Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ένα βήμα πριν το μπλακ άουτ έφερε ο χιονιάς το ενεργειακό σύστημα


Engineer

Recommended Posts

Η υπερκατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου έχει φέρει στα όριά του το ενεργειακό σύστημα. Εξετάζονται ακόμα και περικοπές στην κατανάλωση εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.

 

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδήγησαν τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλες καταναλώσεις αερίου και ρεύματος, τόσο που δοκιμάζονται τόσο η επάρκεια όσο και οι αντοχές του ενεργειακού συστήματος.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ρεκόρ κατανάλωσης αερίου, με την αιχμή να φτάνει τις 279 χιλ.MWh όταν η προηγούμενη αιχμή ήταν στις 220 χιλ. MWh.

Αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια είχαμε εκτίναξη της αιχμής πάνω από τα 9000MW, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 9400MW, κάτι που έχει να συμβεί αρκετά χρόνια.

Η κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός ότι το σύστημα φυσικού αερίου και εκείνο του ηλεκτρισμού έχουν φτάσει στα όριά τους.

 

Στο μεν αέριο οι εισαγωγές από αγωγούς γίνονται τόσο από τη Βουλγαρία όσο και την Τουρκία στα επίπεδα των συμβάσεων με τους προμηθευτές, χωρίς λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη και την Τουρκία να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των παραδόσεων. Στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας όπου παραλαμβάνουμε υγροποιημένο αέριο, λόγω της υπερκατανάλωσης, το φορτίο που ήρθε το περασμένο Σάββατο (75 χιλ κυβικά μέτρα) βαίνει προς εξάντληση νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, δηλαδή την Τετάρτη. Το επόμενο φορτίο (120 χιλ. κυβικά μέτρα) είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την εκφόρτωση το μεσημέρι της Τετάρτης.

 

Ούτως ή άλλως όμως, έχουμε "πιάσει" τα τεχνικά μέγιστα του συστήματος: Στη Ρεβυθούσα όσον αφορά τη δυνατότητα αεριοποίησης, στα Βόρεια σύνορα αερίου όσον αφορά τη χωρητικότητα του αγωγού. Στον αγωγό από Τουρκία υπάρχει κάποια ακόμα δυνατότητα, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο αέριο για να εισαχθεί.

 

Από την άλλη στο ηλεκτρικό σύστημα, βρίσκονται εκτός λειτουργίας 4 μονάδες της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα δύο μονάδες του Αγίου Δημητρίου βρίσκονται σε προγραμματισμένες εργασίες, μία μονάδα της Καρδιάς τέθηκε εκτός την Κυριακή, ενώ μία ακόμη μονάδα του Αμύνταιου βγήκε χθες νοκ άουτ. Επίσης λόγω των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα και των υψηλών στη Βουλγαρία δεν μπορούν να γίνουν εισαγωγές, ενώ και οι ΑΠΕ είχαν - και προβλέπεται να έχουν - μειωμένη παραγωγή. Τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε μηδενική παραγωγή, ενώ τα αιολικά σε πολύ μικρή.

 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες μετά το πέρας διευρυμένης σύσκεψης της ομάδας διαχείρισης κρίσης που συγκάλεσε η ΡΑΕ, έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα ενεργειακής επάρκειας.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό πρόκειται να δουλέψουν σήμερα όλες οι μονάδες αερίου και να υπάρξει σημαντική υδροηλεκτρική παραγωγή της τάξης των 22 χιλιάδων MWh.

 

Επιπλέον, κάποιες μονάδες αερίου θα δουλέψουν με πετρέλαιο, θα εφαρμοστεί το μέτρο της «διακοψιμότητας» στις βιομηχανίες, τόσο στο ρεύμα όσο και στο αέριο και θα επιδιωχθεί να γίνουν εισαγωγές ρεύματος από τη Βουλγαρία.

