοποίηση 4178/2013.

Τι κτίριο αποτελεί μια διώροφη βιοτεχνία επεξεργασίας κρεάτων και παραγωγής αλλαντικών. Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

 

1.       Ως τι θα χαρακτηρίζατε στο πιστοποιητικό το εν λόγω κτίριο? Τι χρήση?

2.       Το κτίριο είναι διώροφο και σε κάθε όροφο έχει παρασκευαστήριο, γραφεία, διάδρομο – κλιμακοστάσιο, ψυγεία (δωμάτιο), τουαλέτες, εστιατόριο προσωπικού, αποθήκες. Φτιάχνω ξεχωριστή θερμαινόμενη ζώνη ανά χρήση ( με χώρου ΜΘΧ και ΘΧ φυσικά) και διατηρώ την μια η οποία θα αποτελεί και την κύρια (την οποία δεν γνωρίζω ακόμα) στο πιστοποιητικό?

3.       Οι χώροι όπου έχουν κατασκευαστεί για ψυγεία ως τι χαρακτηρίζονται, και γενικά τι να κάνω με αυτούς?

 

Όπως καταλαβαίνεται έχω πάθει πανικό, δεν ξέρω από πού να αρχίσω…

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν απαιτείται ΠΕΑ σε εργαστήρια - βιοτεχνίες - βιομηχανίες, όπως λέει και ο #zio7 ....

παρόλα αυτά για ανέβασε μια κάτοψη των ορόφων να δούμε τη διαμρφωση των χώρων .

Link to comment
Share on other sites

Εγώ λέω ότι απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ, με κύρια χρήση "γραφεία".

Θερμαινόμενοι χώροι, λόγω χρήσης και άσχετα από το αν θερμαίνονται (και ψύχονται) πραγματικά, θα είναι: τα γραφεία, οι τουαλέτες, το εστιατόριο προσωπικού, και το παρασκευαστήριο (το οποίο όμως δεν εμπίπτει στις χρήσεις που δεν εξετάζονται από τον ΚΕΝΑΚ καθώς και διάδρομοι – κλιμακοστάσιο.

Τα ψυγεία (δωμάτιο) ή και καταψύκτες και οι αποθήκες, ως μ.θ.χ.

Τώρα, το πως θα οριστούν οι ζώνες, αν πρέπει να οριστούν περισσότερες από μία, αν κάποια βοηθητική της κύριας ("γραφεία"), θα ενταχθεί στην κύρια, εξαρτάται από το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2.2. της 1ης ΤΟΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας και τις  απαντήσεις σας έως εδώ.

 

Ανεβάζω τις κατόψεις σε PDF 1-100 (κλίμακα) ώστε να έχετε μια εικόνα της όλης κατάστασης.

 

Διαπίστωσα ότι στην αρχική ΤΟΤΕΕ-1 (έκδοση Ιούλιος 2010) υπήρχε κατηγορία βιοτεχνίας και βιομηχανίας με υποκατηγορία παρασκευαστήριο τροφίμων, κατηγορία η οποία μάλλον θα καταργήθηκε με τον νέο νόμο το 2012.

 

Μάλλον το επόμενο βήμα θα είναι ένα email στο YPEKA ώστε να έχω και μια επίσημη απάντηση, αρκεί να απαντήσουν έγκαιρα βέβαια.  

 

Εγώ πάλι σκεπτόμουν  να έχω ως χρήση εμπορίου με υποκατηγορία Υπεραγορά, δεδομένου ότι μιλάμε για εμπορική επιχείρηση (με μεταποιητικό χαρακτήρα βέβαια). Από την άλλη με προβληματίσατε αρκετά με την χρήση γραφεία.

 

Για ρίξτε και μια ματιά στις κατόψεις, θα πρέπει να χωρίσω σε κομμάτια τον κάθε όροφο και μετά να φτιάξω το κτιριακό μοντέλο με μια κύρια χρήση γραφεία και μια ΜΘΧ.  Στο πιστοποιητικό θα φαίνονται ως τετραγωνικά το σύνολο κύριων και βοηθητικών χώρων (γραφεία, ψυγεία κτλ) και ως θερμαινόμενοι και ψυχωμένοι μόνο τα τετραγωνικά των κύριων χώρων (γραφεία)?

