Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σε ποιο σημείο βρίσκονται τα 23 Μεγάλα Έργα του Νέου ΕΣΠΑ


Engineer

Recommended Posts

Πριν από ένα μήνα το ypodomes.com σας αποκάλυψε τα 23 μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Από τότε δεν έχουμε αλλαγές στη σύνθεση του. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται. Να θυμίσουμε πως σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 23 έργα που χωρίζονται σε 2 κατηγορίες και αποτελούν το 75% του προγράμματος. Η πρώτη κατηγορία είναι στον τομέα των Μεταφορών (σιδηροδρομικά, οδικά, μετρό) που περιλαμβάνει 14 έργα και η δεύτερη κατηγορία είναι στον τομέα του Περιβάλλοντος (αντιπλημμυρικά, ύδρευσης, λυμάτων και διαχερίσης απορριμμάτων) και περιλαμβάνει 9 έργα.

 

Να διευκρινίσουμε επίσης ότι μιλάμε για έργα με κόστος άνω των 75εκ.ευρώ. Τα μεγάλα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ 2014-2020 έχουν σήμερα αυτή την εικόνα:

 

1.ΈΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

1.1. Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ρίο–Πάτρα (ολοκλήρωση 2022). Το έργο είναι προς το παρόν σε επίπεδο προμελέτης. Η χάραξη που έχει προταθεί συναντά αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς. Είναι ένα από τα αμφίβολα έργα του ΕΣΠΑ καθώς δεν έχει καν μελέτες.

 

1.2. Κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ) -Πάτρας στο τμήμα Ροδοδάφνη–Ρίο (επιδομή, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση) (ολοκλήρωση 2020). Ξεκόλλησε το έργο και πάμε για υπογραφές στις αρχές του έτους. Θα είναι το πρώτο έργο αυτού του ΕΣΠΑ για την ΕΡΓΟΣΕ. Το ανέλαβε η άγνωστη GD Infrastrutture και η ολοκλήρωση άνευ προβλημάτων προβλέπεται για το 2020.

 

1.3. Ηλεκτροκίνηση υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη –Προμαχώνας και εντοπισμένες παρεμβάσεις μικρής έκτασης σε υποδομή-επιδομή αυτής (ολοκλήρωση 2022). Είναι από τα έργα του ΕΣΠΑ που θα τα δούμε να υλοποιούνται προς το τέλος με πιθανότερο έτος υλοποίησης το 2019. Προς το παρόν διενεργούνται οι σχετικές μελέτες.

 

1.4. Αναβάθμιση ΠΑΘΕ/Π: τμήμα ΣΚΑ -Οινόη (χωρίς τη σύνδεση με ΣΚΑ) (ολοκλήρωση 2022). Ακόμα ένα σιδηροδρομικό έργο που θα το δούμε να υλοποιείται σε αυτό το ΕΣΠΑ. Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη ενώ λόγω του σημαντικού του προϋπολογισμού (95εκ.ευρώ) θα τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών. Θα είναι επίσης από τα έργα που είναι στα "μετόπισθεν" του ΕΣΠΑ.

 

1.5. Kατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Διακοπτό - Ροδοδάφνη / Φάση Β' (-σε κατασκευή, ολοκλήρωση 2017). Το έργο είναι phasing, κατασκευάζεται από το 2012 και αναμένεται η ολοκλήρωση του το 2017.

 

1.6. Κατασκευή αυτοκινητόδρομου «Πάτρα–Πύργος» (ολοκλήρωση 2022). Εδώ έχουμε το σαλαμοποιημένο έργο των 8 εργολαβιών. Έχουν διεξαχθεί οι 3 και αναμένονται οι υπόλοιπες οκτώ. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2017 και χωρίς να υπολογίσουμε καθυστερήσεις θα ολοκληρωθούν το 2021.

 

1.7. Κατασκευή του τμήματος «Λαμία-Ξυνιάδα» του αυτοκινητόδρομου «Κεντρικής Ελλάδας» (Ε65) (ολοκλήρωση 2021 με ένταξη στην παραχώρηση της Κεντρικής Οδού). Εδώ δεν έχουμε διαγωνισμό, καθώς το αντικείμενο θα προστεθεί στην υπάρχουσα παραχώρηση (ΤΕΡΝΑ). Τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές του έτους και θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2020.

 

1.8. Κατασκευή της Οδικής Παράκαμψης Χαλκίδας (Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα πόρων). Στη συγκεκριμένη εργολαβία ίσως τελικά να υπάρξει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Είναι σαφέστατα ένα από τα αμφίβολα έργα της παρούσας προγραμματικής περιόδου.

 

1.9. Ολοκλήρωση της κατασκευής οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου – φάση Β’ (Άκτιο-Αμβρακία-ΕΡΓΟ PHASING) (-σε κατασκευή, επίκειται και νέα δημοπράτηση, ολοκλήρωση 2021). Πρόκειται για ένα ταλαιπωρημένο έργο που είναι phasing και κατασκευάζεται από το 2010. Αναμένεται και νέα δημοπράτηση μέσα στο 2017 με κόστος περίπου στα 60εκ.ευρώ. Σε αυτό το έργο (επίσης σαλαμοποιημένο) εμφανίστηκαν όλα τα δομικά προβλήματα των δημόσιων έργων της χώρας και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.

