Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

10 φορές πιο ρυπογόνα τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από φορτηγά και λεωφορεία


Engineer

Recommended Posts

Τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παράγουν 10 φορές πιο τοξική ρύπανση του αέρα από τα βαρέα φορτηγά και τα λεωφορεία, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

 

Η σημαντική διαφορά στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) οφείλεται στις πολύ πιο αυστηρότερες δοκιμές που ισχύουν για μεγάλα οχήματα στην ΕΕ, σύμφωνα με τη νέα έκθεση. Υποστηρίζουν ότι τα ίδια αυστηρά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται στα αυτοκίνητα. Η ρύπανση από τα NOx είναι υπεύθυνη για δεκάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους σε όλη την Ευρώπη, με το Ηνωμένο Βασίλειο ιδιαίτερα να φέρει το υψηλότερο τίμημα. Μεγάλο μέρος της ρύπανσης εκπέμπεται από πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία εν κινήσει εκπέμπουν περίπου έξι φορές περισσότερο από το όριο των εργαστηριακών δοκιμών.

 

http://www.euractiv....n-says-un-boss/

 

Μετά το σκάνδαλο της Volkswagen Dieselgate, οι δοκιμές αυτοκινήτων πρόκειται να γίνουν πιο αυστηρές, αλλά ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές δεν είναι αρκετές. Η νέα έκθεση από το Διεθνές Συμβούλιο για τις Καθαρές Μεταφορές (International Council on Clean Transportation (ICCT)), μια ερευνητική ομάδα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου της Volkswagen, συνέκρινε τις εκπομπές από τα φορτηγά και τα λεωφορεία σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης με εκείνες των αυτοκινήτων.

 

http://www.euractiv....gers-linguists/

 

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα βαρέα οχήματα τα οποία είχαν δοκιμαστεί στη Γερμανία και τη Φινλανδία εκπέμπουν περίπου 210 mg NOx ανά διανυόμενο χιλιόμετρο, λιγότερο από το μισό των 500 mg / km που εκπέμπεται από τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα τα οποία πληρούν το υψηλότερο πρότυπο «Euro 6». Ωστόσο, τα λεωφορεία και τα φορτηγά διαθέτουν μεγαλύτερες μηχανές και καίνε περισσότερο πετρέλαιο ανά χιλιόμετρο, γεγονός που σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα παράγουν 10 φορές περισσότερο NOx ανά λίτρο καυσίμου.

 

Η ανάλυση του ICCT έδειξε ότι οι κατασκευαστές ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν ότι τα βαρέα οχήματα τηρούν τα όρια της ρύπανσης, εν κινήσει, αλλά οι εκπομπές από τα αυτοκίνητα αυξάνονται δραματικά φορά στο δρόμο. Οι επίσημες δοκιμές των αυτοκινήτων στην ΕΕ προς το παρόν περιορίζονται σε εργαστηριακές μετρήσεις των πρωτότυπων οχημάτων.

 

«Αντιθέτως, για τη μέτρηση των εκπομπών NOx από τα φορτηγά και τα λεωφορεία, οι δοκιμές εν κινήσει έγιναν υποχρεωτικές το 2013. Κατά συνέπεια, τυχαία επιλεγμένα οχήματα μπορούν να δοκιμαστούν υπό πραγματικές συνθήκες οδήγησης,» δήλωσε ο Peter Mock, διευθύνων σύμβουλος της ICCT στην Ευρώπη .

 

Οι αλλαγές στο καθεστώς δοκιμών αυτοκινήτων στην ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, με φορητές συσκευές, οι οποίες ονομάζονται φορητά συστήματα μέτρησης εκπομπών (PEMS), τα οποία συνδέονται με τα οχήματα που κινούνται σε πραγματικές συνθήκες. Αλλά ο Mock προειδοποίησε: «Οι κατασκευαστές θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ειδικά πρωτότυπα αυτοκίνητα για τους εργαστηριακούς ελέγχους. Αντ ‘αυτού, θα ήταν πολύ καλύτερα η μέτρηση των εκπομπών συνηθισμένων οχημάτων μαζικής παραγωγής, τα οποία θα βγουν στην κυκλοφορία αμέσως μετά».

 

Ένα αντίστοιχο σύστημα χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, όπου το σκάνδαλο Dieselgate αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά. Επίσης, το ζήτημα θα τεθεί προς συζήτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, αλλά το ICCT ανέφερε ότι αντιμετωπίζει αντίσταση από ορισμένους κατασκευαστές οχημάτων και από κράτη μέλη της ΕΕ. Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νομική δράση κατά του Ηνωμένου Βασιλείου και έξι άλλων κρατών της ΕΕ για την αποτυχία τους να δράσουν αναλόγως στον απόηχο του σκανδάλου Dieselgate.

 

Ωστόσο, αργότερα τον ίδιο μήνα, ένα προσχέδιο έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπίστωσε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρει ευθύνες για την αποτυχία της να αντιδράσει αρκετά γρήγορα ενώ είχε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι παραπλανητικές συσκευές είχαν χρησιμοποιηθεί στις εργαστηριακές δοκιμές. Αποδεικτικά στοιχεία ότι ορισμένα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα εκπέμπουν έως και τέσσερις φορές περισσότερη ρύπανση NOx από ό, τι ένα λεωφορείο αποκαλύφθηκαν το 2015.

 

Η Catherine Bearder, ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και επικεφαλής διαπραγματευτής για το δίκαιο της ποιότητας του αέρα της ΕΕ, δήλωσε: «Είναι ντροπή ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων απέτυχαν να μειώσουν τις θανατηφόρες εκπομπές όταν η τεχνολογία να το πράξουν είναι προσιτή και εύκολα διαθέσιμη. Η δραματική μείωση των εκπομπών NOx στα βαρύτερα οχήματα είναι αποτέλεσμα πολύ αυστηρότερων δοκιμών της ΕΕ, που ισχύουν από το 2011, και αντιστοιχούν σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Αν τα λεωφορεία και τα φορτηγά μπορούν να συμμορφωθούν με αυτά τα όρια, δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτοκίνητα να μην μπορούν».

 

Πηγή: http://www.euractiv....ter10012017List

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.