TELIKES KATOPSEIS -Model.pdf

Link to comment
Share on other sites

Διαπίστωσα ότι στην αρχική ΤΟΤΕΕ-1 (έκδοση Ιούλιος 2010) υπάρχει Β (2012) και Γ έκδοση (2014) που τα εξαιρούν υπήρχε κατηγορία βιοτεχνίας και βιομηχανίας με υποκατηγορία παρασκευαστήριο τροφίμων, κατηγορία η οποία μάλλον θα καταργήθηκε με τον νέο νόμο το 2012.

 

Μάλλον το επόμενο βήμα θα είναι ένα email στο YPEKA ώστε να έχω και μια επίσημη απάντηση, αρκεί να απαντήσουν έγκαιρα βέβαια.  

 

Εγώ πάλι σκεπτόμουν  να έχω ως χρήση εμπορίου με υποκατηγορία Υπεραγορά, δεδομένου ότι μιλάμε για εμπορική επιχείρηση (με μεταποιητικό χαρακτήρα βέβαια). Από την άλλη με προβληματίσατε αρκετά με την χρήση γραφεία.

 

Για ρίξτε και μια ματιά στις κατόψεις, θα πρέπει να χωρίσω σε κομμάτια τον κάθε όροφο και μετά να φτιάξω το κτιριακό μοντέλο με μια κύρια χρήση γραφεία και μια ΜΘΧ.  Στο πιστοποιητικό θα φαίνονται ως τετραγωνικά το σύνολο κύριων και βοηθητικών χώρων (γραφεία, ψυγεία κτλ) και ως θερμαινόμενοι και ψυχωμένοι μόνο τα τετραγωνικά των κύριων χώρων (γραφεία)? Απο μια γρήγορη ματιά στα σχέδια εγω προσωπικά θα έκανα ΠΕΑ για τους χώρους των γραφείων (μόνο) στον Α'και στο Ισόγειο (γραφείο σαυναλλαγής) .. για όλα τα άλλα τμήματα (στα 2 επίπεδα) δεν αξίζει το κόπο να ασχολιόμουν !

Link to comment
Share on other sites

Φίλε dib συμφωνώ μαζί σου, μάλλον μόνο με τα γραφεία θα πρέπει να ασχοληθώ αλλά έχω πλέον και την αίσθηση ότι δεν θέλει καθόλου καθώς το κτίριο ως κύρια χρήση – δραστηριότητα, ανήκει σε βιομηχανικό κτίριο, οπότε και τα γραφεία αποτελούν μέρος της κύρια χρήσης και δεν έχει νόημα να διαχωρίζονται από αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Αντιθέτως εγω έχω την αίσθηση οτι για τους χώρους των γραφείων επιβάλλεται να γίνει ΠΕΑ ... δεν είναι και μικρή επιφάνεια !

Τώρα αν κάποιος άλλος συνάδελφος έχει πιο συγκεκριμένη άποψη ... ας την καταθέσει !

Link to comment
Share on other sites

Ν. 4122/2013 (ΦΕΚ Α 42), τελευταία παράγραφος. του άρθρου 4: <<Εφόσον τα παραπάνω κτίρια των περιπτώσεων γ΄, δ΄ (βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνίες, εργαστήρια) και ε΄ περιλαμβάνουν χώρους − τμήματα λειτουργικά ανεξάρτητα και αυτόνομα συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης ή ίσης των πενήντα τετραγωνικών μέτρων (50 τ.μ.), με χρήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ (όπως χώροι γραφείων, συνάθροισης κοινού, εμπορίου κ.λπ.), για τα τμήματα αυτά ισχύουν οι ελάχιστες απαιτήσεις>>.

Τα γραφεία καθώς φαίνεται έχουν εμβαδό > 50 τ.μ.

Θα έπαιρνα δύο θερμικές ζώνες: μία για τα γραφεία, στην οποία θα συμπεριλάμβανα και τα W.C. και αποδυτήρια του ισογείου και άλλη μια το εστιατόριο του Α' ορόφου που θα έβαζα μέσα και τα γειτονικά του W.C. Τα W.C., εστιατόριο και αποδυτήρια, θα τα λογάριαζα σαν βοηθητικές χρήσεις των γραφείων.

 

Το κακό είναι πως για αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται θεώρηση της μηνιαίας περιόδου και ωραρίου λειτουργίας, που ορίζει η ΤΟΤΕΕ και όχι της πραγματικής που προκύπτει από την καθαυτό κύρια χρήση του κτηρίου. Αλλά αφού έτσι το θέλει ο νομοθέτης...

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.