Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αέρας (;) στο δίκτυο θέρμανσης


MAKAP

Recommended Posts

Σε παλιό σύστημα θέρμανσης μονοκατοικίας εμφανίστηκε θέμα θορύβου (του γνωστού αέρα) σε ένα σώμα, που είναι τελευταίο στη συγκεκριμένη (μικρού μήκους) γραμμή (προηγούνται άλλα δύο σώματα).

 

Έχω κάνει πολλές εξαερώσεις αλλά βγαίνει μόνο νερό και το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ ενοχλητικό.

Εμφανίστηκε φέτος και όχι τα προηγούμενα χρόνια.

Προσπάθησα να μειώσω την παροχή νερού στα 2 προηγούμενα σώματα αλλά οι διακόπτες δεν γυρίζουν από την πολυκαιρία και φοβάμαι να τους ζορίσω.

 

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το φαινόμενο συνήθως (κατά 95%) οφείλεται στο οτι υπάρχει χαμηλή πίεση στο δίκτυο (κεντρικές και κυκλωμάτων), μικρότερη απο αυτή που έχει υπολογισθεί να έχει στη λειτουργία του, δηλ. αν έχει προβλεφθεί να λειτουργεί πχ στα 2,2 - 2,3 bar (στους 85-90o C), στη περίπτωση σου η πίεση μπορεί να είναι 1,4-1,5 bar.

Η πτώση της πίεσης δειλώνει οτι το δίκτυο δεν είναι ''στεγανό'' και κατά την αποθέρμναση του (μείωση θερμοκρασίας του λέβητα μετά το σβήσιμο) ρουφάει αέρα.

 

Όσο για τους διακοπτες των δύο προηγούμενων σωμάτων, μην τους πειράξεις γιατί δεν οφείλεται σ' αυτό που προσπαθείς να κάνεις.

Λύση

Φώναξε υδραυλικό (κι αν απαιτηθεί μηχανολόγος) και :

1) Αύξησε τη πίεση του δικτύου μέσω του μειωτή πίεσης (αν υπάρχει !) σταδιακά (μισή ή μια στροφή) μέχρι να επιτεχθεί η επιθυμιτή πίεση στο μανόμετρο (απαιτούνται κάποιες ώρες γιατί αν και τα υγρά πρακτικά θεωρούνται ασυμπίεστα, εντούτοις εμφανίζουν μια μικρή συμπιεστότητα).

 

2) Ή μπορείς να επέμβεις στο κλειστό δοχείο διαστολής αυξάνωντας τη πίεση στο δοχείο, σύμφωνα με τη μελέτη !

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς, ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και τις πολύτιμες συμβουλές σου.

 

Συμπληρώνω την ενημέρωση, λέγοντας ότι ο θόρυβος δεν ακούγεται από το κλείσιμο της θέρμανσης και μετά αλλά κατά τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος και μετά το κλείσιμο, ενδεχομένως (δεν το έχω τσεκάρει) μέχρι να σταματήσει ο κυκλοφορητής.

 

Επειδή είχαν γίνει την άνοιξη κάποιες εργασίες αντικατάστασης άλλης γραμμής που είχε τρυπήσει, και προφανώς οι υδραυλικοί είχαν αδειάσει το σύστημα, έλεγξα τη συνδεσμολογία γύρω από το κλειστό δοχείο διαστολής και παρατήρησα ότι 1) το κύκλωμα παροχής νερού ήταν ανοικτό, ενώ παλαιότερα ήταν κλειστό και 2) το μανόμετρο δείχνει (μαύρος δείκτης) στο 1 και ο ρυθμιζόμενος (κόκκινος) στο 1,5 (η θέρμανση δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή).

 

Έκλεισα τον ένα διακόπτη (από τους δύο) που τροφοδοτεί με νερό το δοχείο.

Πως να αυξήσω την πίεση;

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς, ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και τις πολύτιμες συμβουλές σου.

 

Συμπληρώνω την ενημέρωση, λέγοντας ότι ο θόρυβος δεν ακούγεται από το κλείσιμο της θέρμανσης και μετά αλλά κατά τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος και μετά το κλείσιμο, ενδεχομένως (δεν το έχω τσεκάρει) μέχρι να σταματήσει ο κυκλοφορητής. Χαρακτηριστικός θόρυβος της χαμηλής πίεσης του δικτύου.

 

Επειδή είχαν γίνει την άνοιξη κάποιες εργασίες αντικατάστασης άλλης γραμμής που είχε τρυπήσει, και προφανώς οι υδραυλικοί είχαν αδειάσει το σύστημα, έλεγξα τη συνδεσμολογία γύρω από το κλειστό δοχείο διαστολής και παρατήρησα ότι 1) το κύκλωμα παροχής νερού ήταν ανοικτό, Σωστό ενώ παλαιότερα ήταν κλειστό Κάκκιστο και 2) το μανόμετρο δείχνει (μαύρος δείκτης) στο 1 Λίγο είναι ... και αν αφορά μονοκατοικία το min είναι 1,5 bar (στο δοχείο διαστολής με κρύο νερό) και 0,7 bar απο την αύξηση του όγκου του νερού στο σύστημα (στους 80-85-90 οC ανάλογα που έχεις ρυθμίσει το θερμοστάτη του λέβητα) κάνουν 2,2 bar !!!! και ο ρυθμιζόμενος (κόκκινος) στο 1,5 πρέπει να είαι στα 2,5 !!!! (η θέρμανση δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή).