 

1.10. Μετρό Θεσσαλονίκης Βασική Γραμμή (Έργο 2) – Ολοκλήρωση κατασκευής και προμήθεια συρμών - Φάση Β ́ (ΕΡΓΟ PHASING) (-σε κατασκευή, ολοκλήρωση 2020). Έργο phasing που έχει ξεκινήσει από το 2006 και το μοναδικό που τραβάει χρηματοδότηση από 3 συνεχόμενα ΕΣΠΑ (η ΕΕ χρηματοδοτεί έργα για μέχρι 2 προγρ.περιόδους). Αυτή την περίοδο φαίνεται πως τα έργα πάνε καλά. Η εκτίμηση είναι ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020.

 

1.11. Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης έως Καλαμαριά – Κύριες εργασίες και Προμήθεια συρμών - Φάση Β ́ (ΕΡΓΟ PHASING) (-σε κατασκευή, ολοκλήρωση 2019). Επίσης έργο phasing που έχει ξεκινήσει από το 2013. Έργο με 2 πρόσωπα καθώς έχει πολύ προχωρημένες εργασίες στους σταθμούς ενώ η δίδυμη σήραγγα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Η πρόβλεψη για κατασκευή το 2020 είναι πολύ αισιόδοξη καθώς απαιτείται και νέος διαγωνισμός για Η/Μ και συρμούς.

 

1.12. Επέκταση του Μετρό Αθήνας, τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς & Συρμοί του Μετρό Αθήνας– Ολοκλήρωση κατασκευής και θέση σε λειτουργία– Φάση Β ́ (ΕΡΓΟ PHASING) (-σε κατασκευή, ολοκλήρωση 2020). Ακόμα ένα έργο Μετρό που είναι phasing καθώς έχει ξεκινήσει από το 2012. Η κατασκευή του έχει συσωρεύσει προβλήματα και χρίζει αποφάσεων για να μην δούμε το έργο να βαλτώνει. Εκτίμηση της Αττικό Μετρό είναι πως θα ολοκληρωθεί το 2020.

 

1.13. Μετρό Αθήνας ΓΡΑΜΜΗ 4 - Τμήμα "Άλσος Βεϊκου –Γουδή" (δεν θα ολοκληρωθεί εντός του ΕΣΠΑ 2014-2020). Η πλέον αναμενόμενο δημοπράτηση καθώς το έργο αυτό εξαγγέλεται από κάθε Υπουργό Υποδομών εδώ και 10 χρόνια. Πλέον έχει κλειδώσει η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση αναμένεται το καλοκαίρι του 2017. Τα έργα μάλλον θα ξεκινήσουν το 2018 και μετά απαιτούνται 7-8 χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως θα χρειαστεί χρηματοδότηση και από το επόμενο ΕΣΠΑ.

 

1.14. Κάθετος Άξονας 45 Εγνατίας Οδού «Σιάτιστα–Κρυσταλλοπηγή», Τμήμα «Κορομηλιά- Κρυσταλλοπηγή Φάση Β` (-σε κατασκευή, ολοκληρώνεται στο τέλος του φετινού έτους). Έργο phasing που εκτελείται από το 2012. Η ολοκλήρωση του είναι θέμα εβδομάδων.

 

2. ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

2.1. Ύδρευση Κέρκυρας (ολοκλήρωση 2022). Το έργο είναι σε φάση προετοιμασίας τευχών δημοπράτησης.

 

2.2. Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς (ολοκλήρωση 2018)-σε κατασκευή. Έργο σε εξέλιξη αλλά αναμένεται νέα δημοπράτηση για να ολοκληρωθεί στο σύνολο του.

 

2.3. Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου (ολοκλήρωση 2018). Πρόκειται για έργο που έχει κολλήσει λόγω αντιδράσεων και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις. Περιλαμβάνει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Περιφέρεια.

 

2.4. Δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις λυμάτων στο Δήμο Μαραθώνα (ολοκλήρωση 2019). Το έργο είναι σε μελέτες και αναμένεται να δημοπρατηθεί το 2017.

 

2.5. Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Ραφήνας και Αρτέμιδος (ολοκλήρωση 2019). Επίσης έργο σε μελέτες που αναμένουμε τη δημοπράτηση του.

 

2.6. Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Νότιο-Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης (ολοκλήρωση 2020). Επίσης έργο σε μελέτες που αναμένεται η δημοπράτηση του.

 

2.7. Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Άνω Λιοσίων (Επίκειται επανασχεδιασμός του έργου με βάση τον ΠΕΣΔΑ Αττικής). Από τα αμφίβολα έργα του ΕΣΠΑ καθώς αναμένονται αποφάσεις της Περιφέρειας για την επιλογή του τρόπου διαχείρισης και επεξεργασίας.

 

2.8. Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Φυλής (Επίκειται επανασχεδιασμός του έργου με βάση τον ΠΕΣΔΑ Αττικής). Από τα αμφίβολα έργα του ΕΣΠΑ καθώς αναμένονται αποφάσεις της Περιφέρειας για την επιλογή του τρόπου διαχείρισης και επεξεργασίας.

 

2.9. Τηλεθέρμανση Φλώρινας (ολοκλήρωση 2018)- Είναι έργο phasing, σε κατασκευή που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και άλλα έργα που έρχονται ως έργα phasing στο Νέο ΕΣΠΑ, αλλά είναι σε προχωρημένη κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες και μεταξύ αυτών είναι τα οδικά έργα Μουδανιά-Ποτίδαια, Καστρί-Μακρακώμη και Γ`φάση έργων Νέου Λιμένα Πατρών, Γ`φάση Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας), ενώ σε διαδικασία ένταξης είναι το μεγάλο οδικό έργο του ΒΟΑΚ στο τμήμα Πάνορμος-Εξάντης. Αντίθετα εκτός ΕΣΠΑ μένουν, η επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Κορωπί-Λαύριο και το οδικό έργο Καλό Νερό-Τσακώνα.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....a-tou-neou-espa

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.