Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εισφορές ΕΦΚΑ - εγκύκλιοι και νέα


Baudolino

Recommended Posts

Οπότε ο συλλογισμός είναι ο εξής αν καταλαβαίνω σωστά,

 

Επικουρικό:

Για τους αυτοαπασχολούμενους της παρ. 9 άρθρου 39 ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 38 των μισθωτών όσον αφορά στο ύψος των εισφορών, τρόπο υπολογισμού και υπόχρεο καταβολής τους. Για τους μισθωτούς που εμπίπτουν ευθέως στις διατάξεις του άρθρου 38 ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 1 άρθρο 97 σχετικά με το επικουρικό οπότε οι αυτοαπασχολούμενοι της παρ.9άρ39 έμμεσα την ακολουθούν, (βέβαια εκεί αναφέρονται και κάποιες ειδικές εισφορές που δεν τις ακολουθούν οι αυτοαπασχολούμενοι). Στην παράγραφο 2 του 97 το οποίο αφορά τους αυτοαπασχολούμενους του άρθρου 39 αναφέρεται μεν το ποσοστό του επικουρικού δεν αναφέρεται όμως ο επιμερισμός, όπως επίσης διαφαίνεται ρητά ότι ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 98 δηλ η έκπτωση.

 

Εφάπαξ:

Κατά αναλογία τα παραπάνω μόνο που στο άρθρο 35 αν το έχω διαβάσει σωστά δεν αναφέρεται ο τρόπος επιμερισμού μεταξύ συμβαλλόμενου-αντισυμβαλλόμενου οπότε από ΄ποια διάταξη έχει προκύψει το ότι βαρύνει εξολοκλήρου τον εργαζόμενο.

εκτός αν πρόκειται για κάποια εργασιακή-ασφαλιστική συνθήκη, που έχει προκύψει από παλαιότερη νομοθεσία και την πρακτική δεκαετιών, της λογικής "δε μπορεί το εφάπαξ σου να βαρύνει τον εργοδότη" που λόγω του ότι τόσα χρόνια εργάζομαι ως ελ. επαγγέλματος την αγνοώ και συγχωρέσετε με.

 

 

 

Τέλος επειδή διάβασα τα σχόλια αλλά συμπέρασμα δεν έβγαλα, γιατί δεχόμαστε ότι δεν ισχύουν οι εκπτώσεις του άρθρου 98 για τους αυτοαπασχολούμενους του άρθρου 39παρ 9;

Δεν βλέπω κάποια ρητή αναφορά στο άρθρο 98 ότι αφορά μόνο τις εισφορές των  ελ. επαγγελματιών. Συγκεκριμένα στο άρθρο ο νομοθέτης  εναλλάσσει  τους όρους  "ελ επαγγελματίας" και "αυτοαπασχολούμενος" σαν να πρόκειται για την ίδια ιδιότητα.

Edited by nikoletta
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα «μπλοκάκια»  στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Κ.Α. (ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να λένε)

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/34316

 

Οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας: 

http://www.efka.gov.gr/_downloads/files/eWorkContractsIns_MANUAL.pdf

Edited by Panagiotis T.
Link to comment
Share on other sites

O ΕΦΚΑ τυπώνει εκ νέου τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές του Φεβρουαρίου για 1,4 εκατ. επαγγελματίες, αγρότες και μισθωτούς με παράλληλη εργασία από την οποία αμείβονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια). ... αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κα Στέλλα Βρακά.

 

Επίσης αναφέρει κάτι που ενδιαφέρει πολλούς θα δοθεί η δυνατότητα διευκόλυνσης της πληρωμής σε μηνιαίες δόσεις.

 

Πηγή: http://www.enikonomia.gr/

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Σε ποιό σημείο του νόμου φαίνεται (είτε άρθο 38 ή 39) οτι για αυτούς που θα υπαχθούν στην ρύθμιση παρ 9 του άρθρου 39 το σύνολο της εισφοράς αποδίδεται απο τον εργοδότη και παρακρατείται απο το ποσό του δελτίου παροχής το 16,72% που αποτελεί την εισφορά του εργαζόμενου?

 

Καταλαβαίνω οτι σοτ ποσό που αναγράφεται στην απόδειξη το ποσό που θα πάρει στο χέρι ο εργαζόμενος είναι total -16.72% (ασφ. εισφορά εργαζο) -20% παρακράτηση φόρου +24% φπα.

Σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Οι εργατοτεχνιτες που ασφαλιζοντουσαν (και συνεχιζουν να ασφαλιζονται) στο ΙΚΑ με ημερομισθια και παραλληλα εχουν ΤΠΥ θα τους ερθει ειδοποιητηριο ΕΦΚΑ?