 

Έκλεισα τον ένα διακόπτη (από τους δύο) που τροφοδοτεί με νερό το δοχείο. Μάλλον δεν είναι σωστή η ενέργεια που έκανες !

Πως να αυξήσω την πίεση;

 

Κατ' αρχήν να πω οτι έγραψα λάθος την ονομασία του όργανου-εξαρτήματος που ανέφερα πρίν στο πρώτο μήνημα, δεν είναι ο μειωτής πίεσης αλλά ο αυτόματος πλήρωσης και είναι όπως η συνημμένη φωτο.

Βασικά πρέπει να έχεις ένα τέτοιο όργανο - εξάρτημα στην εγκατάσταση (φωτο) όπου μπορείς να επέμβεις (πέρα απο το δοχείο διαστολής) για την αυξομείωση της πίεσης στο δίκτυο, γυρίζοντας την κεφαλή δεξιά ή αριστέρα (+ ή - της πίεσης).

Ο άλλος, είναι η αύξηση πίεσης στο δοχείο διαστολής με προσθήκη αέρα (με μια τρόμπα ποδηλάτου) αν και δεν ενδείκνυται ο αέρας γιατί οξειδώνει το δοχείο... απο το εργοστάσιο βάζουν αέριο αργόν που είναι ουδέτερο στοχείο.

 

Απ' οτι καταλαβάίνω, το πρόβλημα σου εντοπίζεται στο δοχείο διαστολής και όχι στο αυτόματος πλήρωσης !

 

post-29845-0-14461600-1483022999_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, μοιάζει ο αυτόματος όπως φαίνεται στη φωτο.

Αύξησα κατά μισή στροφή δεξιά το διακόπτη αλλά δεν άλλαξε ο μαύρος δείκτης. Θέλει περισσότερο ή όχι;

 

Τι εννοείς ότι φταίει το δοχείο; Θέλει αντικατάσταση;

post-14572-0-48295000-1483025264_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πιθανολογώ πως δεν χρειάζεται αντικατάσταση το δοχείο ... όσο για τον αυτόματο πλήρωσης καλά έκανες και του έδωσες μισή στροφή

 

Είμαι σίγουρος οτι χρειάζεται να βάλεις αέρα (με τρόμπα ή αερσυμπιεσρτή) στο κλειστό δοχείο για να αυξήσεις τι πίεση στο δοχείο, και να φθασει η πίεση στο 1,5 bar με κρύα την εγκατάσταση και θα λυθεί το πρόβλημα σου .. αλλα σήμερα (ή χθές) έτυχε να παρουσιάσει το πρόβημα ? :smile: 

Link to comment
Share on other sites

Ήδη άνοιξα το καλοριφέρ και άρχισε αμέσως ο θόρυβος στο σώμα.

Θα προσπαθήσω να φουσκώσω το δοχείο αύριο και θα ενημερώσω.

 

Ευχαριστώ, και πάλι, για την ουσιαστική βοήθειά σου.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, μοιάζει ο αυτόματος όπως φαίνεται στη φωτο.

Αύξησα κατά μισή στροφή δεξιά το διακόπτη αλλά δεν άλλαξε ο μαύρος δείκτης. Θέλει περισσότερο ή όχι;

 

Τι εννοείς ότι φταίει το δοχείο; Θέλει αντικατάσταση;

 πολλές φορές λόγω των επικαθίσεων αλάτων στην έδρα του αυτομάτου πληρώσεως ενδέχεται να μην λειτουργεί σωστά. 

Ορθά πρέπει να βάλεις νεράκι στην εγκατάσταση και να αυξήσεις την εσωτερική πίεση του δικτύου. Το ότι έδωσες μισή στροφή ΠΙΘΑΝΟΝ να έχεις βάλει περισσότερο νερό στο δίκτυο (αν λειτουργήσει ο αυτόματος και περάσει νεράκι προς την εγκατάσταση) δηλαδή πίεση.

 

Αρχικά πάρε ένα λοστό (μικρό σίδερο τέλος πάντων) και βάρα στο μεταλλικό μέρος τον αυτοματο πλήρωσης που μας δείχνεις στην φωτογραφία. Μην φοβάσαι, δεν σπάει. θέλει λίγο δύναμη να σπάσουν τα άλατα.ΟΤΑΝ ακούσεις να ρέει νερό ΤΟΤΕ θα το αφήσεις να φτάσει στην επιθυμητή πίεση και ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙ Η ΜΑΥΡΗ ΒΕΛΟΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ κλείσε την βάνα που είναι δίπλα απο το μειωτή. Αυτό θα σε σώσει απο ανεπιθύμητη αύξηση της πίεσης ΑΝ δεν τον ρυθμίσεις σωστά τον αυτόματο.

 

όσο για το δοχείο διαστολής πάρε ένα κέρμα και χτύπησε ελαφρά κάτω απο τη μέση του δοχείου και μετά χτύπησε ελαφρά πάνω και προς την κορυφή του δοχείου. πρέπει να ακούσεις διαφορετικό θόρυβο. Κάτω βαρύ μπάσο ήχο και πάνω σαν καμπάνα! ;)

 

Ελπίζω όλα να τα καταφέρεις. αλλιώς φώναξε υδραυλικό και μηχανολόγο αν χρειαστεί!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στο πρόβλημα.

 

Αν και γύρισα τον αυτόματο κατά μισή ακόμη στροφή (σύνολο μια), δεν άκουσα θόρυβο κίνησης του νερού.

Επίσης, δεν κινήθηκε ο μαύρος δείκτης, αν και χτύπησα τον αυτόματο, για την περίπτωση που είναι κολλημένος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.