 

Προϋπόθεση πάντως για να μην περάσουμε στο επόμενο στάδιο συναγερμού είναι να μην υπάρξει άλλη αδυναμία σε λιγνιτική μονάδα, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά πιθανό σε συνθήκες ψύχους, ιδιαίτερα για τις μονάδες που δεν έχουν αποθέματα καυσίμου και χρειάζεται να γίνει απόληψη λιγνίτη. Υπό αυτά τα δεδομένα σε περίπτωση που διαπιστωθεί σήμερα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν επαρκούν, υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί ο συναγερμός σε επίπεδο 3. Πρακτικά ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να υπάρξει έλλειψη ενέργειας και να χρειαστεί να γίνουν περικοπές από το δίκτυο, δηλαδή τους οικιακούς καταναλωτές.

 

Το θετικό σενάριο πάντως προβλέπει ότι ακριβώς εξαιτίας της αναμενόμενης μείωσης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας (κλειστά σχολεία, κλπ) είναι πιθανόν η ζήτηση να είναι μικρότερη και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 

Πηγή: http://news247.gr/ei...ma.4470651.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Που είναι οι κύριοι "οικολόγοι" της Greenpeace και της WWF που ζητούν την κατάργηση όλων των θερμικών σταθμών παραγωγής (κυρίως του λιγνίτη) ώστε να ηλεκτροδοτούμαστε από ΑΠΕ;
Που είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταικα να δώσουν ρεύμα αυτές τις δύσκολες ώρες;

Αν είχαμε σε λειτουργία σύγχρονες αξιόπιστες και επαρκείς μονάδες λιγνίτη τώρα θα ψάχναμε για εισαγωγές ρεύματος ή αερίου;
Φροντίσαμε όμως να βγάλουμε τα μάτια μας δίνοντας δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών και να μετατρέψουμε το ρεύμα από φθηνό είδος πρώτης ανάγκης (λόγω χαμηλού κόστους λιγνίτη) σε πανάκριβο είδος πολυτελείας  μέσω των επιδοτήσεων της τιμής του (άχρηστου) ρεύματος ΑΠΕ...
Ας όψεται η κλιματική αλλαγή και οι λοιπές ανοησίες της κας Μπιρμπίλη, του ΓΑΠ, της Hillary και της αυτοκτονικής Ευρωπαικής Ένωσης...

Link to comment
Share on other sites

Οι κύριοι της Greenpeace και του WWF φταίνε, που ένα ελληνικό διαμέρισμα έχει τις διπλάσιες απαιτήσεις σε θέρμανση από ένα ίδιο στη Δανία;

Link to comment
Share on other sites

Ας μην μπλέκουμε τα θέματα μεταξύ τους...Προφανώς η ενεργειακή εξοικονόμηση είναι θεμιτή και αναγκαία σε όλους τους τομείς (κτίρια, οχήματα, εργοστάσια, απόδοση παραγωγής ηλεκτρισμού).
ΟΜΩΣ και τετραπλάσια μόνωση να είχαν τα κτίριά μας από εκείνα της Δανίας πάλι θα "πάγωναν" αν περίμεναν να ζεσταθούν από την ενέργεια των ΑΠΕ...
Τι να κάνουμε που η αιολική ενέργεια είναι μη αξιόπιστη και η φωτοβολταϊκή ανύπαρκτη τις μέρες με συννεφιά και κάθε νύχτα;

Αποθέματα Λιγνίτη έχουμε επαρκή για δεκαετίες...Ξαναρωτώ λοιπόν:
Αν τα δις που κόστισαν οι ανεμογεννήτριες - φωτοβολταικά για την εγκατάστασή τους καθώς και τα δις που πληρώνουμε στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ και τελος ΑΠΕ στο ρεύμα κάθε χρόνο είχαν επενδυθεί σε ΝΕΕΣ θερμικές μονάδες λιγνίτη αυτή τη στιγμή θα συνεδρίαζε η ΡΑΕ σε συνθήκες συναγερμού ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Link to comment
Share on other sites

Η απλα θα μπορουσαμε να επενδυσουμε σε μια καλυτερη τεχνολογια storage ωστε να αποθηκευεται η ενεργεια απο φωτοβολταικα και αιολικα παρκα οπως κανει η Δανία αυτη τη στιγμή. Και να κραταμε τα αποθέματα μας για καποια κρισιμη κατασταση αφου τρωμε συνεχως τοσα προστιμα για transboundary pollution, μειώνοντας παράλληλα τους καρκίνους οσων ζουν στη Πτολεμαιδα, στη Μεγαλοπολη αλλα ξεχασα οτι δεν μας επηρεαζει αμεσα δεν μας ενδιαφερει σε αυτη τη χωρα.

