Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιλογή (λέβητα-σωλήνες) για φυσικό αέριο


Giorgos Panelas

Recommended Posts

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα,

 

θέλω να βάλω φυσικό αέριο, έχω δεχτεί κάποιες προτάσεις με διαφορετικούς λέβητες και σωληνώσεις.

 

Ως αναφορά τους λέβητες μου έχουν προτείνει και είμαι μεταξύ 3:

-BAXI prime 24

-BAXI Luna 3 avant 240

-Protherm panther 25kvv

και οι 2 εταιρείες έχουν σέρβις στην Θεσσαλονίκη απ ότι είδα. Με την protherm μου είπαν θα έχω καλύτερο και γρηγορότερο σέρβις αν χρειαστώ κάποιο ανταλλακτικό.

Ποιος από τους 2 θεωρείτε ότι είναι καλύτερος και πιο αξιόπιστος;

 

Ως αναφορά τις σωληνώσεις αυτός που μου πρότεινε την protherm μου είπε να μην βάλω χαλκό και να βάλω τις γνωστές σαν «πράσινες», οι οποίες δεν μου αρέσουν από θέμα εμφάνισης, αν όμως αξίζουν δεν έχω πρόβλημα.

Ο άλλος που μου πρότεινε τους BAXI θα μου βάλει χαλκό.

 

Οι τιμές λίγο-πολύ είναι ίδιες 2800€-2900€

 

Τί μου προτείνετε;;; Τί λέβητα και τί σωλήνες να επιλέξω;

Ευχαριστώ πολύ!!

 

Ότι άλλη πληροφορία θέλετε που δεν την έγραψα ρωτήστε..

Link to comment
Share on other sites

Κατευθυντήριες γραμμές προς ναυτιλλομένους.

(επιτρέπεται η αντιγραφή του παρόντος σε αντίστοιχες περιπτώσεις :mrgreen: )

 

Οι εγκαταστάσεις θέρμανσης είναι παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται, η τέλος πάντων πρέπει να γίνονται, με ορίζοντα 30ετίας και βάλε. Όπως άλλωστε είναι η κατασκευή ενός κτηρίου.

Οι δυο βασικότεροι παράγοντες οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή των υλικών, των προμηθευτών των συνεργείων ή τελικά για τον ιδιώτη του εργολάβου-προμηθευτή είναι οι εξής:

  1. Μακροζωία
  2. Αποδοτικότητα

Μακροζωία

Είναι σύνηθες, τουλάχιστον για εμάς που είμαστε τις δουλειάς, να γνωρίζουμε ιδιώτες οι οποίοι προβληματίζονται για το "μοντέλο" του λέβητα/της αντλίας θερμότητας ή εν γένη της μονάδας παραγωγής θερμότητας που πρέπει να καταλήξουν. Και η αλήθεια είναι οτι υπάρχουν άπειρα μοντέλα εκει έξω. Γιατί όμως δίνει ο ιδιώτης τόσο βάση ΜΟΝΟ στο μοντέλο της μονάδας παραγωγής. Προφανώς λόγο έλλειψης γνώσης.

Και εξηγώ. Ο προβληματισμός έχει μια αρχική βάση, οτι δηλαδή θα επιλέξω ένα μοντέλο το οποίο είναι "καλύτερο" για να μου βγάλει περισσότερα χρόνια. Τι σημαίνει όμως καλύτερο? Σημαίνει π.χ. πιο στιβαρή κατασκευή. Π.χ. δεν θα έχει πλαστικό ανεμιστήρα αλλά αλουμινίου. Η δεν θα έχει σιδερένια εξαρτήματα θα έχει ορειχάλκινα. Δεκτά όλα αυτά.

 

Αλλά τι γίνεται με την υπόλοιπη εγκατάσταση? Αν π.χ. ο εργολάβος δεν βάλει καμία προστατευτική διάταξη στην εγκατάσταση και περάσουν π.χ σκουπιδάκια από το δίκτυο της υδρευσης και βουλώσει ο εναλλάκτης στα 2-3 χρόνια θα φταίει η μονάδα παραγωγής ή το σύνολο της εγκατάστασης? θα μου πείς αν έβαζα πιο φτηνιάρικο μηχάνημα θα βούλωνε 6 μήνες νωρίτερα... Δεκτών αλλά αν έφτιαχνες το δίκτυο όπως πρέπει θα βούλωνε στα 20 χρόνια...

Τι γίνετε με την ανοδίωση (διάβρωση)?

Τι γίνετε με τα άλατα του νερού του δικτύου?

Τι γίνετε με της εξαέρωση του δικτύου?

.

.

.

 

Αρα αγαπητοί, μην αγωνιάτε για το τι μοντέλο λέβητα θα επιλέξετε, αγωνιάτε για το αν ο εργολάβος που θα επιλέξετε κάνει ποιοτικές κατασκευές.Αγωνιάτε για το αν η προσφορά που έχετε στα χέρια σας είναι αναλυτική, με πλήρη περιγραφή τόσο της μονάδας παραγωγής, όσο και του δικτύου διανομής και των μικρο-υλικών που θα επιλεγούν.

 

Τι νόημα έχει να δώσει κάποιος 300-400 ευρώ επιπλέον να επιλέξει ενα "καλύτερο" μοντέλο λέβητα και να μην δώσει 100-200 ευρώ να τοποθετήσει 5 συσκευές οι οποίες προστατεύουν τις συσκευές και το σύνολο του δικτύου και προσδίδουν την πολυπόθητη μακροζωία του συστήματος θέρμανσης?

 

 

Αποδοτικότητα

Το γνωμικό λέει οτι όποιος δεν πάντρεψε και δεν έχτισε δεν ξέρει τι θα πεί ζωη.

