Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προς διαγραφή 40 δισ. κόκκινων δανείων οι τράπεζες


Engineer

Recommended Posts

Πάνω από 40 δισ. ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια σκοπεύουν να διαγράψουν οι τράπεζες μέσα στην επόμενη τριετία, ούτως ώστε να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους και να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την πραγματική οικονομία και κυρίως τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

 

Έτσι, μέχρι το τέλος του 2019, ο στόχος είναι να περιοριστούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών από τα 106,9 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, στα 66,8 δισ. ευρώ.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησής τους, η μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων θα ακολουθήσει ρυθμό γεωμετρικής προόδου, ξεκινώντας από φέτος με διαγραφές 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και φτάνοντας στο 2019 οπότε και πρέπει να διαγραφούν περίπου 30 δισ. ευρώ.

 

Ο μεγαλύτερος όγκος αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος για τους επιχειρησιακούς στόχους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα κόκκινα δάνεια χωρίζονται σε:

  • Στεγαστικά: 28,1 δισ. ευρώ
  • Καταναλωτικά: 15,2 δισ. ευρώ
  • Επιχειρηματικά: 63,6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 16 δισ. ευρώ αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις)
Τα μοντέλα διαχείρισης αυτών των δανείων είναι αρκετά, αλλά ορισμένα, όπως αυτό του εξωδικαστικού διακανονισμού που αναμένεται να δώσει πολλές λύσεις, είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Σε γενικές γραμμές, οι δυνατότητες που θα προσφερθούν στους δανειολήπτες, ανάλογα με το εάν θα κριθούν «βιώσιμοι», είναι:
  • η πώληση του δανείου
  • η αλλαγή ορισμένων όρων (π.χ. επιμήκυνση, περίοδος χάριτος, μείωση επιτοκίων)
  • το πάγωμα της αποπληρωμής ενός μέρους του δανείου
  • η εγγραφή μεγαλύτερης εξασφάλισης
  • η αλλαγή των επιτοκίων (κυμαινόμενα ή σταθερά)
  • η μεταβίβαση της επιχείρησης ή του ακινήτου στην τράπεζα
  • ο εξωδικαστικός διακανονισμός
Σε περιπτώσεις που αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα υπόλοιπα περιθώρια (μεταξύ των οποίων και η αναγκαστική είσπραξη) θα υπάρχει η δυνατότητα για «κούρεμα» της οφειλής ή και ακόμη για πλήρη διαγραφή της. Την ίδια, οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειες ανάκτησης των κεφαλαίων που κινδυνεύουν να χαθούν από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι το 2019 τα ποσά που θα ανακτηθούν ετησίως από δάνεια, που έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται, θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: http://www.emea.gr/π...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.