Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες


ergatikos2011

Recommended Posts

Γειά σας φίλες και φίλοι του forum. Έχω τις ακόλουθες απορίες και όποιος μπορεί να μου δώσει έγκυρες απαντήσεις θα είναι πολύτιμη η βοήθεια σας:

 

1. Από τις ειδικότητες που έχουν αναρτηθεί στο Τ.Ε.Ε ποιές είναι εκείνες οι ειδικότητες στις οποίες προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμα ως Ελεύθερος Επαγγελματίας είναι απαραίτητη η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος? Είναι όλες ή όχι από την λίστα που εμφανίζεται στην κεντρική σελίδα του Τ.Ε.Ε?

 

2. Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ προσφέρει και αυτή ως ένωση επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους του κλάδους των μηχανικών ή όχι? Ποιές είναι πρός το παρόν νομοθετικά κατοχυρωμένες?

 

3. Έχω έναν γνωστό μου ο οποίος έχει κάνει τακτοποίηση αυθαίρετης οικίας με βάση τον Ν. 4178/2013. Όμως έχει τις εξείς απορίες:

α. Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο εάν θέλει να τοποθετήσει συρματόπλεγμα στο χωράφι θέλει άδεια?

β. Εάν θελήσει μέσα στο χωράφι να τοποθετήσει ένα τροχόσπιτο είναι νόμιμο ή παράνομο? Τι ισχύει?

γ. Ο παραπάνω νόμος τι επιτρέπει και τι απαγορεύει διότι δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο.

δ. Ποιές είναι οι ειδικότητες που ασχολούνται και επίσημα με την τακτοποιήση αυθαιρέτων?

 

Παρακαλώ όπως μου απαντήσετε στα παραπάνω. Η βοήθεια σας είναι πολύτιμη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Link to comment
Share on other sites

οι ερωτήσεις σου είναι περίπου το 25% περιεχόμενο όλων των θεμάτων του φόρουμ (και έχει χιλιάδες θέματα)

 

πολλές απο αυτές (πχ επαγγελματικά δικαιώματα) ειδικότητες, Πολυτεχνεία, ΤΕΙ κλπ... είναι ιστορίες μεγάλες και πρόσφατα κατατέθηκε νόμος για να βάλει μια σειρά (λέμε τωρα)

 

τα χωράφια και τα τροχόσπιτα που στην πράξη είναι σπίτια είναι ενα σωρό περιπτώσεις απο τους πολεοδομικούς κανονισμούς οπότε γενικά δεν μπορεί να απαντηθεί. Μια γενική και απλή απάντηση (αλλά κι αυτο έτσι κι έτσι) οπου διαβάζεις "τροχό" για να μη έχει πολεοδομική παράβαση να έχει αριθμό κυκλοφορίας απο το υπουργείο μεταφορών. Εχει... δεν μας αφορά πολεδομικά, δεν έχει ... ατύχησε και είναι κατά 95% αυθαίρετος...

 

οι πιο επίσημες ειδικότητες που μπορούν να ασχοληθούν με αυθαίρετα είναι οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί  και Πολιτικοί Μηχανικοί. Αλλά και οι Τοπογράφοι Μηχανικοί διότι έχουν δικαιώματα για κάποια μεγέθη κτιρίων αλλα και άπαντες οι ειδικότητες υπό όρους και προϋποθέσεις αρκετές όμως από τις οποίες δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμα τι θα γίνει για όσους το έκαναν όταν κριθούν σε  δικάστηκες διαμάχες ιδιοκτήτων για άλλους μεν λόγους αλλα θα προσπαθεί ο ένας να κάνει ζημιά στον άλλον ακυρώνοντας υπαγωγές με βάση υπογραφικο δικαίωμα του μηχανικού που το είχε κάνει.

Η ιστορία θα δείξει διότι το νομικό πλαίσιο έχει και ασάφειες και ερμηνείες κατά το δοκούν.

Γενικός κανόνας και υποκειμενικά δική μου επαγγελματική συμβουλή αν δεν ξέρεις καλά (μα καλά) ΓΟΚ (όλους) και να έχεις και μια εμπειρία σε αυτά μη τολμήσεις και υπογράψεις τίποτα. Δεν υπαρχει το αν θα το πληρώσεις ακριβά κάποια μέρα (ακόμα και μετά 20 χρόνια) αλλά το πότε θα γίνει αυτό διότι έστω σε ένα θα τρέχεις σε δικαστήρια. Συνοπτικά φιρί φιρί το πας.

Φυσικά ο καθένας την υπογραφή του και ότι άλλο θέλει την βάζει όπου θέλει…

Οπότε για απαντήσεις σίγα σιγά σε βάθος δες μερικές δεκάδες αλλα σχετικά θέματα και στον συνάδελφο από την ΕΕΤΕΜ ας ρωτήσει μόνος του σαφέστατα τι αναζητά.

Κανείς μας δεν βγήκε στην πιάτσα γνωρίζοντας τα πάντα …. (άσε που με όσα χρόνια και να είσαι στην πιάτσα πάλι οι ερωτήσεις είναι περισσότερες από τις σαφέστατες απαντήσεις)

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.