Link to comment
Share on other sites

@vtounto Φαντάζομαι δεν περνάει απο το μυαλό σου το σενάριο η χώρα μας να έχει τα 3/4 του έτους ενέργεια απο ΑΠΕ και το 1/4 απο λιγνίτη. Δεν περνά απο το μυαλό σου η συνύπαρξη και των δύο μορφών ενέγειας;
Οι ΑΠΕ είναι πολύ χρήσιμες και είναι λύση σε πολλά προβλήματα.
Η ΔΕΗ πήρε δάνειο 1 δις απο γερμανικές τράπεζες για να ανοίξει νεα λιγνιτική μονάδα. Οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ που δεν κατα συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι δικά μας λεφτά σε πείραξαν;
Η ουσία είναι να έχουμε τις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες απλά λύση ανάγκης και για σταθερότητα και όχι να παράγουν το 55% της συνολικής ενέργειας μέσα σε ένα έτος.

Αν χώρες οι Σκανδιναβικές χώρες με πολύ περισσότερο κρύο, λιγότερο ήλιο και μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις μπορούν να απεξαρτηθούν απο τον άνθρακα (και θα το πετύχουν σε 20 χρόνια) τότε μπορούμε και εμείς.
 

Link to comment
Share on other sites

Η απλα θα μπορουσαμε να επενδυσουμε σε μια καλυτερη τεχνολογια storage ωστε να αποθηκευεται η ενεργεια απο φωτοβολταικα και αιολικα παρκα οπως κανει η Δανία αυτη τη στιγμή. Και να κραταμε τα αποθέματα μας για καποια κρισιμη κατασταση αφου τρωμε συνεχως τοσα προστιμα για transboundary pollution, μειώνοντας παράλληλα τους καρκίνους οσων ζουν στη Πτολεμαιδα, στη Μεγαλοπολη αλλα ξεχασα οτι δεν μας επηρεαζει αμεσα δεν μας ενδιαφερει σε αυτη τη χωρα.

Για αυτά τα μεγέθη ισχύος μόνο αντλησιοταμίευση μπορείς να χρησιμοποιήσεις και υδροηλεκτρικά τα οποία και χρησιμοποιούν οι Σκανδιναβοί όπως αναφέρεις γιατί έχουν πολλά νερά.

Έργα αντλησιοταμίευσης πρόκειται να γίνουν και στην Ελλάδα...

http://www.terna-energy.com/el/activities/?catid=b61fbb13-cdbf-43b0-9b4f-9428e482f3e7

Επίσης και υβριδικά στην Κρήτη (EDF και ΤΕΡΝΑ)

Link to comment
Share on other sites

@vtounto

 

"Ας όψεται η κλιματική αλλαγή και οι λοιπές ανοησίες της κας Μπιρμπίλη, του ΓΑΠ, της Hillary και της αυτοκτονικής Ευρωπαικής Ένωσης..."

 

Η κλιματική αλλαγή είναι θεωρία (όχι θεωρία για αγρίους, αλλά επιστημονική θεωρία), πιο επιβεβαιωμένη πεθαίνεις, μέσω επιστημονικής παρατήρησης και έρευνας.

 

Που κολλάει η Μπιρμπίλη, ο ΓΑΠ και η Hillary; Επιτρέπεται να είσαι μηχανικός και να υπονοείς ότι η κλιματική αλλαγή είναι κουραφέξαλα και συνωμοσίες; Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που εξάγουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια μας και αυτό είναι δεδομένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο. Τώρα, αν στη βαλκανιάδα που ζούμε, αυτός που ανέλαβε να το κάνει είναι ο ΓΑΠ, η Μπιρμπίλη και δεν ξέρω ποιος άλλος, αυτό ούτε αναιρεί τη θεωρία, ούτε την ανάγκη να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Κατ΄ εμέ η ιδανική λύση (εάν μιλάμε για σοβαρή χώρα) είναι η πυρηνική ενέργεια παράλληλα με τις ΑΠΕ. Δυστυχώς όμως η υψηλή σεισμικότητα την καθιστά επίφοβη ως λύση.

Edited by project.breeze
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.