Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Λήξη του κόκκινου συναγερμού για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας


Engineer

Recommended Posts

Η «μίνι κρίση» που δημιουργήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον ενεργειακό τομέα και έθεσε σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια του ελληνικού συστήματος μάλλον τελείωσε. Αυτό προέκυψε από άτυπη συζήτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με δημοσιογράφους. Ο Γιώργος Σταθάκης απέδωσε σε μια εξαιρετικά αντίξοη και σπάνια συγκυρία το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, τονίζοντας ότι «συνέβησαν πολλά μαζί» ώστε να φτάσει το Υπουργείο να εκδώσει ανακοίνωση, με σύσταση προς τους πολίτες, για τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης και να λάβει έκτακτα μέτρα.

 

Το Υπουργείο αποδίδει το γεγονός στον συνδυασμό αφενός της αυξημένης ζήτησης λόγω κακοκαιρίας (σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση για τους ίδιους λόγους και σε άλλες χώρες) και αφετέρου των «συμβάντων» της εξόδου μεγάλου μέρους των ΑΠΕ από το σύστημα λόγω των καιρικών συνθηκών (χιονοκάλυψη των φωτοβολταϊκών, άπνοια για αιολικά) και της ταυτόχρονης «εξόδου» σημαντικών μονάδων της ΔΕΗ.

 

Η κρίση αντιμετωπίστηκε με κάθε μέσο από κάθε εμπλεκόμενο φορέα και το Υπουργείο τονίζει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι κινήθηκαν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.

 

Σημειώνεται ότι για να αποφευχθούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος (ως έσχατη λύση) αλλά και κατάρρευση συνολικά του συστήματος χρειάστηκε να απαγορευτούν οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, να «συμφωνηθεί» περιορισμός της κατανάλωσης από τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες αλλά και να μπουν σε λειτουργία οι εφεδρικές μονάδες του συστήματος όπως οι μονάδες παραγωγής ρεύματος με πετρέλαιο στο Λαύριο αλλά και η εκτεταμένη χρήση ηλεκτροπαραγωγής από τα υδροηλεκτρικά φράγματα που σε αρκετές περιπτώσεις έφτασαν τα όριά τους.

 

Κύκλοι του Υπουργείου τόνιζαν ότι δεν υπάρχει θεωρητικά λόγος ανησυχίας πια, καθώς υπήρξαν αφίξεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, εντάχθηκαν μονάδες της ΔΕΗ στο σύστημα ενώ σταδιακά εισάγονται και αιολικά πάρκα που λόγω άπνοιας δεν είχαν απόδοση το προηγούμενο διάστημα.

 

Πηγή: http://greenagenda.gr/31151/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.