σε αυτες τις περιπτωσεις, μεχρι τωρα δεν πληρωναν εισφορες γιατι ηταν ασφαλισμενοι στο ΙΚΑ με ημερομισθια

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω οτι σοτ ποσό που αναγράφεται στην απόδειξη το ποσό που θα πάρει στο χέρι ο εργαζόμενος είναι total -16.72% (ασφ. εισφορά εργαζο) -20% παρακράτηση φόρου +24% φπα.

Σωστά?

 

Soultz καλησπέρα,

 

αυτό είναι το λογικό εφόσον αναγράψεις στο Δ.Π.Υ. ότι υπάγεσαι στη ρύθμιση της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 39  (ν.4387/2016 κι ο εργοδότης υποβάλει τη σχετική Α.Π.Δ.

Link to comment
Share on other sites

Πσσσσ τι έβγαλε σημερα....

ΜΕΙΤΖΟΡ ΑΠΝΤΕΙΝΤ λεμε στην αρχική σελίδα (σου λεει αν χρωστας την τρέχουσα)..... απο XP σε VISTA να ουμε...

Σε 5-6 μήνες μπορεί να βγάλει και του Μαρτίου ότι το έχω πληρώσει...

 

 

post-101032-0-46048800-1490941666_thumb.png

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

 

Περιγράφεται κάπου με σαφήνεια ποιός κωδικός ειδικότητας του ΕΦΚΑ αντιστοιχεί σε μηχανολόγο μηχανικό (που υπάγεται στην παρ9 του άρθρου 39) απο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ?

Αντιλαμβάνομαι πως είναι ο ΠΚ81 καθώς περιλαμβάνει σύνταξη, υγεία, επικουρικό και εφάπαξ, αλλα καθώς ο εργοδότης δεν το θεωρεί ξεκάθαρο αν υπάρχει σημείο που το περιγράφει θα βοηθούσε.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα.

Τη γνώμη σας παρακαλώ σχετικά με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές.

 

Περίπτωση Διπλ. Μηχανικού που εργάζεται με μπλοκάκι σε εταιρεία. Με βάση την τελευταία εγκύκλιο 17 (28/3/2017) καταλαβαίνω ότι υπάγεται στη ρύθμιση του άρθρου 39 παρ. 9 του Ν.4387/2016 και ο εργοδότης υποβάλλει ΑΠΔ όπου τον καταχωρεί. Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών είναι 38,1% επί του μηνιαίου δελτίου που κόβει ο εργαζόμενος (στο οποίο αναγράφει ότι υπάγεται στη ρύθμιση αυτή) από 1/1/2017 και μετά. Από τις εισφορές αυτές το 16,72% επιβαρύνει τον εργαζόμενο και το υπόλοιπο 21,38% τον εργοδότη (ΠΚ 081, ειδικότητα 000801). Επομένως τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου που έχουν αναρτηθεί και τον περιγράφουν ως αυτοαπασχολούμενο και έχουν υπολογιστεί ως 26,95% του καθαρού εισοδήματός του το 2015, + 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ, δεν έχουν ισχύ, επομένως δεν πρέπει να πληρωθούν. Ίσως να πρέπει να συνταχθεί μια αίτηση-ένσταση προς τον ΕΦΚΑ για διαγραφή του ποσού των ειδοποιητηρίων αυτών. Αν έχει ήδη πληρωθεί κάποιο από αυτά δεν ξέρω πώς γίνεται να επιστραφούν τα χρήματα.

Σωστά το σκέφτομαι;

 

Εάν επιπλέον ο Διπλ. Μηχανικός μέσα στο 2017 θα έχει και 3-4 δικές του δουλειές (μελέτες, ΠΕΑ, αυθαίρετα, τοπογραφικά, κλπ.) και κόβει ΑΠΥ, συνεχίζει να θεωρείται ότι υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση; Αυτό θεωρώ με την έννοια ότι ο βασικός εργοδότης, με τον οποίο προκύπτει ότι υπάρχει μια διαρκής σχέση συνεργασίας, παραμένει ένας. Για τις δουλειές του αυτές θα επιβαρύνεται επίσης με 38,1% επί του ποσού της κάθε ΑΠΥ για ΕΦΚΑ. Οι εισφορές αυτές όμως θα επιβαρύνουν προφανώς μόνο τον ίδιο.

Συμφωνείτε;

Link to comment
Share on other sites

Mηχανικος που εχει κλεισει βιβλια εφορια αλλα πληρωνει μηνιαια εισφορα λογω χρεων στο ΤΣΜΕΔΕ πληρωνει ΕΦΚΑ;;;;;

 

Μπορω να εχω μια υπευθυνη απαντηση απο καποιον που να ειναι στην ιδια κατασταση;;;;;;;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.