Εγώ θα συμπληρώσω: και όποιος δεν κράτησε σπίτι (είτε ως παντρεμένος είτε ως εργένης).

 

Τα μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα ενός σπιτιού είναι:

  1. Ψύξη/θέρμανση
  2. Ζεστό νερό χρήσης
  3. Κουζίνα/Μαγείρεμα
  4. ΕΝΦΙΑ--> εχμ... ναι αυτό δεν ταιριάζει εδώ..... :mrgreen: 

Τα παραπάνω έξοδα για ενα διαμέρισμα 100-120 τ.μ. τυπικής κατασκευής ανέρχονται σε περίπου 2.000/έτος. Αν συνυπολογίσει κανείς οτι ενα σπίτι έχει διάρκεια ζωής 50-100 χρόνια καταλαβαίνεις οτι αν τα 2.000 γίνουν 1.000 εχεις κερδίσει 50.000-100.000 από τα λειτουργικά σου έξοδα.

Αρα το να επιβαρυνθείς  στην φάση της κατασκευής για να εγκαταστήσεις διατάξεις ή και ολόκληρα συστήματα τα οποία συμβάλουν στην βέλτιστη λειτουργία ενός συστήματος θέρμανσης/ψυξης (π.χ αντιστάθμιση, ηλιοθερμία), θα σου γλιτώσει από το λειτουργικό κόστος και μακροπρόθεσμα θα είσαι κερδισμένος.

Για να το καταλάβει αυτό κάποιος πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα του από το τώρα και να δεί λίγο μπροστά από την εποχή του. Οχι πολύ, 4-5 χρόνια λειτουργίας ενός κτηρίου είναι αρκετά για να κάνουν απόσβεση οποιοδήποτε σύστημα ή παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, πολύ κατατοπιστικό, ως αναφορά την επιλογή του λέβητα τουλάχιστον..

 

Απ' ότι διάβασα και σε άλλα παρόμοια θέματα σημασία έχει να κάνει καλή δουλειά ο μάστορας παρά η μάρκα του λέβητα ή των σωληνώσεων (χαλκός ή μη)

 

Πώς θα κρίνω αν είναι καλός ο μάστορας;; Ο ένας μου ήρθε από μία εταιρεία με κοστούμι (πωλητής φαινόταν-ηλεκτρολόγος μηχανικός λέει η κάρτα του) όλα αναλυτικά μου τα δείξε πώς και πού θα μπει το καθετι.. μου έστειλε την προσφορά με email με ένα περιποιημένο αρχείο excel με λογότυπα της εταιρείας μέσα, είχε και διαφήμιση watt+volt.. μία συνολική τιμή για κάθε λέβητα, 4 στο σύνολο

 

ενώ ο άλλος ήταν υδραυλικός, ήρθε με τα ρούχα της δουλειάς, σχεδόν τα ίδια μου είπε για το πώς και πού θα μπει το καθετι, ασχολήθηκε πολύ περισσότερη ώρα απ τον άλλον, μου εξήγησε πολλά πράγματα.. προσφορά σε email δεν μου έστειλε, τον πήρα τηλέφωνο και μου τα είπε προφορικά και τα σημείωνα.. 3 λέβητες, ο καθένας έχει τόσο.. 3 σώματα (Τουρκικο, Γερμανικό και Ολανδικό) τόσο το καθένα.. τα υλικά των εγκαταστάσεων τόσο.. η εργασία τόσο.. και αυτός ήταν που μου πρότεινε και τις πράσινες σωληνώσεις μάλλον γιατί είναι πιο εύκολες στην τοποθέτηση

 

Ποιόν να εμπιστευτώ από τους δύο;;  :confused:

Edited by Giorgos Panelas
Link to comment
Share on other sites

Εμπιστεύεσαι όποιον σου απάντησε πιο πειστικα στις ερωτήσεις σου, και χωρίς να θέλω να αδίκησω τον μάστορα (γιατί μπορεί να μην έχει αυτή την δυνατότητα) η προσφορά πρεπει να είναι πάντα γραπτή και αναλυτική για αποφυγή παρςξηγησεων.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ λογικο να μη μπορειτε να συγκρινετε πραγματα που δεν γνωριζετε.

 

Και πολυ σωστο να θελετε να το κανετε αφου θα πληρωσετε κατι με το οποιο θα συζησετε πολλα χρονια.

 

Πιστευω οτι οπως θα κανατε με καποιο δυσνοητο συμβολαιο και θα πηγαινατε σε καποιο δικηγορο, ετσι και δω θα πρεπει να καλεσετε καποιο μηχανολογο που θα δει το σπιτι σας και θα αξιολογησει τις προσφορες, και το σωστο θα ειναι να επιβλεψει και να παραλαβει την εγκατασταση, για λογαριασμο σας.

 

Φυσικα θα πρεπει κατι να πληρωσετε για αυτο, αλλα σιγουρα θα αποσβεσετε τα χρηματα αυτα απο πιθανες κακοτεχνιες η κρυμενες ....παγιδες

Link to comment
Share on other sites

Επίσης θα μπορούσες να ζητήσεις να δείς κάποια ενδεικτική δουλειά από τον καθε εναν που σου έδωσε προσφορά.

Υπάρχει περίπτωση βεβαια πολλά να δείς και λίγα να καταλάβεις...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό μου το πρότεινε ο υδραυλικός, αν θέλω να μου στείλει φωτογραφίες με τις δουλειές που έχει κάνει για να δω, αλλά δεν το έδωσα πολύ σημασία. Θα του πω να μου στείλει..

Edited by Giorgos Panelas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.