Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η κατάρα των καθυστερήσεων των έργων Μετρό στην Ελλάδα


Engineer

Recommended Posts

Η κατάρα των καθυστερήσεων έπληξε τελικά την επέκταση του Μετρό προς Πειραιά. Η παράδοση που θέλει όλα τα έργα Μετρό στη χώρα να ολοκληρώνονται με πολυετείς καθυστερήσεις (με μόνη εξαίρεση τα έργα Μετρό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) διατηρήθηκε και σε αυτό το έργο καθώς καταγράφονται ήδη καθυστερήσεις που φτάνουν τα 3 χρόνια, απογοητεύοντας ταυτόχρονα τους Πειραιώτες που βλέπουν ακόμα μακριά την ολοκλήρωση των έργων.

 

Το έργο υπεγράφη την 1η Μαρτίου 2012 με αρχικό χρονικό ορίζοντα περαίωσης τους 66 μήνες, δηλαδή το Φθινόπωρο του 2017. Το έργο μέχρι το τέλος του 2014 πήγαινε με ολιγόμηνη καθυστέρηση αλλά τελικά το έπληξαν: η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση απαλλοτρίωσης στο σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, η άστοχη μελέτη για το σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ που οδήγησε σε νέα μελέτη καθώς δεν είχε εντοπιστεί κεντρικός αγωγός της ΕΥΔΑΠ, η προβληματική κίνηση του Μετροπόντικα μεταξύ των σταθμών ΝΙΚΑΙΑ και ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ και ο νόμος του 2014 που προέβλεπε την μη καταβολή του ΦΠΑ σε δημόσια έργα που ουσιαστικά πάγωσε το έργο για αρκετούς μήνες.

 

Η επέκταση περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας 7,6 χλμ. και έξι νέους υπόγειους σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο). Στην περιοχή του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος της Αθήνας καθώς στο σημείο θα βρίσκονται 2 γραμμές Μετρό, ο Προαστιακός, γραμμές Λεωφορείων και Τρόλεϊ, σε απόσταση 100 μέτρων το Τραμ και φυσικά το Λιμάνι του Πειραιά.

 

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΡΟ

 

Από την εκκίνηση των πρώτων έργων Μετρό το 1992 η κατάρα των καθυστερήσεων έχει χτυπήσει σχεδόν όλα τα έργα. Οι βασικοί κορμοί των γραμμών 2 και 3 παραδόθηκαν το 2000 με περίπου 2 χρόνια καθυστέρησης. Η επέκταση προς Μοναστηράκι λειτούργησε με 3 χρόνια καθυστέρηση, εκείνη προς Αιγάλεω δόθηκε με 2 χρόνια καθυστέρησης, οι επεκτάσεις προς Ανθούπολη, Ελληνικό κατέγραψαν 3 χρόνια καθυστέρησης ενώ αν λάβουμε υπόψη και το Μετρό Θεσσαλονίκης εδώ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη καθώς από το Φθινόπωρο του 2012 πάμε για Άνοιξη του 2020, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση το Μετρό θα λειτουργήσει με 7,5 χρόνια καθυστέρηση. Η επέκταση προς Καλαμαριά επίσης δεν έχει ξεφύγει από την "κατάρα" και θα λειτουργήσει με τουλάχιστον 3 χρόνια καθυστέρησης.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....tro-stin-ellada

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.