Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΠΕΑ σε τμήμα κτιρίου με ΚΕΝΑΚ


stelios_ant

Recommended Posts

Καλημέρα,

Κτίριο καταστημάτων κατασκευάζεται με ΚΕΝΑΚ. Η Μ.Ε.Α. το κατατάσσει στην κατηγορία Β.

Το κτίριο δεν έχει ολοκληρωθεί ολόκληρο αλλά μόνο ένα τμήμα του (το ένα από τα καταστήματα), το οποίο απαιτεί ΠΕΑ για ενοικίαση.

 

Θα πρέπει θεωρητικά το Π.Ε.Α. για αυτό το κατάστημα να βγει κατηγορίας Β; ή δεν υπάρχει αυτή η υποχρέωση;

 

Θα μπορούσα να βγάλω Π.Ε.Α. για όλο το κτίσμα (στο υπόλοιπο έχει ολοκληρωθεί το κέλυφος, αλλά όχι οι Η-Μ εγκαταστάσεις) βάζοντας θέρμανση-ψύξη-αερισμό του κτιρίου αναφοράς;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Η υποχρέωση για κατάταξη -τουλάχιστον- στην κατηγορία που υπόσχεται η μελέτη, υπάρχει, κι ας πρόκειται για τμήμα κτηρίου (της ίδιας χρήσης). Κι εδώ είναι το πρόβλημα με τη δυνατότητα έκδοσης ΠΕΑ σε νεοκατασκευασθέντα κατά Κ.Εν.Α.Κ. κτήρια, που είχε δοθεί με το Ν. 3661/2008, και η οποία συνεχίστηκε - τροποποιήθηκε με τους 3851/2010 και 4122/2013, αλλά δεν διευκρινίστηκε ποτέ ούτε και προσπάθησαν να δώσουν λύση για τις περιπτώσεις κτηριακών μονάδων που δεν καταφέρνουν να πιάσουν τους στόχους της ΜΕΑ που όμως αφορούν σε όλο το κτήριο ή τμήμα κτηρίου με κάποια χρήση.

 

Για το υπόλοιπο κτήριο (κατάστημα/καταστήματα), θεωρώ πως είναι ημιτελές, οπότε δεν μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ. Ο αρμόδιος ελεγκτής δόμησης τι θα δηλώσει για τις η/μ εγκαταστάσεις αυτού του τμήματος;

 

Δεν ξέρω, μίλα και με το ΤΕΕ και την ΕΥΕΠΕΝ, και για τα δύο θέματα.

 

Υ.Γ.: Άσε που τα "θεωρητικά" συστήματα θα πρέπει -λίαν συντόμως- να πάρουν πόδι.

 

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που εκδίδεις ΠΕΑ σε κτίριο με ΚΕΝΑΚ δεν μπορείς να δηλώσεις θεωρητικό σύστημα. Θα δηλώσεις το σύστημα που υπάρχει στη μελέτη. Αν αυτό δεν έχει κατασκευαστεί τότε ούτε μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ ούτε να ελεγχθεί από Ε.Δ.. 

Να το θέσω αλλιώς. Επειδή μιλάς για κτίριο καταστημάτων. Αν υπάρχει κάποιο κεντρικό σύστημα για θέρμανση, ψύξη, αερισμό που εξυπηρετεί το κατάστημα σου, τότε θα πρέπει να κατασκευαστεί όλο αυτό και μετά να κάνεις το ΠΕΑ (όπως επίσης και να ελεχθεί από τον Ε.Δ.). Αν εξυπηρετείται από κάποιο τοπικό ΗΜ σύστημα τότε λογικά θα βγει Β. 

Link to comment
Share on other sites

Μια παρατήρηση TomA. Μπορεί να δηλωθεί θεωρητικό σύστημα στην ψύξη κατοικιών, αν βέβαια αυτό προβλέπονταν στη μελέτη και δεν έχει εγκατασταθεί κάτι. Σε τριτογενή, ναι δεν παίζει.

Link to comment
Share on other sites

panos-vicious μπορώ να δηλώσω σε μελέτη κατοικίας θεωρητικό σύστημα ψύξης? Σε όσες μελέτες κατοικίας έχω κάνει τοποθετώ τοπικές Α.Θ. για να καλύψω το 50%. Μπορώ να το αποφεύγω? (λίγο off topic αλλά τυχαίνει να με ενδιαφέρει σε κάτι που κάνω τώρα :mrgreen: ) 

Link to comment
Share on other sites

@TomA

Ναι μπορείς. Μόνο ο υπολογισμός ψυκτικών φορτίων είναι υποχρεωτικός για τις κατοικίες. Όχι και η επιλογή, και τοποθέτηση φυσικά αν τις προβλέπει η μελέτη, ψυκτικών συστημάτων. Έχει συζητηθεί πολλές φορές σε αυτό το θέμα αλλά και αλλού στην κατηγορία "Μηχανολογικά" του φόρουμ.

Εννοείται πως αν πριν την έκδοση του ΠΕΑ, τοποθετηθούν ψυκτικά, τότε θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση (???), ενημέρωση (???) του φακέλου της άδειας.

Διαφωνώ με αυτή την τακτική, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.